Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak mi to nedalo a nakonec jsem tam volala, sestra mi řekla, ať normálně odmenstruuju
Tak je to asi normální. Jsem zvědavá, za jak dlouho to teda přijde, když už tak brzo mám ty sraženiny. Já jsem se spíš bála, aby to nebyl nějaký zánět, ale tak asi teda v poho. ![]()
Cca 4 roky jsem mivala ovulacni krvaceni - pri ovulaci zacalo spineni, ktere se postupne zesilovalo tak, ze MS jsem poznala jen podle MS bolesti. Krvacela jsem tedy 3 tydny kazdy mesic. Doktorka mi to neverila. Kdyz uverila (videla to na vlastni oci), udelala mi hormonalni profil, ktery potvrdil nedostatek progesteronu. Predepsala mi Utrogestan, ktery zabral, ale omdlevala jsem po nem.
Tobe doktorka delala hormonalni profil? To bych tedy chtela driv, nez by mi na par mesicu nasadila HA. Ja jsem totiz ty problemy mela zpusobene prave uzivanim HA. A delat nejake pokusy s HA, kdyz je mozne to hezky vysetrit z krve, mi prijde zvlastni.
A jinak spineni 2 dny pred MS je normalni, jen teda nevim ty kousky. MS tyden pred beznym terminem taky muze byt, kdyz je to vyjimecne. Utrogestan na termin MS podle me nema vliv. Nevim, od kolikateho dne cyklu ho uzivas. Pokud ho uzivas pred ovulaci, tak te ovulaci zabrani. Ale krvaceni by pak melo prijit normalne. Teda pokud tomu dobre rozumim.
Hormonální profil mi nedělala, asi proto, že se ještě nesnažíme o mimi. ![]()
Já to právě nemívám tak silné, že bych kvůli tomu MS nepoznala, možná ze začátku když jsem ještě moc nevěděla o co jde, postupně to nějak zeslabovalo ale naopak to bylo furt dříve a dříve kromě jednoho cyklu, kdy jsem špinila bez ničeho snad jen 3 dny.
Já jsem se ji ptala, antikoncepci jsem už jednou brala a po ní to bylo všechno v pohodě, akorát trvalo pár měsíců než jsem se rozkrvácela (ze začátku jsem místo ms špinila), mě to právě rozvrtal až ten hloupý prášek.
A právě i kvůli tomu jsem sama uvažovala, že bych zase začala brát (ještě totiž nemám dostudované, je mi 21), jsem si říkala že lepší když už tak ty hormony dávat po menších dávkách než takové bomby naraz, kdyby se zase nedejbože něco stalo. No potom jsem se začala bát, že to po tom bude to samé nebo dokonce horší, tak jsem si to rozmyslela, ale právě když jsem se na to teď ptala, tak mi dr. řekla, že ta atk co mi předepsala je nějaká šetrnější, prý jedna z nejlepších (jméno si nepamatuju), a že právě ty hormony, které mi chybí by tam měly být (což teda nevím jak ví, které mi chybí, když ten profil mi nedělala.
) No prostě říkala, že pokud to nepomůže, tak příčina není hormonální a že na mém místě by to udělala, když ještě neplánuju mimi. ![]()
Pokud by ta HA zabrala, asi bych ji brala dokud nedostuduju (cca rok a půl) a pak bych to vůbec neřešila hormony, ale bylinkami hned od začátku vysazení.
A jinak ten Utroš užívám od 14DC, vůbec nerozumím tomu, že tenhle cyklus je to tak hrozné, zatímco ten minulý to vypadalo, že fakt zabírá.
A to jsem ho začala brát 15DC.
Je to trápení, obdivuju, že jsi to vydržela 4 roky, to já bych se asi psychicky sesypala, už teď mám někdy na mále. Pořád doufám, že už to přestane a ono se to ještě zhorší nebo to přijde dřív, nebo nějaké jiné překvapení. ![]()
A moc děkuji za odpověď. ![]()
Máš toho utrogestanu nízkou dávku nebo špatně užíváš. Mě fungovalo až zavádění 1-0-1. Jinak jsem špinila i při něm.
Taky jsem špinila před ms a to klidně i 10 dní. MS jsem poznala podle trochu větší intenzity krvácení a druhý den podle bolesti. Dr mi na to taky zkoušel dát Utrogestan, ale nijak nezabral. Asi jsem tě nepotěšila.
Pomocí dalšího léku se povedlo otěhotnět, teď už začíná MS zase najíždět, ale ještě trošku kojím, tak je cyklus delší a MS je teda taky delší, takže se asi pomalu vracím do starých kolejí včetně špinění
Utrogestan případně dlouhodobě brát odmítám, tak uvidím s jakým řešením případně příjde doktor.
Ja dodam, ze jsem tehdy ten Utrogestan uzivala (peroralne) 2 mesice. Ovulacni krvaceni bylo mirnejsi, ale kvuli omdlevani jsem Utrogestan vysadila.
No a pak jsem po cca roce absolvovala ctvrtou laparoskopii pro endometriozu. Lekar mi rekl, ze jinak nez pomoci IVF neotehotnim, ale ze nejsem ve stavu, kdy by melo smysl IVF zkouset. Mela jsem rok uzivat Utrogestan (vaginalne) s tim, ze pak se uvidi, jestli uz IVF pujde. Pri zavadeni nemel Utrogestan tak silne omdlevaci ucinky, ale stejne se mi slusne motala hlava ![]()
Mela jsem ho uzivat od 12DC, mel mi zablokovat ovulaci. Ale hned prvni cyklus uzivani jsem ovulovala 11DC - udelala jsem si ovulacni test. No a tak se mi po vice nez 5 letech marneho snazeni podarilo otehotnet. Utrogestan pomohl udrzet tehotenstvi.
Tehotenstvi me zcela vylecilo z ovulacniho krvaceni (pouze 2 - 3 dny pred MS lehoucce spinim, aspon vim, kdy to prijde) a zda se, ze i z endometriozy a dalsich potizi zpusobenych uzivanim HA. Na druhou stranu se mi po porodu hodne zesilila MS ![]()
Druhe tehotenstvi se podarilo 6 mesicu po navratu cyklu. MS po druhem porodu jeste silnejsi nez po prvnim. Treti tehotenstvi 5 mesicu po navratu cyklu. MS po tretim porodu jeste silnejsi nez po druhem. A to uz teda byl sileny masakr, tampon prosakl do pul hodiny. Ctvrte tehotenstvi se podarilo druhy cyklus snazeni (to jsme si cilene dali pauzu). MS po ctvrtem porodu je konecne slabsi nez po prvnim
A po ovulacnim krvaceni ani pamatky, to ostatne uz po prvnim porodu.
Ahoj,
od podzimu trpím špiněním před MS, které trvá i dýl než týden. Řešila jsem to s dr, začalo mi to po pilulce po, takže se domníváme, že je to hormonální příčinou. Každopádně jsem to chtěla vyřešit nějak přírodně, ale bohužel to moc nepomohlo nebo jsem neměla trpělivost, a tak mi minulý měsíc nasadila utrogestan. Ten mi jakž takž pomohl, špinila jsem jen po vysazení 2 dny před MS a párkrát jednorázově na začátku užívání. Tenhle cyklus se mi to ale spíše zhoršilo - začala jsem špinit už od 15DC. Včera jsem s dr mluvila, domluvily jsme se, že zkusíme na pár měsíců antiko, jestli je to opravdu hormonama. Akorát dnes ráno když jsem šla na wc, tak se zhoršila i intenzita špinění, je tmavě hnědé, občas i s kousky sraženin. Včera jsem měla pocit, jako kdybych to měla dostat, ale přijde mi to jako blbost, jsem dneska teprv 21DC a brala jsem ten utroš (včera večer jsem si vzala poslední prášek, dnes už si nevezmu). Můj dotaz zní, jestli je to normální, protože tak intenzivní jsem to špinění asi ještě neměla, za tu dobu co to řeším. Není to tak, že by to ze mě teklo jako při ms, ale prostě je to silnější + ty sraženiny. Je pravda, že jsem teď i hodně stresovala… No prostě nechci volat kvůli každé blbosti, kór když jsem tam volala včera. Děkuju za odpovědi.