Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem, ráda bych se zeptala, zda tu jsou maminky, které u prvního dítěte měly preeklamsii a rozhodly se pro druhé. Měly jste ji znova, jak to probíhalo v těhotenství apod.?
Přemýšlíme teď o druhém mimču, ale nevíme zda do toho jít. Když jsem se zeptala doktorům tak je to tak 50 na 50.
Malej se narodil v 33.tt, měla jsem těžkou preeklampsii a po porodu jsem prodělala ještě tromboflebitídu(zánět žil s trombama v žilách).Rodila jsem císařem.
Díky za vaše reakce.
Já teda druhé dítě zatím nemám, ale při první jsem preeklampsii měla a doktor mi říkal, že je 70% šance, že jí budu mít znovu ![]()
Asi bys byla v těhotenství více hlídaná, ale co jsem načetla, tak hodně holek ji podruhé už nemělo.
Já měla preeklampsii, ale tedy až ve druhém těhotenství. první těhotenství naprosto vpořádku a při druhém. které bylo po skoro 9letech po prvním, se mi kolem 33tt. objevila bílkovina v moči a vyšší tlak kolem 140/90.Porod mi vyvolávali v 36+3tt. protože už jsme pak měla i zvýšenou kyselinu močovou v krvi, zvýšené jaterní hodnoty a šla mi bílkovina nahoru. Rodila jsme nakonec císařem, protože malému začaly na monitoru padat ozvy. malý se narodil vpořádku, i dýchal sám, jen si pobyl dva dny v inkubátoru kvůli předčasnému narození. měl 2550g a 47cm.Ale proč píšu, trošku jsme uvažovala o třetím mimču, ale hodně váhám právě kvůli tomu, že by se to mohlo opakovat
Jinak mně fyzicky nic nebylo ani otoky jsme neměla, ale co je to za vážný stav jsem zjistila pak po porodu co jsem si zjišťovala informace
Jinak prevence bohužel neexistuje, ale v rámci prvotrimestriálního screeningu je nějaký test který vyhodnotí riziko vzniku preeklampsie a ještě se přistupuje k píchání injekcí na ředění krve od začátku těhotenství, aby se snížilo riziko infarktů v placentě apod. Jinak samozřejmě řastá kontrola tlaku, z čehož mám už dopředu obavy, protože mám navíc syndrom bílého pláště. ![]()
@lidsha Sestřenka měla preeklampsii v prvním těhotenství, ve druhém opět - tam to navíc končilo ve 33tt Hellp syndromem. Měla obrovské štěstí, že to ona i dítě přežili. Zachránili ji snad za pár sekund 12 - byla v té době už v nemocnici pod dohledem a stejně Hellp syndromu nedokázali lékaři zabránit, bylo to hrozně rychlé. Stát se jí to doma, už by tady nebyla.
Taky jsem měla preeklampsii v prvním těhotenství, teď jsem v 33 týdnu a zatím všechno v pořádku, tak doufám, že to bude dobré i dál.
Je teda pravda, že asi od 16.týdne mi doktoři řekli, ať beru anopyrin, že se právě tím ta preeklampsie snad neobjeví. Ale v tom 12. týdnu, když jsem byla na screeningu, tak mi psali, že tam to riziko může být zase. Tak mi holky držte palce, ať nám to dobře dopadne ![]()
Mě se objevila preeklampsie u prvního po 30týdnu, byla jsem v nemocnici pod kontrolou, měla jsem u toho i těhu cukrovku. U druhýho jsem měla asi od cca 15.týdne vyšší tlak, ale cukrovku ne, ustáli jsme to téměř do 37.týdne pak chtěl malej ven.
teď jsem potřetí těhotná a už v 9.týdnu tlak 170/95 nejprve nezabírali ani léky, teď už jo, musela jsem okamžitě do pracovní neschopnosti a řekla bych, že se to zlepšilo, držím se na hranici. Jak to bude pokračovat netuším, bílkovinu zatím nemám…ale asi to bude boj s časem, jak dlouho vydržíme.
@lidsha Taky jsem poprvé rodila kvůli preeklampsii dřív. Nyní plánujeme druhé, tak jsem si začala zjišťovat co a jak a stejně jako ty se bojím
Doma už mám listovku, ale ještě zvažuju, že změním gynekologa. Té své nevěřím. Když četla zprávu z porodnice, tak jen suše prohodila něco v tom smyslu, že věděla, že budu mít problémy. Že by mě třeba na to připravila, upozornila, varovala… ![]()
@Jajo82 Co je to za test? Neslyšela jsem o tom, tak abych si o to mohla říct. Předpokládám, že běžnou součástí to asi nebude…
Dějkuju všem za reakce. Takže je to asi fakt riziko. A co věk myslíte si, že na to má vliv věk? Mě je teď 32. Jinak k příspěvku Martinky 28 - já jsem anopyrin brala až do 21. týdne a stejně jsm tu preeklamsii dostala -tak nevím. Každopádně všem těhu držím palce.
První dítě preeklamsice, 29 týden, s odstupem čtyř let další dvě děti, naprosto v pořádku, ani jsem nebyla víc hlídaná..jo a rozhodně nejsem dvacetiletá matka ![]()
luci.no název testu nevím a nedělá se automaticky, tuším že se platí něco kolem tisícovky
U mě se doktorka hodně divila že tohle mívají spíš prvorodičky, tím spíš když první těhotenství naprosto bez problémů, ještě jsem přenášela. Ptala se mě, jestli nemám třeba nemocné ledviny a byla jsme na vyšetření včetně sona a vpořádku, tak netuším. Můj laický názor je ten, že tím, že druhé těhotenství bylo až po skoro devíti letech, tak už jsme byla defacto jakoby zase prvorodička nevím no ![]()
Asi te nepotesim @lidsha . Mam tri deti a u vsech tri probehla preeklamsie bohuzel. Posledni byla pred tremi lety a tam to bylo drama. Nicmene az na Jirku jehoz problemy nejsou vinou tehle bestie to kluci zvladli v pohode. Ono kdyz to vedi tak si to ohlidaji pecliveji a kdyztak zasahnou.
Ahoj, taky jsem měla preeklamsii a k tomu těhotenskou cukrovku. Syn se narodil v 32 tt. A protože jsme ještě ke všemu měla myom, který se po těhotenství začal zvětšovat, tak další mimčo už mít asi nebudu.
Musela jsem i na operaci (kvůli myomu) a pak prý počkat tak 2 roky. No, mezitím se mi udělaly další menší. Teď jdu v červenci na kontrolu jak to vypadá a pokud bych je neměla (léčila jsem se nyní alternativně a jsem bez krvácení mimo cyklus, tak doufám, že zmizely), tak rozhodnutí, zda jít do dalšího těhotenství nebo ne. Mám ale hrozný strach z preeklamsie. Užila jsem si svý
, ale nebudu se rozepisovat. Syn je naštěstí v pořádku i když vážil jen 1125 g a měřil 37cm. Taky jsem už docela stará - je mi 38 let. Na druhou stranu si pořád říkám, že je syn jedináček. Já sama jsem ze 3 dětí a manžel taky. Tak si to nedovedu představit, že by byl syn sám. ![]()
Holky, zvažujeme, zda třetí mimčo a slyšela jsem, že je před těhotenstvím vhodné udělat interní vyšetření. Můžete mi některá objasnit, co vše to obsahuje? Napadá mě jen krevní obraz, srdce, plíce…Já právě u prvního preeklampsii neměla, ale u druhého, co bylo 9let po prvním jo.tak vůbec netuším, jak velká je pravděpodobnost, že se to bude opakovat
jako subjektivně jsme na sobě nic necítila, ani otoky jsem neměla, tlak byl tak max.150/90,ale v krvi byla několikrát zvýšená kyselina močová a jaterní enzymy, takže to asi žádná sranda nebyla
Ale malý se narodil vpořádku v 36+3tt. a měl 2550g a 47cm takže to pak rychle dohnal ![]()