Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,byla jsem dnes u svého doktora gynekologa.Ptal se co a jak se děje.Řekla jsem mu že beru estroferm 1-0-1 a utrogestan 2-2-2 .Byl velice v šoku že už teď před ET beru utrogestan.Doporučil mi aby ho vysadila a začala ho brát až po transferu.Že se ani nediví že se to nepodařilo.
Teď přemýšlím na jakou stranu se přiklonit mého dlouholetého gynekologa a nebo doktora přes IVF.Pravda je že vždy jsem po OPU začala brát utrogestan.
Můj gynekolog je rodinný přítel nemám důvod mu nevěřit a už má také dlouholetou zkušenost.
Kdy jste začaly brát utrogestan vy?
Normálně se Utrogestan bere po ovulaci a OPU je vlastně ovulace - odebrání vajíčka a jeho oplodnění. Poté tělo začíná tvořit vlastní progesteron a má smysl to posílit Utrogestanem. Ovšem jestli ho nasadíš večer po OPU nebo o tři dny později, zas tak zásadní roli nehraje. Mám zkušenosti ze dvou center, v jednom ho nasazují den po OPU, ve druhém tři dny po, otěhotněla jsem v obou.
Jo, při obou těch IVF, kdy jsem otěhotněla, jsem měla transfer 2 dny po OPU, tudíž jednou jsem začala brát Utrogestan den před ET a jednou den po něm. Ale v těch samých dnech ho nasazují i holkám, co mají transfer třeba až po pěti dnech, takže je to centrum od centra a o jejich zkušenostech - kdyby se jim to neosvědčilo, určitě by to dělali jinak.
Pravě já jdu na KET. Začala jsem ho brát v pátek a ve středu na ET.Četla jsem že při vysokých dávkách se děloha stimuluje jako když už to vajíčko tam má a hůř se zahnizďuje .
Já do začala brát hned po OPU a transfer jsme měli po prodloužené kultuvaci tj.po 5ti dnech
Tak logicky při KETu je to jako ET dejme tomu pětidenního (dle toho, kdy bylo zamraženo) embrya, tudíž jako by pět dní po ovulaci, tudíž v té době už by tělo pět dní produkovalo progesteron…
Ket.....2 krát jsme měla utrogestan až po KETU…v ten den
ted naposledy jsme ho měla 3 dny před KETEM…
No ono se ted i při KETU doporučuje ho brát předem…
a taky jsme to ted tak měla..
a tím,že stimuluješ sliznici tak to taky nemáš sama ovulaci stenjně jako já že.....stimuluješ jen sliznici
A brala jsme teda 2-0-2.....
Brala jsem 2-2-2 už před KETem…jen v den transferu jsem ho místo zavádění polykala…A poslední KET se povedl ![]()
Ahoj,já začala brát Utrogestan po OPU orálně a pak od ET jsem pokračovala vaginálně.
Ahojte. Ja som po kryoembryotransferu, test je pozitivny. Už 3 tyzdne beriem utrogestan, a mavam dost silne bolesti vajecnikov. Pocas dna som velmi unavena, a priberam na vahe, a mam nafuknute brucho. Tieto symptomy pripisujem zatial iba utrogestanu. K lekarovi idem na prvy ultrazvuk 31.10.2017. Uz sme prekonali jeden spontany potrat v 7 tyzdni, takze verime, ze to tentokrat vyjde.
Utrogestan vzdy nasadzuju pred ovulaciou, aby sa uz pekne zacala dvihat sliznica aby sa lahsie zahniezdilo.