usínání přes den a v noci

287
30.12.05 21:08

usínání přes den a v noci

Ahojky,

konečně se dostávám k netu a musím toho využít.

Jak svoje dětičky uspáváte - uspáváte-li je? Já mám přes den šanci pouze v kočáru a to to pak vydrží i na 3 hod ale nesmí být žádný velký hluk - což je v našem úžasném panelovém domě, kde je všechno slyšet skoro nemožné(psi, podpatky…) to když ji vzbudí, tak je celé odpoledne potom strašně unavená a ukňouraná, ale už neusne.. Na Šumavě u rodičů je to jiné, tam spí uplně v pohodě a v tichu. Terezka hodně marodila a tak se mi osvědčilo, jít si s ní po koupání lehnout a je tak do čtvrt hodiny nejdýl uplně tuhá. Pak ji přenesu do postýlky a chrní. To jsem začala dělat hlavně proto, že měla pak po brečení hrozně ucpanej nosánek a to se pak budila, protože kvůli nemoci a ještě ucpanému nosu nemohla spát. Spí s námi v ložnici. Teď je ok, ale mně se pořád víc zamlouvá, když mi za 10 minut vytuhne, než ji nechat i třičtvrtěhodiny brečet - to dokáže, i když už padá na hubičku, dokud se nevrátím - a pak s ní mít divokou noc.
Nejspíš si na sebe šiju bič, ale bohužel zatím nemám ani možnost nechat malou ve svém pokojíčku a zavést samostatné usínání bez smlouvání.

Jak je tomu u vás?

Díky Nenicka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
30.12.05 21:23

No tak musim říct, že přes den malá zatím pořád (nebo spíš už zase) neumí. Jistou dobu jsem jí nechala, dokud na ní nebylo vidět, že by spala. Pak jsem si jí vzala do postele, ona ječela, hladila jsem, držela a ona nakonec padla. No ale toho kraválu. Venku nespíme. A hlavně spí jednou denně.
No a pokud zrovna nejsme na cestě do Prahy a zpět či na delším výletě, kdy se bohatě prospí cestou (to zvládne spát i 3× za den), tak jí zkrátka a dobře uhoupu na balonu. Ale necham jí zas tak dlouho, až už začne plakat protivností z únavy, dřív to nemá cenu. Takže chodí spát dost nepravidelně a doma spí jen 1× denně (až na naprosté výjimky). Skáču max 5minut (jen zřídkakdy se stane, že s ní houpu dýl, ale to pak většinou nemá cenu) a položim k nám na postel.
Večer kolem 20,30 dostane flašku s UM, lehne k nám do postele, vypije flašku, vrtí se a usne. Sama, ale u nás. Pak jí přendam do postýlky, kde chrní do rána (cca 5-7hodin, kdy si ji vezmu k sobě, dostane UM a spí do cca 8).
U nás moc na výběr není, máme jednu místnost. Kdybychom dostali druhý pokoj, původně slíbený, minimálně přes den bych jí tam dávala, aby si zvykla, možná bych jí zkoušela uspávat, že bych v pokoji byla s ní a pak odešla. Nevím.
Pro naše podmínky jsme si našli kompromis, který nám vyhovuje.
Nemá cenu, abyste dělali něco, co vám nikomu nevyhovuje a co vám nevadí či co vám nejde přes ruku (tj. dělat to jen proto, že to dělá okolí).
Dobrou noc:)
Gabča a Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
30.12.05 21:32

Gabčo díky, mějte se krásně, četla jsem tvůj příspěvek ohledně Štědrého dne, doufám, že Silvestra si budeš moci užít s trošku jiným pocitem, že ti bude krásně a že budete mít s taťkou a Baruškou hezký den a večer.

zdravíme!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
30.12.05 21:59

Nenicka ja tiez uspavam na balone a obcas nam to trva aj 3 :! h :D ale to su fakt vynimky zvacsa do tych 15 minut zaspi. No a ja ho pekne navlieknem do kombinezky a supnem von do kocika. :) tam mu hluk nevadi a spi v priemere 3h. Spi len raz.
Vecer zaspava pri kojeni, potom ho prelozim pohladkam a odchadzam. On sa da na brusko a zaspi. Ked nie ide tatka ponosi, prituli, polozi. zvycajne to trva max 5 minut. Vobec mi neprekaza ho uspavat, raz sa zaspavat nauci aj pri rozpravke, pevne v to verim :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1666
30.12.05 22:06

Ahojky.

Nám malej spí přes den 2krát po 30min. Poprvé poo jdeme ven a podruhé kolem páté uspávám na klíně a většinou zpívám nebo pustím písničky včelých medvídků. Večer dáme do postýlky. Někdy tam musíme někdy ne. Přes den nám to takhle nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
30.12.05 22:20

:D vidim, že je to fakt všude jiný 8O

Terda spí taky jen jednou denně. Jak říkám, na Śumavě stačí ji naložit do kočáru, jen co vyjedu ze vrátek, tak chrní a spí až 3 hod. Tady vpaneláku je to horší, usne v tichu a pak se najednou ozve sousedův čokl, nebo sousedka pobíhá po dlaždicích v podpatečkách a už je vzhůru. A to je docela na mrtvici, když ji před tím půl hodiny vozíš a už fakt nemůžeš :roll: :cry: . Takže délka spánku je přímo odvislá na místě pobytu :D . Ghotic, večer mit to taky nevadí, že s ní ležím než usne, úžasně se přitulí a je to skvělej konec dne, někdy s ní i usnu :lol: . Jen si říkám, abychom si jí tak nerozmazlili… tak proto se ptám všude možně na názor.

Děkuju

Nenicka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
30.12.05 22:30

Nenicka balkon nahodou nemate, co? :( ja som ho v panelaku davala na balkon a spal tiez pekne.
No ja mam nazor ze do takych 3 rokov sa dieta proste ma uspavat. neter bola tiez uspavana do 2,5 roku kojena a teraz s nou nie je ziaden problem :-) naopak je sebavedoma a v pohode. a to vacsina uspavanych deti, co poznam. Skor si myslim, ze im to dava pocit istoty a bezpecia a ze sa potom neskor vedia lepsie odputat.
Takze to robim ako to citim :-) Aj ked mi to obcas, ked ma „svoje dni“ vie pekne liezt na nervy :-( dnes uz plakal 5× ! spat siel o 18,45 :cry:
Ale co uz,to detstvo je take kratke v porovnani s celym zivotom, tak to uz nejak vydrzim :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
31.12.05 02:15
gothic píše:
No ja mam nazor ze do takych 3 rokov sa dieta proste ma uspavat. neter bola tiez uspavana do 2,5 roku kojena a teraz s nou nie je ziaden problem :-) naopak je sebavedoma a v pohode. a to vacsina uspavanych deti, co poznam. Skor si myslim, ze im to dava pocit istoty a bezpecia a ze sa potom neskor vedia lepsie odputat.

Gothic,

nedá mi to a hlásím se - tady tvoje stará známá prudička ;-)

Z toho citátu mi prostě vyplývá, že pokud dítě neuspávám, dělám špatně a bude nesebevědomý a ustrašený jedinec, závislý na mě, bez pocitu bezpečí? Patrně jsi to tak nemyslela, ale vypadá to tak a už po několikáté. Ted nereju, fakt ne, každý at si dělá co chce, ale zajímá mě, jestli to máš nějak podložené? (zase bez ironie - napsané to může vyznít jinak, rozhodně se nechci do nikoho navážet, fakt).

Protože pokud by to tak bylo, tak by patrně nejmenší věkový rozdíl mezi sourozenci mohl být tři roky a tím pádem jsem drsně out. :-)

Krásný poslední den v roce a těším se na „debaty“ v roce příštím! ;-)

Peta

• Citovat
  • Upravit
342
31.12.05 08:59

A tady druhá :lol:

Myslím,že je fakt přehnané tvrdit,že se má dítě do tří let uspávat :cry:
Podle mého,uspávat se má tak dlouho,dokud to vyhovuje rodičům.....pokud chtějí,mohou na balonu uhoupávat i třeťáka :lol: ,rozhodně tím nikomu (snad kromě sebe,protože už asi nebudou mít soukromý život) neublíží.

Nemyslím,že dítě,které se naučí usínat samo třeba kolem půl roku bude méně vyrovnané a sebevědomé než to,které máma uhojdávala do tří let :wink:

Jinak:

Všem maminkám,miminkům,batolatům i pubošům,jakož i tatínkům,kteří si to zaslouží :-))),přeji do toho nového roku samé krásné věci,zdraví pro všechny,hodně lásky a tak…Ať se vám splní tajná i veřejná přání a máte se hodně rádi!!!!!!!!!!!!!!!!

Amazonka a cácorky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
31.12.05 09:58

Gothic pochopila jsem dobře, že uspáváš 3 hodiny na balonu (byť občas)???
No tak to by měla Bára smoldu, dokud byla opravdu mimi, houpalo se dlouho, ale takhle nikdy, ale teď je náš rekord 20minut a to už musí bejt. Prostě když do pár minut na tom balonu neusne, tak spát jednoduše nechce.

Jinak opravdu mezi některými maminkami panuje názor, že kdo nechává dítě vybrečet a učí ho usínat apod, tak vychovává naprosto nesamostatného tvora, který bude v životě závislý, slabý (psychicky) jedinec…to už jsem se dozvěděla od známé.

Zkrátka každý na to jde jinak a nikdo nemůže říct, co to s dítětem udělá. Například ve mě vyvolává dojem uspávání do 3 let to, že dítě bude nesamostatné a závislé, ale pozor, nechci tím vyvolat další vášnivou debatu, jen říkám, jak to působí na mě a proto to nedělám! A může a nemusí to bejt pravda, ale myslím, že to, jaký dítě bude, je už daný a neovlivní to způsob uspávání, to má podle mě minimální vliv.

Takže hezké dobré noci:) a šťastný Nový rok plný tolerance a ohledu na to, ž ene každý má stejné názory, pocity a postupy!

Gabča a Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
31.12.05 10:35

Tak to moja mala (zachvilu 5 mes.) zaspava sama v postielke, ci cez den alebo vecer, ani sa nepamatam odkedy, asi tak po sestonedeli. Podotykam, ze ju to nebolo treba ucit, skusila som to a ono to islo. Proste ju dam do postielky, dam dudlik, chvilu hladim a hovorim jej ze treba zavriet ocka a spinkat… no a ona sa trosku pohniezdi a zaspi. Ked nie hned, tak po chvilke skontrolujem, pohladim a idem prec. Jedine ked sa zlosti a na spanok to nevyzera, tak ju vyberiem a pockam, az sa unavi, potom zaspi bez problemov. Problem je len v tom, ze musi byt vo svojej postielke, inde jej to ide trochu tazsie, ale to je o inom.
No a teraz sa mam bat, ze z nej bude nesamostatny, labilny jedinec, len preto ze neuspavam? To snad nie :roll:
Inak ona je este dost mala, tak dufam, ze si to zachova aj ked bude starsia :wink: Co tak pozeram, vacsina z vas ma uz starsie deticky.

Vsetko dobre v novom roku!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
31.12.05 11:50

Ahoj, holky, tak mi to nedá a podělím se s vámi o zážitek z pokusu o odnaučení uspávání (předevčírem), ono se to sem docela hodí. Separační krize je za námi už pár měsíců a tak jsem si řekla, že zkusím aspoň prodloužit dobu, kdy je v noci mimi ve své postýlce bez nošení a kojení.

V deset večer jsem spící uložila, v jedenáct plačící nakojila a pokusila se mimčo uložit dřív, než úplně spalo. Následoval, pochopitelně, řev. Seděla jsem vedle postýlky (pamětliva toho, že mám být důsledná a odhodlaná), hladila, uklidňovala, nabízela vodu, objímala v postýlce (to poslední ji přivádělo k zuřivosti). Marně. Mezi třiadvacátou hodinou a třetí hodinou a čtyřicátou druhou minutou usnula třikrát, ne víc než na minutu nebo na dvě. Zbytek času vyplňoval křik, ba řev. Ve tři čtvrtě na čtyři (tedy v ty 3:42) řekl manžel, že už toho má dost a vzal si dceru do postele, kde plakala už zoufale (pak samozřejmě skončila u mne).
Fňukala i celý následující den a to, jak vypadala, mne nadlouho vyléčilo z podobných snah. Zkrátka se mnou dcera bude spát (nebo bude uspávaná) až do odstavení a kdyby měla sourozence, budeme si to muset nějak zorganizovat. (Jak jsem už psala jinde, nijak zvlášť nám to nevadí.)

MMCH, nemám dojem, že se dítě „uspávání“ naučí - moje dcera vyváděla už od narození, kdykoli měla někde ležet sama (novorozence jsem samozřejmě dvě hodiny plakat nenechala), kočárek jsme kvůli tomu první měsíce vůbec používat nemohli. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
31.12.05 11:58
Missorka píše:Protože pokud by to tak bylo, tak by patrně nejmenší věkový rozdíl mezi sourozenci mohl být tři roky a tím pádem jsem drsně out. :-)

Matně si vzpomínám, že Jirina Prekop někde psala, že ideální rozdíl je dva roky a víc, ale kvůli uspávání to určitě nebylo… :wink:

PF 2006 vám všem!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
31.12.05 13:21

Ahoj,
tak já Vám taky napíšu.
Do 11 měsíců jsem dopoledne a večer uspávala u prsu a odpoledne v kočáru. Pak jsem se rozhodla, že je čas, aby usínal sám. Občas se stotiž stalo, že se mi při přenášení do postýlky vzbudil a já ho musela zase vytáhnout a zase nakojit…
Trvalo to jen dva nebo tři dny, než usínal naprosto sám a vpohodě. První večer plakal asi půl hodiny (chodila jsem k němu cca po 3-7 min.), druhý večer plakal cca 10 min. (byla jsem u něj 2×) a třetí večer zaplul snad hned. Pak jsem totéž udělala i s dopoledním spaním a od té doby je to v pohodě.
Polde mě je ale hodně důležité, aby chodil spát přibližně ve stejnou dobu. Tj. večer chodí cca od 19:30 do 20:00 a je akorát unavený. Po:,–(ím ho do postýlky, dám mu na zádíčka deku, zamávám mu a jdu pryč. On tam chvilku sedí, pak se uvelebí a do minuty chrupe.
Teď jsme akorát změnili 2 denní spaní na 1, jelikož dopoledne už chtěl spát stále později a odpoledne by mi vytuhl někdy v šest a to je blbost.
Tak ho teď dávám kolem 12, zase po:,–(ím do postýlky, pohladím, pusinku, on se na mě usměje, spokojeně se skácí na bok :lol: a spí i 2 hod. Odpoledne v kočáru už pak jen kouká a je to OK.
Moc jsem se toho odnaučování usínání při kojení bála, ale šlo to nakonec skvěle.
Vím, že záleží na dítěti, jak co přijme, ale hopsat s ročním dítětem ? Ani omylem. Nejsem jeho otrok, ale jeho matka, která ho kromě péče a lásky musí i vychovávat!!!
Znám jednu kamarádku, která svou rok a půlletou dceru uspává tím, že s ní skáče v posteli jak dlouho a stále ji kojí po hodině. Je totálně zničená a ještě utrápená, že si za to může sama. Taky malému ustupuju, druhou půlku noci spí se mnou v posteli atd., ale co je moc, to je moc.
Zdraví M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
31.12.05 13:43

No Meduzo, to je super!
Musim říct, že to denní uspávání taky mě uplně nenaplňuje nadšením. Takže s tim chci taky zapracovat.
Nicméně těch 5minut mě až tak nezabije a netrápí, když vím, že např. večer usne v pohodě nebo když jsme někde kočárem. No doufám, že to bude brzy…ale nechápu, ty našescény hysterické až blicí…tam prostě pořád tápu…
Ale jak jsem psala, výjimečně hospám dýl, když marodí, jinak jak neusne, nechce spát a je to…i půlhodina je blbost u takhle velkých dětí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí