Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máme doma pětiletého kluka, ale porad si ještě nechce sám utírat zadeček po vykakání. Nemáte na to nějaký fígl, nebo postup jak ho to naučit? Zkoušeli jsme s ním že jako on to zkusí a my s manželem to jenom „dočistíme“, ale tato taktika moc nezabrala, protože on se vymlouvá, že si tam nevidí, nebo že si tam nedošáhne.
Ve školce utírá zadeček paní učitelka a zřejmě očekává, že to tak bude i po nástupu do školy. ![]()
Tak díky za vaše zkušenosti, nebo rady.
Iva
a co domluvit s pí uč., aby mu zadek neutírala?
u nás v první třídě školky učitelky pomáhaly, ve druhé už jsou děti samostatné… a kupodivu nehody nejsou
No a že by to odkoukal od druhých? - vždyť si tam nevidí nikdo. V 5letech už by měl být rozumný a pochopit to,ne …mno, evidentně to nezabralo, tak neporadím
…ale asi bych vyzkoušela, že bych mu řekla, až se otře, nebo to alespoň zkusí, ale sama bych ho už neutírala…třeba by mu to došlo, že to musí sám ![]()
Ahoj,
já jsem koupila vlhčený toaletní papír, je to jako ubrousky pro mimi, ale smí se házet do záchodu. Jde to tím mnohem lépe než normálním papírem a ty dětské krásně voní. U nás to fungovalo.
Mají ho např. v DM, Rosmann atd. Dává se také do krabičky a kupuje nahradní balení. Stojí tak 20-30 kč 60 - 80ks.
Halka
Ahoj,
my doma taky používáme vlhčený papír. Nejdřív si Máťa utře zadek a já ho dočistím. A hlavně - může otevírat a zavírat tu krabičku, což ho baví
A dokonce jsme to dotáhli tak daleko, že si i ve školce chce utírat zadek sám. Sice pak máme občas špinavý trenýrky, ale snad to časem vychytáme ![]()
Tereza
Ahoj Ivuš,
tak já byla na tohle tak trochu macecha
. Marťa se také nechtěl utírat sám, ale jelikož měl nastoupit do školky, tak jsem musela být trochu zlá
. Prostě jsem ho nechala vykakat a když bylo hotovo, tak mě jako vždycky volal, abych ho šla utřít. Vysvětlila jsem mu, že už je to velký kluk a musí se naučit utírat sám. A nechala jsem ho na tom záchodě sedět tak dlouho, dokud to nezačal zkoušet. Nejdřív tam byl asi hodinu, pořád kňoural a nakonec se utřel sám - i když u toho spotřeboval skoro celou ruličku papíru
, pak to zkoušel asi tak dvakrát třikrát znova - volal a kňoural, že to sám neumí. Zase jsem ho nechala sedět a po týdnu „týrání“ už se sám utíral úplně v pohodě ![]()
Honzík si utírá zadek sám už pomalu dva měsíce a vyhecoval ho k tomu jeho starší (o 15měs.) bratranec. A protože Honzík ho hodně bere, tak si taky začal utírat zadek sám. Je docela šikulka, někdy se sice stane nějaké „nehoda“ na slipkách, ale to spíš ve školce, protože na wc hodně kvaltuje, neb ho okukují další děti, tak si myslím, že se buť neutírá vůbec, nebo velmi nedbale. jinak doma nemá problém. Tak zkus nějakého kamaráda, nebo bratrance jako vzor…
Odkdy si vaši kluci utírali sami zadek a dělali tak zepředu nebo zezadu?
Mladej si tam zezadu nedosahne, ale u kluka by to zepředu asi nemuselo tak vadit, jak u holky.
Ale ma taky psychicky blok, nechce sam ani smrkat, aby si nezaspinil rucicky.
@Pudloslava píše:
Mladej si tam zezadu nedosahne, ale u kluka by to zepředu asi nemuselo tak vadit, jak u holky.
Ale ma taky psychicky blok, nechce sam ani smrkat, aby si nezaspinil rucicky.
My jeste nezkouseli, ale je fakt, ze u kluka nebude asi vadit utirani zepredu. My byly doma 2 segry a porad si pamatuji, ze nas nasi nutili se utirat v predklonu zezadu. A slo to lip, nez v sede. Jinak s tema spinavyma rucickama je to des, dik za pripomenuti, nesmim dopustit, aby si to malej takhle spojil. On ani nevezme namazany chleba do ruky, ze by se uspinil. ![]()
@Pudloslava píše:
Náš mladý to aktuálně zkouší, ale zatím žádná sláva - on chce, ale moc mu to nejde.
Každopádně utírat směrem dopředu nedoporučuju… u nás jsme to zkusili jednou - a pak putoval rovnou do vany, protože měl sice zadek čistý, ale z toho „pytlíku“ to jinak než vodou nešlo ![]()
@BohunkaP píše:Každopádně utírat směrem dopředu nedoporučuju… u nás jsme to zkusili jednou - a pak putoval rovnou do vany, protože měl sice zadek čistý, ale z toho „pytlíku“ to jinak než vodou nešlo
Popřípadě si tam ještě omatlá rukáv.
![]()
Prosím a od kdy jste učili samostatně utírat zadek? myslím od kolikati let? malý má 3,5 a už bych asi chtěla, ale nevím jak na to
..taky jestli je pro ně lepší se to učit při sezení na záchodě, nebo když z něho sleze, předkloní se a utře se? ![]()
@smurfka Mladší to dělá sám od 2,5, protože chce, naopak ode mě si nenechá, já jen „kontroluju“ (a doutřu). Starší se nechá obsloužit stále. Mladší se zvedne, dojde si utrhnout papír a v takovém polopředklonu si to tam nějak pošmrdlá.
@AliTad a používáte normální toaleták, nebo jak psali holky výše..vlhčený?
jestli má smysl ho zkusit koupit..
@smurfka Ono jde hlavně o to, jestli si tam pořádně došáhne. Prý když se dítě dokáže chytit pravou rukou za levý ucho. přes hlavu (snad je to pochopitelný) mělo by si bezpečně došáhnout na zadek ![]()
syn se utírá asi od čtyř a půl