Utrogestan, jak ho vlastně brát?

3155
20.2.12 18:05

Utrogestan jak ho vlastně brát?

Ahojte holky, chtěla bych poprosit ty, které mají zkušenosti s utrigestanem o radu. Dnes jsem byla u dr. oznámit že se 4 měsíce snažíme a pořád nic, myslela jsm že by mi třeba udělal hormonální profil atd. To se prý podle něj dělá až po roce a v CARu - no od holek tu slýchám jiné věci :roll: Podle grafů prý ovu probíhá, tak není potřeba, kvůli 12-ti denní luteálce mi nasadil Utrogestan. Problém ale je, že cykly mívám delší ovu tak od 19 do 27 DC, podle něj mám utrogestan začít brát od 15-25DC - to kolikrát ovu ani nemám, nezablokui si ji tímto??Díky za jakoukoliv zkušenost :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68995
20.2.12 18:17

4 měsíce snažení a 12denní luteální fáze? To bych ho nebrala nijak :)
Může mít takových vedlejších účinků, že jeho momentální přínos je značně diskutabilní.

Pokud bys na něm jó trvala, tak stopro nasadit po ovulaci. Čímž ovšem nedosáhneš toho, kam se tě dr. snaží dotlačit - k pravidelnému 28dennímu cyklu, ovšem pravidelný cyklus na lécích s pravidelnou ovulací a šancí na otěhotnění vůbec nesouvisí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
704
20.2.12 18:24

Holky, já ho brala první 4 měsíce těhotenství, myslela jsem, že je to hormon udržující hcg v krvi? nebo se pletu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3155
20.2.12 18:24
ugluk píše:
4 měsíce snažení a 12denní luteální fáze? To bych ho nebrala nijak :)
Může mít takových vedlejších účinků, že jeho momentální přínos je značně diskutabilní.Pokud bys na něm jó trvala, tak stopro nasadit po ovulaci. Čímž ovšem nedosáhneš toho, kam se tě dr. snaží dotlačit - k pravidelnému 28dennímu cyklu, ovšem pravidelný cyklus na lécích s pravidelnou ovulací a šancí na otěhotnění vůbec nesouvisí.

díky, mě se to taky moc nezdá bez jakéhokoliv vyšetření do sebe začít cpát hormony, chjo teda fakt nevím co s tím, rozhodně ho ale nechci brát od 15-25 dne cyklu, to mi příjde jako blbost :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
20.2.12 18:35

Tak ho neber a dej tomu ještě čas…
Takhle zpočátku (pokud už jó něco řešit chceš) má smysl řešit dvě věci - zda ty vůbec ovuluješ (ověříš měřením BT nebo ovulačními testy), a zda má partner aspoň trochu spermiogram v normě.
Dle mého čistě soukromého názoru bych to nechala ještě aspoň půl roku v klidu plynout, průměrně pár otěhotní za 6 cyklů, do roka potom 85 % z těch, kdo se snaží i bez lékařské asistence. A pokud spolu spíte aspoň párkrát do týdne, děláte maximum, co se dělat dá.

Pokud by ani pak doktor nechtěl nic řešit (nebo to řešil předepisováním hormonů naslepo), objednala bych se k odborníkům a nechala si všechna vyšetření provést pořádně. A teprve dle výsledků zvolila adekvátní léčbu.

Utrogestan je hormon progesteron, který má smysl nasazovat, pokud je ho v těle nedostatek, obvykle se to projevuje příliš krátkou luteální fází (12 dní je zcela OK) nebo dlouhým špiněním před MS, jinak nemá jeho doplňování žádný význam, správně fungující tělo si ho vyrobí dost a mít ho víc než dost šanci na těhotenství nezvýší. Stejně tak je prospěšný v těhotenství - normálně se vyvíjející těhotenství ho nepotřebuje, ale pokud jsou problémy (špinění), může pomoct.

Možná doktora znejistila tvá dost nepravidelná ovulace, ale jednak - může se to časem samo porovnat, druhak - pokud vše probíhá, jak má, důležité je, že k ní dochází, její přesné datum není podstatné, za třetí - pokud už by to opravdu problém byl, Utrogestan ji rozhodně nijak nezpravidelní, od toho jsou jiné léky (může zpravidelnit cyklus, to jo, ale to s ovulací nesouvisí).

Jinak s někým nedělá vůbec nic, lidi ho berou, ani o tom nevědí, s někým cloumá neskutečně, může souviset s výraznou únavou, velkými výkyvy nálad, může mít i negativní vliv na další cykly, může zbytečně oddalovat MS… takže dokud není prokázáno, že by měl vysloveně přínos, rizika převažují. Znám to na vlastní kůži ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
20.2.12 18:39
Fassatka píše:
Holky, já ho brala první 4 měsíce těhotenství, myslela jsem, že je to hormon udržující hcg v krvi? nebo se pletu?

přesně tak, bere se před ovu, aby se to udrželo, pokud je pak žena těhotná, nechá se 3-4měs na udržení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
Fassatka píše:
Holky, já ho brala první 4 měsíce těhotenství, myslela jsem, že je to hormon udržující hcg v krvi? nebo se pletu?

přesně tak, bere se před ovu, aby se to udrželo, pokud je pak žena těhotná, nechá se 3-4měs na udržení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
Fassatka píše:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3155
20.2.12 18:46

Ugluk díky za pořádné vysvětlení!!ovu zjištuju z měření BT - vždy bifázická křivka a poslední dva měsíce ovu testíky - i když nikdy nebyla testovací čárka výraznější jak kontrolní, ale zhruba nastejno s přivřením oka, spíš se mi nedaří zachytit správnou dobu a taky 2 hodiny nepít, vždycky na to zapomenu a nalemtám se :lol: Máš pravdu pokud ovu probíhá (i když mě trochu znejistují ty né 100% pozitivní ovu testy - testovací cca 2 dny výrazná, pak už jsou jenom dušíci) a ms taky chodí, tak to ještě chvíli nechám být. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4829
21.2.12 11:15

Ugluk: já bych až tak zcela nesouhlasila se vším, co jsi napsala. Utrogestan je progesteron, ale už bych tak jistě neříkala, že je to na krátkou luteální fázi či na špinění. Mně byl doporučen z jiných důvodů, než uvádíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
21.2.12 11:23

Peluche, z jakých?
Já psala, že je na doplnění progesteronu, je-li ho málo, což se může projevit např. krátkou LF nebo špiněním (ne každé špinění je způsobeno nedostatkem progesteronu a ne každý nedostatek progesteronu se musí projevit špiněním). Dále se předepisuje např. po IVF jako podpora (opět doplnění progesteronu, po odběru vajíček nemusí vzniknout dostatečné žluté tělísko, které by ho produkovalo), při krvácení či špinění v těhotenství (hrozící potrat, ovšem nikoliv ten zamlklý, tomu nezabrání)… Také se v poslední době dává i ve druhém-třetím trimestru při hrozícím předčasném porodu. Ale v době snažení, i když je teda fakt, že někteří doktoři ho předepisují jak lentilky, by měl být nasazován po ovulaci, když už - doplnění progesteronu, možné prodloužení luteální fáze, lepší růst děložní sliznice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4829
21.2.12 13:35

Ugluk, nabídnut mi byl proto, že se doktor domnívá, že mi žluté tělísko neprodukuje dostatečné množství progesteronu (dlouhé nepravidelné cykly).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
21.2.12 13:49

No ano, nedostatek progesteronu… I když dlouhé a nepravidelné cykly většinou souvisí s nepravidelně přicházející ovulací (není moc časté, i když se stát může, že ovulace chodí stejně a chyba je v druhé fázi), která sama o sobě nemá se žlutým tělískem nic společného - žluté tělísko se tvoří až po ovulaci, proto se pak progesteron na jeho podporu nasazuje až po ovulaci. Před ovulací normálně v těle zvýšená hladina progesteronu nemá co dělat. Proto jsem i zakladatelce psala, že nasazovat ho naslepo není zrovna přínosné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4829
21.2.12 15:23

Však ano ano :-) já jen upozorňovala na to, že svůj význam utrogestan může mít, i když žena netrpí na špinění nebo krátkou lut. fázi. Naprosto s tebou souhlasím, že bez řádného vyšetření by se jen tak nasazovat neměl. Ale zase bych neřekla - avšak zdůrazňuji, že jsem laik - že žluté tělísko s ovulací nesouvisí.. Domnívám se, že žluté tělísko vzniká z prasklého Graafova folikulu. Ale to je asi na jinou diskuzi :-)
Já se ozvala proto, že sice považuji emimino za dobrý server, ale nesouhlasím s tím, aby suploval skrze doporučení některých uživatelek rady lékaře, který daný případ zná daleko lépe. Když tu občas procházím nějaké diskuze, žasnu nad tím, jak uživatelky emimina mají sklony k tomu posuzovat případy, které neznají, a „dobře“ radit co se týče léků. Tím neútočím na tebe, ale snažím se upozornit zakladatelku, že pokud pochybuje, měla by se obrátit na odborníka, který jí vyšetří a původní diagnózu buď potvrdí, nebo vyvrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
21.2.12 15:32

No jasně, taky souhlas, vzniká z folikulu, ale po ní, tzn. při nasazení před ní ještě není nedostatečné, protože není žádné :-)
Jinak souhlas, ale přijde mi, že zrovna zakladatelka je případ, kdy vlastně zatím nebyl zjištěn žádný problém, ani doktor neměl žádnou snahu ho zjišťovat a rovnou něco tak „pro uklidnění“ předepsal :? Pak se člověk dostane fakt k odborníkům a ti si rvou vlasy. Ale předpokládám, že soudná ženská nebere informace vyčtené z netu za svatou pravdu a nechá si všecko od doktorů pečlivě vysvětlit, což teda zatím zakladatelčin doktor neudělal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí