Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky..jiste mate zkusenosti vic nez ja,chci se vas zeptat,moje dcera usina jen u prsa..bohuzel jinak neusne..dudlika vyplivne..ale jakmile ji dam prso,naji se a zaroven u nej usne…takze usina me v posteli..jakmile ji dam do postylky po nakrmeni,chvili si povida a pak zacina plac..teda rev…a dokaze rvat trebas i dve hodiny…premyslela jsem nad tim..jak to budu delat,az prestanu kojit…a tak vam pisu uz predbezne o radu,abych vedela co a jak do budoucna..Zatim jen kojim,nicim neprikrmuji…Dekuji vsem za nejakou radu… ![]()
Ahojky,
Pavlík taky usínal tak do 5.měsíce jen při kojení. Po položení do postýlky se zpravidla vzbudil a usnul až v náručí …
Ale u něj to bylo (podle mě) hlavně kvůli 3-měsíční kolice a prdíkům…
Teď od 5.měsíce ho dávám do postýlky po nakrmení a povídáme si, pak mu většinou zazpívám 2 - 3 ukolébavky a spinká…
Zkoušela jsem čtení pohádek, ale zpívání je fakt nejlepší
![]()
Problém ovšem je, že se budí v noci po 2 hodinách, takže je za chvilku vzhůru a jede to znova
Kolem půlnoci si ho beru do postele… A tam usíná dobře…
Taky si nedokážu přestavit, jak to bude pokračovat dál, ale fakt je ten, že se čím dál tím víc uklidňuje a usíná víc v pohodě… (ťuk, ťuk, ťuk…)
Jo a ještě podotýkám, že na metodu „vyřvání“ jsem měkká ![]()
Takže asi tak je to u nás
![]()
Ahoj Jani, neboj, u nás to bylo nemlich to samé prvních 6 týdnů. To neusnul ani v kočárku, řval furt, dudlík nechtěl, šátek nechtěl, ve vaku být nechtěl…Po 6ti týdnech začal usínat v kočárku-pouze na břichu. Jinak doma a v noci u prsa-spí v podstatě u mě v posteli, jinak to nešlo. A postupně si přivykl na šátek i vak-cca ve 3měsících, usínal i v tom. Od 4.m jsme najeli natvrdo na večerní a denní usínání samotný v postýlce-po týdnu nervů a řevu se to naučil, v 5ti m už to nely a není problém, chce to pevné nervy! a v 4,5 měs si nečekaně náhodně vzal dudlík-ten nyní užíváme pouze v kočárku či autě, jinak ho nechce, ale aspoň něco. A dnes má Víteček půl roku, asi měsíc v kočárku usíná na zádech-konečně- a ne na břichu, v postýlce sám, ale pouze na břichu a v noci většinou u prsa a buď je přenesen do postýlky, popř. usnu dřív než on a spí u mě. Pokud neusne u prsa a nemá už hlad, dávám na bříško do postýlky, málokdy brečí, kdyžtak jen chvilku. Poloha na bříšku mu prostě maxi vyhovuje, sám se tam furt otáčí, tak to už neřeším. Takže moje rada zní trpělivost trpělivost a zkoušet a zkoušet:-) ještě my také nemáme vyhráno, je to pořád závislák na prsíčku, budí mě v noci po 2 hodinách, někdy častěji a hlad v tom není, spíš si chce prso podudat, takže to vidím na dlouhé kojení a odnaučování, ale s věkem se to fakt lepší. Na začátku jsem ovšem byla na prášky, z „radosti mateřství“ jsem byla zralá na Chocholouška:-))) Jak je staré tvé mimi?
K.
Ahoj, vubec bych se toho nebala. Syn usinal automaticky u prsa do osmi mesicu. Dvakrat pres den a pak vecer. Postupne to vecer zacal nestihat a tak jsem ho vzdy dala do postylky a zustala u nej sedet a hladila ho. Nekdy plakal dyl, nekdy vubec. Pockala jsem, az se zklidni a sla. Nekdy zas zacal plakat a nekdy usnul. Kolem desateho mesice to uz nebyl problem a i pres den jsem ho pred spanim nakojila, ale neusinal u toho. Tak jsem ho dala do postylky a sla. No a dodnes usina bez problemu.
Ted me spis zacina vadit, ze nechce kojit on. Sice stale kojim, ale z jeho strany jde zajem rapidne dolu. Kdyz si vezmu, ze jeste pred tydnem se chtel kvuli zoubku jen kojit a kdykoliv mu nebylo dobre, tak jen kojeni. Vubec to nechapu a mrzi me to. Mam cas a staram se jen o nej. Navic ma ekzem a nechci mu davat zbytecne cizi mleko. No snad je to jen momentalni nechut. Je mu skoro 13m, ale ja chtela kojit aspon do dvou let. Jo v noci, to mu chutna, to jo:-) To je mozna jediny problem deti, ktere usinaji u prsa. Nebo spis jejich rodicu:-)
Jani,
zkus si přečíst náš deníček - Květňátka 2005 - Něco málo o spaní. Je ještě na levé liště mezi staršími články
*
Já musím říct, že u nás zabrala ta metoda krok po kroku…nebo jak se to přesně jmenuje. Zkrátka a dobře nechat dítě v postýlce a odejít (já teda předtím ještě zazpívám nějaké 4 písničky, dám pusu a řeknu „dobrou noc“).......přijít za 5minut, potom za 10, potom za 15 atd. První tři dny to byl fakt děs, protože ječel skoro hodinu. Manža mi nadával, že bude mít kýlu a připouštím, že i já jsem z toho byla dost na nervy. Ale vyplatilo se!!! Podotýkám, že máme opravdu hodné miminko, které skoro nebrečí, takže to byla skutečná zkouška ohněm! Ale oba jsme se s manžou shodli na tom, že doma nechceme mít malého tyrana, který s námi mává, jak potřebuje, a proto jsme se rozhodli přikročit k tomuto kroku ![]()
Bylo to tedy těsně před jeho 6tým měsícem - v době, kdy už si moc dobře uvědomuje, co jeho křik způsobuje ![]()
Ty příchody za ním - v době, kdy usíná a brečí jsou tam proto, aby věděl, že rodiče jsou mu nablízku a kdyby se něco „dělo“, tak že za ním přijdou. Čtvrtý den ta metoda skutečně začala učínkovat a Mikínek usnul za 15minut sám…bez breku! Tu čtvrthodinku si tam povídal… ![]()
Neříkám..i teď máme občas problémy, ale to je zase kvůli zubům
Proto jsem tam s ním trošku dýl a těch písniček mu před dáním dobré noci, zazpívám trošku víc
Tož tak to chodí u nás ![]()
tak pa,pa
a příjemné samostatné usínání
Vám přejí
Piki+Miki od Květňátek2005
Ted mam cas se rozepsat..mala konecne spinka…Takze prez den ji nakrmim,povidame si,hrajeme…ja odejdu a na jednou prijdu a jak tak koukam na malou ktere bude 5 mesicu 12,12,koukam a koukam a mala spinka…dopoledne usne sama tak na pul hodky..vylozene odpocinkovej oddych..odpoledne usne take sama..na ty asi tri hodinky…jakmile vyjedu kocarkem nebo autem je to bez debat..chrni jako zarezana…ale vecer je to hruza..trebas dneska........-vykoupala jsem ji,nakrmila..a cekala..kdyz jsem uz kmitani jazycku necitila..vytahla jsem prso…a zastrcila dudlika,aby mela pocit,ze v te pusince neco ma…ale jako vetsinou se vzbudila po pul hodine..mozna ani to ne..nechala jsem ji chvili knourat..snazila se usnout,ale neslo to..az kdyz jsem ji dala prso…opet pockala,az nebude kmitat jazyckem,vytahla..dala ji dudlika a ted spinka…
.Jde o to,ze kdyz jsem prisla domu z porodnice,mala jinak neusla nez v naruci..ale zadne jemne pomale houpani…vylozene „mixovani“
…snad me chapete..Jako pustit si techno a skakat na nej..uplne idealni pro mou dceru
,jenze jsem tady chodila po byte a „mixovala“ az do 23h a nekdy i do pul noci..az jednou jsem nejak nemela naladu a lehla jsem si k ni…a prisla jsem na to,ze u prsa usne rychleji..v podstate do hodinky..V tu chvili mi to pripadlo bajecne..Usla rychle a ja mela driv klid na uklizeni,zehleni a domaci prace,ktere prez den vetsinou neudelam,ponevadz jsem bud s nasima,nebo na plavani,po uradech,doktorech a s nasima litani a prochazka s malou a tak..tak jsem byla rada,ze usne brzo.Pokud usne pred osmou,vim,ze se do pul hodky vzbudi,pokud u prsa usne pozdeji,vim ze je to az do rana..budi se az mezi 4-7h rano na krmeni,pak ale krmime normal po trech hodinach a vztavame mezi 9-11h..jak se ji chce..Mam ztach,ze az prestanu kojit a nebudu ji moct davat prso na spani,tak ze se z toho zblaznim
..Mliko ji zatim staci a tak je to zatim v poho,ale cim vic je starsi,tim vic ja nad tim premyslim
..Tak snad neco vymyslime..kdyz ji budu cist pohadky,nebo vecer zpivat..bude poslouchat chvilku a povidat si,ale pak zacne rev,vyrvani u nas nema smysl..je schopna plakat porad..myslela jsem si ze kolikrat se ubreci ke spanku,ale nic..No uvidime..zatim nam to jde u toho prsa..jak dal se uvidi casem..ale zacala jsme se uz tak nejak ptat maminek..a tak vam dekuji za vase clanky..
Janina 24 a Terezka
![]()
Kristain: Ahojky precetla jsem si tve metody…Mala se otaci take na brisko,ale po chvili breci,ze chce zpet na zada a jelikoz se sama na zada neotoci,chodim ji otacet..a kdyz je na brisku..tak „pase konicky“ a kouka vsude kolem sebe…takze by z usnuti asi nic nebylo…Jinak male budou 12,12 pet mesicu…Kolikrat nebyla k utiseni jinak nez fakt u prsa..jinak neusla..az jsem si myslela ze se nam klubou zoubky…na druhou starnku si rikam,ze na zoubky je jeste cas…trvalo to dva dny..kdy byla protivna a ja si nevedela rady..pak tyden nebo dva v poho a pak zase dva dny rev-je to ztekloun..Zkousela jsem i poustet melodie na tech hrackach..primo na spinkani..take to nepomaha..ale zatim to nejak neresim…jen se tak predbezne informuji..kdyby neco
tak abych vedela..To je fajn..ze ti prcek spinka na brisku…ja kolikrat chtela,aby mi mala usla na hrudi,to usla asi dvakrat..a to kdyz ji bylo asi 2 mesice..ale jinak na brisku usnuti neexistuje..ach jo
..no uvidime.. ![]()
Piki
to je fajn ta metoda krok po kroku..nebo jak si to tam psala..zkusim ji vyzkouset,ackoliv pochybuji..od male se nesmim vzdalit..jinak place..nesnasi samotu..chvili si s ni povidam,ale pak si musim neco udelat..pr.jit na zachod nebo tak…a je to jako histerie..zachvat..rev..vztekani..prijdu..a je klid..tak nevim,jestli to zabere..no uvidime..kazdopadne rikam..mam jeste casik..zatim je to v poho..ale chtelo by ji na to ucit uz trebas ted..aby si zvykala,az ji nebude stacit mlicko,nebo nebudu moct kojit z nejakeho duvodu..tak aby to uz umela..jinak se z toho asi zblaznim..ale i tak dekuji.. ![]()
Jani,
my jsme akorát den druhý pokusu o samostatné usínání. Valča je teda na UM, ale houpávali jsme jí do usnutí na míči a pak spící opatrně pokládali. V soboru jí padly 4 měsíce a tak jsme se „donutili“ jít do toho. Ne, že by to houpání byl extra vopruz, ale jsem toho názoru, že dětem prospěje, pokud se naučí usínat samy.
Důležité je, abyste do toho šli s mužem oba a nebyla si na to sama. Udělat si předem jasno a stanovit si limity. U nás - nakrmíme, pochováme, postýlky, dudlík (pokud chce), pohladím, řeknu dobrou noc a odcházím. Pak tam chodím po 10 minutách, ale nezvedám, dám dudlík, pohladím, odcházím. Včera plakala 35 minut, dneska 20. Syna jsem to taky naučila a je to skvělá věc, usíná krásně sám a je spokojenej.
Držím palce.
Peta
Missorka…to je fajn,ze jste na to dva..opravdu to budu muset vyzkouset,ale s tim nervakem nevim nevim
..ja jsem na malou uplne sama..pritel jezdi kamionem a je doma jen o vikendu..a tak to musim zvladat vse nejak sama..nejhorsi u te male mury je to ze,ze nesnese samotu..a pak ona nebreci..ona neumi brecet..ale rovnou histericky rve…kdyz je tak nejak v poho..coz je malo kdy..tak poknourava..vetsinou hned z fleku zacne rvat..kolikrat nez jsem si na to zvykla,jsem si myslela a nejen ja,ale i mi rodice si mysleli,ze se neco stalo..a hned jsme k ni bezeli..ale ted uz vime,ze plakat ona neumi a rovnou se vzteka a to je na tom to nejhorsi..protoze rve silene nahlas a jelikoz bydlime v panelaku,mam strach co sousedi…a hlavne mi ji je lito,kdyz ji slysim jak rve..a tak pristoupim opet k prsu,lehnu si na pul hodiny k ni…a cekam..Dokonce jsem zkousela strasne dlouho jen u ni lezet,kdyz ma dudlika..2× za tech 5 mesicu usla sama bez problemu vedle me…a ja ji pak mohla prenest do postylky…ale jinak nic nez prso nepomahalo..pokud jsem teda nechtela tapat do pulnoci po byte..
..ale jinak diky za kazdou radu…
Jani,
já nechci být za chytrou, ale když jsem doma sama (taky se stává - to, že jste na to dva, jsem hlavně měla na mysli, že pokud jsi doma s manželem, musíte mít oba jasno předem, protože jinak hrozí, že se do dětského pláče ještě pohádáte a to už je fakt o nervy…), tak jsem Vojtu položila a šla něco dělat, jinak bych zcvokla, třeba mejt koupelnu nebo tak.
Čím dál tím víc věřím, že samostatně usínat se naučí každé dítě (třeba mě moje třetí vyvede z omylu… ![]()
Hodně štěstí.
Peta
moje mala mel ataky problemy s usinanim,byla nevrla usinat nechtela,pokazdy kdyz jsem ji dala spat zacala kricet,tak jsem ji vzala a chovala pokud nebyla unavena,hrala jsem si s ni,az byl aunavena dal ajsem ji dudlik a sup do postylky,pokud brecela jen malo chodil ajsem k ni kazdych 5minut,ale pokud zacal ahodne brecet az rvat opet jsem ji pochoval a tak porad dokola.
Do trech mesicu usinala treba az ve 23hod az byla opravdu unavena,usnula v naruci a az jsem ji polozila nezbudila se.Bala jsem se ze pak bude chtit spat jen v naruci,ale neni to tak,sama se pomalu naucila usinat sama v postylce,predem ji pochovam necham ji trochu pit a byt u prsa pak ji vezmu dam ji dudlik a polozim do postylky.
Chce to pomalu a klidne krok za krokem naucit dite usinat samo..usmivat se na nej,pokud chce pochovat ho,utisit apod..
nechat ji vykricet jsem zkusila,ale je to k nicemu podle me.. jak zacla rvat o 106 to uz ji pak neutisi nic.Myslim ze jit spat by melo pro dite byt neco uklidnujiciho a hezkeho,pokud ho nechame kricet kazdy vecer,bude to pro neho neco hrozneho a kazdy vecer s obavami bude ocekavat tu hruzu kdy ho odlozime"..
linda ma 5mesicu a usne s dudlikem,dulezite je ze vi ze po koupani se jde spat kazdej den,pokud mozno ve stejnou hodinu miminkum se libi vsechno ve stejny cas kazdy den..
Janina, u nas to iste. A furt! A vies co? Vobec to neriesim. Mne to takto uplne vyhovuje. Ja nie som ten typ, co by skusal vyrevovacie metody (tym myslim aj take, ze nechas dieta co len 5 minut plakat). Ja to nedokazem a vlastne sa mi takato prax prieci. Takze podla mna je super kojit a dokazat tym dieta uspat. Parada! Teraz Danko samozrejme zaspi pri kojeni len vtedy, ak je uz predtym polomrtvy, inak si k nemu lahnem, sucham chrbatik, alebo len lezim a on mi smejdi ruckou vo vlasoch a zaspi. Milujem to!!!
Je to podla mna uzasne, ta neznost a blizkost. O par rokov sa mi na to vybodne a uz teraz viem, ze mi to bude velmi chybat!
Neviem, preco chces svoj „system“ zaspavania menit (potupne priznavam celu diskusiu som necitala
). Ale ak je to len z toho, ze sa bojis, co bude dalej a ze ti do puberty nezaspi inak, len pri ciciku, tak to neries. Neboj casom sa nauci zaspavat sam
, ani nebudes vediet ako. Ja som clovek straaasne pohodlny, takze sa nepustam do ziadnych takychto veci, nechavam to tak. A navyse ked si vezmem seba - mne sa tiez lepsie zaspava, ked sa mozem pritulit k muzovi, ked sa drzime za ruky. Mam 31
a nemozem chciet od svojho 16,5m syna, aby mu bolo prijemne zaspavat samemu.
Ked bol Danin tak maly, ako je tvoje dietko, tak zaspal na gauci pri kojeni. Pod sebou mal plienkovu osusku, tu sme chytili za rohy a Danina ako vo vaku ci satku sme preniesli do postielky. Nezobudil sa nam. Vlastne sme si vsimli, ze pri prekladani do postielky sa budi vtedy, ked mu spod hlavky vyberame ruky.
Mozno ti tato nasa skusenost pomoze.
Drzim vam palce! ![]()