Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Najde se tu nekdo, kdo ma uterus duplex v jakekoli podobe a je v jinem stavu nebo ma jiz doma ditko? Popr. alespon nekdo kdo jen ma tuto diagnozu?
@Gabrielka S. píše:
Najde se tu nekdo, kdo ma uterus duplex v jakekoli podobe a je v jinem stavu nebo ma jiz doma ditko? Popr. alespon nekdo kdo jen ma tuto diagnozu?
Mám skoro to samé, jen 1 čípek, jinak 2 dělohy a mám 4 děti.
Ahoj a muzu se zeptat na prubeh tehotenstvi a na komplikace jestli nejaky byli popr. Co porody? a prepazku v pochve nemas?
Jestli to zadavatelku ještě zajímá, začínám 26.tt, první dítě, otěhotnění přirozenou cestou, uterus duplex, dva čípky, přepážku v pochvě jsem si nechala před lety odstranit. Zatím vše frčí jak má, ještě chodím do práce. Doufám v přirozený porod, no uvidíme…
Ja uz mam druhy porod za sebou.Oba s. c. o tom ze mam uterus duplex jsem se dozvedela az pet let po prvnim porodu kdyz jsem byla na laparo. s cystou… otehotnela jsem par mesicu na to a prepazku uz si tedy necham tam kde je. U obou tehotenstvi i porodech jsem mela komplikace. Drzim ti palce at je vse ok ![]()
Ahoj, já mám uterus duplex unicollis. Jsem počtvrté těhotná, dítě zatím žádné. První byl samovolný potrat, pak dvakrát zamlklé těhotenství cca 7. týden. Teď jsem na začátku 9. týdne a je to dost nepříjemně napínavé. Už máme z doby před otěhotněním formuláře s žádostí o adopci nebo pěstounskou péči, tak ty to snad jistí ![]()
Máte nějaké poučné zkušenosti s porodem? Pokud jste některá z Prahy, tak prosím třeba i konkrétně u koho jste rodily. Můj gynekolog viděl dvojitou dělohu zjevně poprvé a moc nevěděl, co s tím - nechtěla bych to zažít u porodu
pokud k němu teda vůbec dojde…
Přeji Vám, ať to vyjde a miminko donosíte. Vaše vada je trošku asi jiná než klasický uterux duplex a nese víc komplikací. Já jsem teď v 30.tt. Až porodím, tak poreferuji, jak to probíhalo. Jsem od Brna, takže rodit budu v Brně či Vyškově.
Jedna známá má s dvojitou dělohou dvě děti, obě porodila normálně, druhé překotně v autě, ani do porodnice nedojela. První plod ale potratila v prvním trimestru.
Můj dřívější gynekolog, který to léta nezjistil, že mám dvě pochvy a dva čípky a dvě dělohy(v podstatě jsem ho donutila zjistit, že jsem nestandartní kousek, poté co jsem si to sama nastudovala na netu, co to dole mám
mi říkal, že šance na otěhotnění jsou o trošku menší, těhotenství se povede jako rizikové, že děloha je obvykle menší a jak se u prvního plodu roztahuje, tak právě není tak pružná a může dojít k potratu hned ze začátku. Ale pak u dalších plodů už by to mělo být lepší. Mě to teda vychází hned napoprvé a to jsem co se věku týče starší kousek.
Můj nynější gynekolog - už starší pán - prý znal za svou praxi dvě maminy s uterux duplex a ty prý donosily a porodily normálně, takže v tuto cestu taky věřím. Nabídl mi hned na začátku zůstat doma, to jsem odmítla, jestli mě vede rizikově nevím - asi ne, chodím za ním jednou měsíčně na poradnu plus ostatní standartní vyšetření. Myslím, že jen na počátku jsem měla o jeden ultrazvuk navíc.
Zajímala by mne četnost této vady, na netu mi přijde za posledních několik let docela dost přispěvovatelek s takovými vadami.
Ve 4.tt jsem zjistila těhotenství lékař potvrdil. Okamžitý rizikač kontroly týden co týden. Také 2delohy, 2cipky přepážka byl mi hned na začátku řečen jediné císař. Nesměla jsem nic jen ležet. 24 + 4 průser jak brno. Rupla mi placenta masivní krvácení strata přes 1,1l krve okamžitě na sál císař. Klárku nahazovaly na sále s váhou 700 gramů. Narodila se s krvácením do mozku po sedmi dnech nám zemřela. Další těhotenství se od té doby nepovedlo. Klarce by bylo za chvíli 3 a půl roku. A komenty pro další? Nikdy nenosite do konce! Max 7 měsíc a císař.
Návrat do diskuze po třech letech - přišlo mi upozornění na nový příspěvek weouniky - mrzí mě, že zatím ne všechny duplex případy mají dobrý konec, přeji, ať i u vás to nakonec vyjde! Já jsem zrovna týden po porodu druhého dítěte. Narodilo se v termínu. První o tři týdny dřív. Všichni v pořádku. Po třech letech snažení a třech potratech najednou vše jako po másle. Přeji takový zvrat všem… víc se teď nestíhám rozepsat, kdyby někoho něco zajímalo…později…
Taktéž doplním po letech, jak to dopadlo u nás. Těhotenství bylo celé ok, z práce jsem dobrovolně odešla o měsíc dříve (naštěstí) a 33+0 se nám spontánně o 7 týdnů předčasně narodila zdravá holčička. Týden si pobyla v inkubátoru, dva týdny v postýlce na neonatologii a pak jsme šly domů. Od začátku diagnostikována hypotonie a tak jsme cvičily vojtovku. Přeji všem dobré konce.
Ahoj holky, když je diskuze staršího data, tak zkouším obnovit. Mam uterus duplex (dva cipky, přepážku v pochve a dvě delohy). Gynekolog mi nedoporučil odstranění přepážky pokud me v sexuálním životě neomezuje. Na otázku, jak to vidím s otehotnenim mi odpověděl, že problém nevidí, ale s největší pravděpodobností mě od začátku dá na rizikové. Vzhledem k tomu, že všechny informace na internetu jsou jen teorie, tak se chci zeptat Vás, které tuto vadu máte: jak dlouho Vám trvalo otehotnet? Menstruovaly jste z druhé delohy? S manželem se snazime o první mimi. Bereme podpůrné vitamíny pro otehotneni(inofolic, horský jalovec). Jen nás děsí ta vada.
Ahoj Ne_ll-PP! Začnu od dobrého, konce, mám dvě dělohy a dva zdravé kluky, kteří se narodili spontánně a bez komplikací, první o 3 týdny dřív, druhý v termínu. Během těhotenství jsem nemenstruovala. Otěhotnět poprvé trvalo asi rok a první tři těhotenství pak skončila v prvním trimestru. Jedna děloha je větší a bylo podezření, že ta menší těhotenství nezvládá, protože v ní nedopadlo dobře. Takže doktorka sledovala, na které straně probíhala ovulace, abychom se snažili mířit jen na tu větší dělohu. Můžu doporučit mudr. Rohrichovou z ordinace Gyo v Praze. Mám ale jen jeden čípek…a vůbe… tvary a rozměry jsou u každého různé, tak těžko kopírovat nějaké postupy.
Co můžu doporučit, dokud se neukáže z případného nepodařeného těhotenství, že je potřeba něco řešit, moc to neřešit. Až budete mít děti, nebudete moct dělat spoustu věcí, které byste rádi dělat chtěli, tak se soustřeďte na ně ![]()
Ahoj holky, přidávám se do klubu žen s uterus duplex. Vada mi byla zjištěna v 15 letech po čtyřech letech masivních menstruací, hormonálních injekcí a všeho možného. Nakonec pomohla antikoncepce aspoň se zkrácením menstruace. Se snížením hormonů a pak i vysazením ant se mi opět cykly rozdělily a tak se mi stalo, že jsem měla menstruaci i tři týdny. Prvně z jedné, pak z druhé. Každopádne po vysazení ant, to vypadá, že jsem po 6 měsících otěhotněla. Poslední menstruaci jsem měla 8.9. (měsíc a půl ani kapka), testy krátce po vynechání byly negativní a teď už tam jsou dálnice. Akorát začal ten druhý cyklus, ne tak intenzivní jako obvykle ale špinění, občas nějaká ta kapka. Není to příjemné. Příští týden jdu na gynekologii, tak doufám, že bude vše v pořádku! 🙏
Chtěla jsem se zeptat, jaký byl případně váš první trimestr a co ta druhá děloha, krvácela jste dále i přes těhotenství?
Jinak já mám velké štěstí obě dělohy jsou standardní velikosti, jeden čípek a žádná přepážka. Tak věřím, že to dobře dopadne ![]()