Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neporadí někdo, jak zavést uspávací režim pro dvojčátka? Mám knížku o nespavosti (s prvním dítětem jsem do 9 měsíců spala tak 4 hod. za noc a pomohla mi). Důležité je dodržovat stejný sled činností. Jak to ale udělat s dvojčaty, když jsme navíc všichni v jedné místnosti? Obě kojím, ale současně to nezvládám a jako první je pokaždé jiné z miminek (teď jsou 3měs.). Zkoušela jsem číst pohádku a pustit hudební kolotoč, ale než nakojím druhé, první většinou usne a pak se třeba vzbudí a řve, nebo nevím, jestli číst a pouštět kolotoč každému zvlášť, nebo jen jednou.. Nevím si vůbec rady, neporadí mi někdo? Díky ![]()
ahoj marie, základní problém je ten, že děti tě slyší. Takže jdi v pravidelnou dobu do pokojíčku a vem si jedno spící dítě s sebou do jiné místnosti. bez hudby, světla, mluvení. nakoj dítě vedle, nemluv na něj, jenom hlaď, pokud není durch nepřebaluj. pak vrať do postýlky, jdi se vyčůrat a vem si další dítě. i kdyby už se probudilo, tak tě při kojení prvního neuslyší a mělo by být relativně v pohodě. ber je na kojení v pravidelných intervalech a pokud to jenom trochu půjde vždy je ber ve stejném pořadí. za chvíli si zvyknou. a opakuji, žádné světlo. nech svítit v předsíni, oči si zvyknou rychle, žádné mluvení. mělo by to pomoct. a doporučuju pak kolem čtvrtého měsíce, jestli s nima spíš, tak se od nich odstěhuj, tobě i jim to pomůže. oni vnímají každý tvůj dech a ty jejich. budou ti pak líp spát.
večerní uspávání. no já je nejdřív nakojila a po chvíli až koupala. po koupání hned usnuly. kolotoč jsem jim při uspávání pouštěla, ale takový ten od fischer price, dala se z něj udělat lampička s projekcí a neměly jí přímo u sebe,ale na protější straně pokoje, takže to pro ně nebylo tak rušivé, jako blízký kontakt. no a pak jsem za nima zavřela dveře. pokud brečely, ale jenom tak přerušovaně, kňouravě, nechodila jsem za nima. když náhodou řvaly, tak vždy po pěti minutách. a jenom pohladit, nemluvila jsem na ně. do dvaceti min. vždy usnuly.
Díky za rady. Spí každé ve své postýlce, ale jsme všichni v jedné místnosti. Zatím se budí tak střídavě, vždycky když se vzbudí jedno, nakojím i druhé. Problém je ale s tím rituálem, někdy usnou obě sama od sebe, někdy obě pláčou a nedají se utišit. Tak jsem si říkala, že každodenní rituál by třeba pomohl. Možná by bylo řešení kojit před spaním třeba v kuchyni a tam i číst, aby to druhé mimi neslyšelo dvakrát. Nebo obě nakojit a až pak číst oběma současně.. ? ![]()
nejdřív je nakoj a pak jim společně čti, určitě je dávej do postýlek bdělé, ale unavené. jo tak, nemáte jinou možnost, máte kuchyň a společný pokoj, chápu to dobře? no asi bych je dávala spát všechny děti naráz a prostě než usnou byla v kuchyni. jestli tam máte i telku a pak si jí pouštíš, tak bych jim tu telku nechala zapnutou s velmi tichým zvukem, aby si mozek zvykl a ty je pak tou telku nebudila.
nás to čeká podobně ale naopak, také spíme v jedné místnosti ale holkám jsou skoro dva a přibude doufám ještě mimi.
Když se mi vzbudila jedna, vzbudila jsem i druhou a držela jsem krmení po 3 hodinách ve stejné časy asi do půl roku, kolem 5. měsíce jsem vypouštěla jedno noční kojo. Já jsem ale kojila tandemově a dokrmovala pokud možno co nejrychleji po sobě. Proč Ti nejde ten tandem? To by Ti myslím mohlo dost pomoct.
nevím, zkoušela jsem to 3×, v porodnici mi naznačili, ať neotravuju a zkusím to doma, že stejně budu muset přikrmovat. Nepřikrmuju, ale nevím, jak si je obě sama narovnat a někdy se mimča přisají špatně a když nemám volnou ruku, jak je poopravit nebo odstavit, tak se bojím, aby mi neudělali něco s prsama, připadám si taková ohrožená..
Řešení by to ale asi bylo, možná to ještě zkusím.
marie já taky kojila tandemem, bylo to jednodušší. no začátky byly divoký ((-: to druhý jsem vždycky na kojící polštář tahala jednou rukou ((-: tak když byly prťavý, tak to docela šlo. jsem si mímo převrátila na bříško (takže hlavička šla dolů) a pak jsem si ho převalila na polštář. když už měli oba kolem těch sedmi kil, byl to trochu záhul (-:, ale zase už uměly držet hlavičky. já bych ti taky doporučila, abys to ještě zkusila. jinak já si dala nejdřív jedno dítě ,pořádně jsem ho nechala přicucnout (Už se pak nepustil) a pak jsem tahala druhé. jsem seděla na postely, pod sebou složenou deku vzadu vyvýšenou, abych seděla z kopečka a neboleli mě záda, přehodila jsem si přes sebe polštář, měla jsem poutka na přivázání vzadu stále svázaná, aby se mi polštář nerozjížděl no a pak jsem si přitáhla postýlku se stahovací bočnicí, nejdřív jsem je tam oba složila a pak už jsem vlastně jenom přesouvala. jinak pokud si sedneš na postel, opřeš se, tak jsem to dělávala, že jsem dala jedno dítě po jedné straně, druhé po druhé a mezi bylo místo na mě, abych si mohla sednout. když byly prtavý, tak jsem je měla v zavinkách, takže jednou rukou jsem vždycky chtla tu zavinku nahoře u zavazování i s děckem.
jojo, taky jsem je zvedala jako batůžky za tu zavinku, a když už byly větší tak jsem si je jen obě položila na ten kojopolštář a pak naklopila. Když ten kojopolštář dobře uplácáš tak se nemají kam skulit a naopak máš obě ruce volné. Já takhle pak dokonce visela na emiminu, před postelí na židli počítač
byl to jediný čas co jsem měla „pro sebe“
neboj se toho a zkus to, základ je mít ten kojopolštář, aby byly dostatečně vysoko, pak se ti s prsama opravdu nic nestane. když se mi splácly kuličky v tom polštáři tak jsem pod něj dávala peřinu. Hodně zdaru! M.
Dobrý večer, obnovuji diskuzi. Už jsem zoufalá z našich 15ti měs. kluků, vůbec nevím, jak je naučit usínat
od malička spí v postýlkách (jen v šestinedělí jsem si je brala k sobě, měli převrácený den a noc a moc jsme nespali). Usínání v postýlkách nikdy nebyl moc problém, max třeba týden a zase se to srovnalo. V noci se od mala budí dost často a i na střídačku, takže vstávání třeba i 20× za noc není vyjímka. Kluci mají svůj pokoj, já tam spím s nimi. Režim máme celkem zavedený, po večeři koupat, pak v postýlce mlíčko a pak spát (což je teď problém), v noci 2× vstávali na mlíčko, otočili se a chrupali. Vždy, když se vzbudili, tak spíš kvůli dudlíku atd, neřvali. Jen na mlíko vstávali v noci s řevem. Teď poslední měsíc se něco změnilo a vůbec nevím co a proč. Jeden z kluků začal řvát už když pil mlíko v postýlce, tak jsem u něj stála, dokud nedopil, pak hladila, usnul. Pak už ani hlazení nepomáhalo a mlíko pil jen u mě na ruce, pak jsem během minutky uhoupala a spal. Pak už houpat nechtěl a po mlíku kopal, dokud jsem ho nevzala do postele, pak hned usnul. Pak už i mlíko musel pít u mě v posteli, pak jsem spícího vždy přenášela. No a pak už to nešlo jinak, než že spal se mnou celou noc. Jenomže když se druhý vzbudil, musela jsem ho přenést do postýlky a řev. Pak byli oba kluci nemocní a spali jsme v ložnici všichni, taťka v pokojíku. Klucí hodně „cestují“, spí na mě atd. Nemůžu se hnout, hned jsou vzhůru. Máme ještě 7letého těžce hendikepovaného chlapečka, který potřebuje permanentní pěči. V noci celkem spí, až na vyjímky, ale usíná až po desáté. V noci ho chodím kontrolovat (má i epilepsii). Takže potřebuji, aby kluci byli v postýlkách. Večer šíleně řvou než usnou, ale já už fakt nevím, jak na ně
jsem vyčerpaná, spím tak 4-5hodin za noc po kouskách, den je náročný… jinak jsou to šikulové a vlastně nezlobí, sice teď řvou dost i přes den, visí na mě a nesmím se hnout, ale za to nemůžou-jsme jen spolu, tak se není čemu divit..jsou hodně aktivní, ale zároveň si drží hezky režim, 2× za den spí.. měli jste taky někdo problém se spaním, jak jste to vyřešili? Kdy se to zlepšilo?
budu ráda za vaše názory a pohled „z venku“…