Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím. Jsem v 7tt a byla jsem na první kontrole u jiné gyndařky než u své a ta mi napsala utrogestan. Měla jsem totiž potrat ale odešlo to ještě dříve než se vytvořilo srdíčko a ona mi ho asi skrz toto předepsala. Já ale trpím na migrény a poslední dobou i na úzkostné stavy a bojím se že mi to utrogestan jen zhorší. Máte s tím nějaká zkušenosti? Je vážně tak důležité ho brát? Když jsem byla cca před rokem testech, měla jsem hormony v pořádku.
V žádném případě si netroufnu „ordinovat“ po internetu a tvrdit, že lékař dělá něco zbytečně a nemáš ho poslouchat. Ale ač Utrogestan má v konkrétních případech dozajista opodstatnění a je velmi důležitý, stále ve velké části případů slouží hlavně jako placebo. Řeknu to takhle - Utrogestan je progesteron. Některé spontánní potraty jsou způsobené nedostatkem progesteronu. Zamlklá těhotenství ne. Většina potratů je způsobena genetickou chybou vzniklou už v okamžiku početí, v menší míře různými nemocemi, poruchami, imunologickými nebo hematologickými problémy. Potratem končí každé čtvrté těhotenství i u zcela zdravých žen. Pokud je progesteronu málo a způsobilo by to potrat, lze tomu nasazením progesteronu v jisté míře předejít. Pokud není, ani tuna progesteronu potratu nezabrání. V každém případě je progesteron hormon se v těhotenství vyskytující a jeho nasazení ničemu neublíží, i kdyby nepomohlo. A dle tohoto hesla velmi často lékaří progesteron předepisují pomalu plošně všem, kdo někdy v minulosti potrat prodělal nebo v těhotenství zašpiní, nedejbože zakrvácí. Ano, většinou to efekt nemá. Občas ano.
@Kristalqa jestli si prirozene otehotnela, nekrvacis a nespinis a nemas zadny problemy, tak ne, neni tolik dulezity.
@ugluk píše: Více
Presne tak. Do puntiku souhlas.
Ja bych ho brala, protoze aktualni hladinu hormonu opravdu neznas a pomoci muze. Urcite neublizi. Brala jsem ho xkrat a nikdy jsem zadne vyznamne vedlejsi ucinky nepozorovala. Ale mluvim jako nekdy, kdo ma za sebou tehotenske ztraty, takze chci alespon vedomi, ze jsem udelala vse podstatne… A jsou mnohem dulezitejsi medikace nez Utrogestan. S genetickou chybou si ovsem bohuzel neporadi zadna.
Pokud Ti doktorka předepsala progesteron, tak k tomu měla asi nějaký důvod. Pokud ho nechceš brát, pak ho neber, bude to na Tvou zodpovědnost. Ano, pokud s ním máš problém, můžeš kvůli němu potratit. Migrénu ve většině případů působí estrogeny. Byt Tebou, rozhodně to neřeším tady, ale s doktorkou.
Záleží na tvém konkrétním stavu, nikdo tu neznám tvoji přesnou anamnezu
u zdravého těhotenství, přirozeném početí, je to placebo, záleží proč ti to dr predepsal. Mas málo progesteronu a vetsi pravděpodobnost potratit?
@Kriss Tina již před lety jsem byla na revizi neboť se nevytvořilo srdíčko a před rokem samovolný potrat cca ve 4 týdnu, bylo mi řečeno že to mohla být nějaká genetická vada. O tom že bych měla málo progesteronu nic nevím, myslím si že mi to napsala preventivně. Byla to doktorka na záskok viděla že jsem prodělala potrat a kvůli tomu se asi rozhodla.
@Kristalqa aha, těžko říct no, já prodelala dva za sebou a nedostala sem nic
tvoje Dr tam bude kdy?
@Kriss Tina příští týden. Bojím se abych neudělala něco špatně když to nebudu brát, ale taky se dost bojím těch vedlejších účinků. Četla jsem něco o depresích a změně nálad, ty změny, nevolnosti a tak to bych ještě zvládla ale trpím úzkostmi a bojím se že mi je nějak podpoří. Jednou jsem kvůli lékům skončila v nemocnici a tak už mám docela blok brát si něco co neznám
@Kristalqa tak si můžeš zavolat ještě třeba na pohotovost, rict jim co ti dala, svůj stav a oni ti povi, jestli to musíš brát. Zas pokud ti nehrozí potrat a mas to jen pro jistotu, tak je horší pro dítě, kdyz ti to rozjede nějaké úzkosti, než abys nebrala placebo.
@Kriss Tina já být doktor na pohotovosti, tak ji asi za takový telefonát pošlu do háje - tam řeší akutní stavy, nikoliv telefonát - jsem nekomplikovaně těhotná a nevím, jestli mám vzít lék, co mi doktor předepsal, a mám obavu z nežádoucích účinků po přečtení příbalového letáku.
Zakladatelko - ber to tak, že samo o sobě jedno zamlklé těhotenství a potrat ve 4. týdnu nejsou nic výjimečného a rizikového s podezřením na nedostatek progesteronu. Přesto ho půlka doktorů předepíše aspoň pro klid v duši, on opravdu neuškodí. Takže si polož otázku - kdybych ho nebrala a zase to nedopadlo, nervala bych si vlasy, že jsem mohla zkusit aspoň tu malou naději, co jsem dostala? Pokud se dokážeš povznést nad věc s vědomím, že většina předepsaného progesteronu je prostě placebo, tak ho neber, přesto je i tak riziko další ztráty plus minus čtvrtinové tak jako tak. Držím palce! ![]()
@ugluk Tak co jsem se tak nějak dočetla na jiných diskuzích tak pokud je plod špatný tak mu ani ten utrogestan nepomůže a když mi dělali cca před rokem testy neboť jsem nemohla otěhotnět hormony byli v pořádku, nenasazovali mi nic s tím že otěhotnět můžu kdykoliv že jsem zdravá. A zase se nechci dostat do nějakých stresů či depresí, to si myslím že by miminku asi ublížilo nejvíc.
@Kristalqa píše: Více
Hormony pred rokem jsou zcela irelevantni, to je jako se ohanet rok starym vysetrenim krve. Je to tvoje rozhodnuti, nicmene tehotenstvi nekonci jen z duvodu genetickych vad, tak aby sis to pripadne nevycitala. Miminku ten Utrogestan muze pomoci, nikdy uskodit.
Spise bych tedy doporucila psychoterapii ohledne tech uzkosti, protoze po porodu se casto vyrazne zhorsi, mj. nasledkem zmeny hormonu. Drzim palce, at je vse ok.
@Anonymní píše: Více
Mám už dva porody za sebou a vždy jsem po nich byla v pořádku, přišlo to až vlivem mého ex přítele
Hele, osobně, ale fakt jen sama za sebe a se zkušenostma, co mám já, bych ho nebrala, nikomu jinému to nedoporučuji. Ale pravda, že já už jsem v tomto ohledu otrlá, takže když jsem se do podobných situací dostávala, rovnou jsem si promluvila na rovinu s doktorama - upřímně, předepisujete mi to proto, že by mi to mohlo v mém konkrétním případě pomoci, nebo proto, že většina pacientek potřebuje mít pocit, že aspoň něco děláme, a nelíbí se jim představa, že už je to někde ve vyšší moci?