Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, syn má 20 měsíců a nedokáže usnout sám, pořád ho musím uspávat v polštáři v náručí. S přítelem se snažíme ho nechat ležet v postýlce vedle nás nebo se mnou v posteli. Zpívám mu, pohádky, hladím ho, ale nejde to. Nedokáže se zklidnit, nevydrží ležet ani půlminuty v klidu. Vstává, ryje hlavou, kope nohama, mluví a přitom je hodně unavený, ale uklidnit se nedokáže.
Celkově máme problém, že se nedokáže uklidnit, u jídla to nejde, když čteme nebo si hraje v klidu nesedí, pořád se musí hýbat, při pití leze klidně po stole. Nevím, jak ho zklidnit, napadly mě Bachovy Essence, ale nevím. ![]()
Poradíte?
Mam podobneho syna, a taky jsem na nic neprisla. Parkrat se zklidnil a usnul, kdyz jsme se divali na pohadku na telefonu, zabiral u toho. Jinak uspavam u prsa.
Co to zkusit opačně, pořádně se před spaním vybít? Dělat blbosti v posteli, lechtat, hrát si, něco. Syn má teď sice jen 15 m, ale už teď vnímám, že po pořádném zablbnutí usne rychleji, než kdybych četla pohádku a hladila ho
Mame to stejne. Dlouho jsem uspavala v kocarku, skoro do tri let.
Ted pustim audiopohadku a delam, ze spim
nekdy funguje i ticho, bez pohadky.
Pres den to zabere tak kazdy druhy pokus, v noci spolehlive.
Nebran mu delat blbiny, akorat se tim vytocis ty, nech ho at se stavi na hlavu, jen na to nereaguj a vytrvej. On se sklidni - u nas to trva klidne 10-15 min a jak zjisti, ze se nepridam a nereaguju, tak si lehne sam a zklidni se a usne.
U nas je to stejny, akorat malymu je 16 mesicu.. jeste pred mesicem jsem uspavala na mici a ze dne na den najednou se vztekal a nechtel, tak jsem ho soupla do postylky a od ty doby usina sam.. ale trva to tak pul hodiny a dela strasny kraviny.. kdyz se vyradi, tak ho hladim a nakonec usne🙏, ale nekdy to je nervy..treba kdyz vyhazuje dudlik z postylky😅