Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chci se zeptat jak jste to měli vy. Malému teď bude 11 měsíců, dokud byl převážně ležící miminko usínal sám v postýlce bez potíží, s tím jak se začal otáčet pak lézt, sedět a stoupat si je najednou dát ho do postýlky, aby usnul sám nereálné, okamžitě stojí, pláče, řve, tečou slzy jak hrachy.. nemám to srdce ho tak nechat, tak ho beru k sobě a když usne u kojení, a musí být fakt úplně tuhý, tak ho přenesu, jenže to někdy trvá i dost dlouho a postupně se čím dál víc bojím, aby se nám takové uspávání nevymstilo. Jak se vám podařilo změnit uspávání z kojení na něco jiného, třeba hlazení po zádech apod a pak i na uspávání v postýlce? Přes den teď dle stupně únavy zažíváme s postupně se zvyšující intenzitou během dnů pláč, že chce ke mně a nemůže ho držet nikdo jiný a to předtím nebyl problém 🙈..jak dlouho tohle může trvat z vaší vlastní zkušenosti?
Děkuji všem za komentáře.
U nas jedine odstavem. A ty probehly v 20 mesicich, v 9 mesicich (jediny samoodstav u nasich deti, nejspis kvuli memu tretimu tehotenstvi), ve 2,5 letech a opet ve 2,5 letech.
@Eli.sss23 Cca v 10 měsících jsem přestala uspávat u prsa v posteli, ale postup byl dost podobný. Leželi jsme v posteli, tulili jsme se, já ho poplácávala po zadečku, jak byl zvyklý, občas mu broukala nebo pustila šum. Jen to prso jsem nedala. Velmi rychle to akceptoval
pak jsem postupně vynechávala další a další asociace až zbylo jen tulení.
S uspáváním ve vlastní postýlce ale neporadím, syn tam nespal od 4 měsíců a doteď (2r9m) je většinu nocí u nás, svou postel má jen na ozdobu
A uspáváme pořád, usínat sám nechce a asi ještě chvíli nebude.
@Eli.sss23 píše: Více
Ahoj, jak to dopadlo? já mám to samé s ročním chlapečkem. Sice přes den tyhle stavy nemá a dopolední/odpolední spaní jde docela v pohodě (ovčem také s kojením) ale večer to začne… jediný rozdíl je, že byl u mě takhle zvyklí od začátku.
Přemýšlela jsem, zda to nemá spojitost s hraním v ohrádce, ale začal to udělat už na chalupě a tam měl vždycky „volný výběh“.