Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Já si teda myslím, že ta šance tam je i tak. I když má málo aktivní spermie, pořád tam jsou a jsou aktivní a navíc pokud už dříve jako velmi mladý dítě zplodil, tak to s ním asi nebude tak špatné…
@ArankaC. píše:
Já si teda myslím, že ta šance tam je i tak. I když má málo aktivní spermie, pořád tam jsou a jsou aktivní a navíc pokud už dříve jako velmi mladý dítě zplodil, tak to s ním asi nebude tak špatné…
To sice ano, ale doktor mu řekl, že už nemůže mít děti. Protože ho ,,zničily" léky, které dřív užíval.
To, že jako mladý byl po stránce plodnosti v pořádku neznamená, že to půjde i v pozdějším věku.
U mužů se plodnost snižuje s věkem.
Samozřejmě jsou určitá opatření, jakými se dá aktivita spermií zvýšit.
Pokud ty spermie má, tak je asi i při malé aktivitě určitá možnost otěhotnění přirozenou cestou, ale záleží na konkrétních hodnotách a tudíž přesněji odpoví pouze lékař.
Pokud chlap tvrdí, že je v pořádku a musí to jít přirozeně, protože už jedno dítě má, je to z hlediska argumentu naprostý nesmysl.
Tak jestli zplodil dítě a pak bral nějakou silnou medikaci, tak pak už se asi nedá říct, že zplodil, tak zplodí zase.
Nicméně spermie se tvoří po 3měsících, takže za čtvrt roku spermiogram, tam může být všechno úplně jinak. To by musela být nějaká chemoterapie s ozařováním, aby definitivně zničila i to místo, kde se spermie tvoří.
Pokud bych s takovým mužem chtěla dítě, zkusila bych ho dopovat vitamíny, nesměl by kouřit, pít, tloustnout, ráchat se horký vodě atd, pokud by to nepomohlo, šla bych do ivf.
U nás je to trochu naopak. Přítel se s předchozí partnerkou dlouho snažil o dítě a nikdy se mu to nepodařilo, ona děti má. Po tomhle „zážitku“ mi pořád tvrdil, že je určitě neplodný a děti mít nemůže (je mu 41 let). Vysadila jsem prášky a nechali jsme to na přírodě. A ejhle, zadařilo se! ![]()
Ahoj, ale na tohle vůbec nemusí mít vliv kvalita spermií, s předchozí partnerkou k sobě nemuseli sedět imunologicky. Nám právě teď zjistili, že manžel tvoří protilátky proti vlastním spermiím a co nezvládne on, dokonám já. Takže stačilo, aby předchozí partnerka měla reakci na jeho spermie (dokonce je to v dnešní době jedna z nejčastějších příčin) a záhada je vyřešena. Jen doplňuji, že spermiogram má manžel úplně v normě. Až imunologický testy prokázali tento problém. Dokonce nám zakázali jakékoliv další přirozené snažení, aby to nebylo čím dál tím horší a čeká nás CAR.
Rád bych se zeptal na váš názor. Počal jsem zcela bez problémů dvě děti, dalo by se říct obě na první pokus. Třetí se ale už přes tři roky nedaří. Je možné, že může být „chyba“ na mé straně? Životní styl jsem nijak nezměnil, kouřit ani chlastat jsem nezačal, žádné nemoci si nejsem vědom. Jsem stále se stejnou partnerkou.
Otázka zní, zda je možné, aby muž, který má prakticky potvrzenou plodnost (dvě děti) o ni tak náhle přišel?
Teoreticky to možné je, může být jiná hladina hormonů… Chlap kdysi měl spg na hranici normy, během půl roku/roku spadnul na do skupiny neplodných. Pak bral nějaké hormony a výrazně se mu spg vylepšil. Ale je fakt, že žádné děti předtím neměl.
@nepřihlášený anonym píše:
Rád bych se zeptal na váš názor. Počal jsem zcela bez problémů dvě děti, dalo by se říct obě na první pokus. Třetí se ale už přes tři roky nedaří. Je možné, že může být „chyba“ na mé straně? Životní styl jsem nijak nezměnil, kouřit ani chlastat jsem nezačal, žádné nemoci si nejsem vědom. Jsem stále se stejnou partnerkou.Otázka zní, zda je možné, aby muž, který má prakticky potvrzenou plodnost (dvě děti) o ni tak náhle přišel?
není spíš problém v partnerce?
Pokud máš pochybnosti na své straně, tak zajdi na vyšetření.
Manžel taky šel před prvním otěhotněním a tam zjistili, že je má pomalé strašně, tak mu můj gyndař doporučil vitamíny železo a zinek.
@IvkaH píše:
není spíš problém v partnerce?
Myslím, že ano, ale to je ta chlapská ješitnost ![]()
Na vyšetření se mi samozřejmě ani malinko nechce, ale asi budu muset.
Každopádně díky za reakce.
@nepřihlášený anonym píše:
Myslím, že ano, ale to je ta chlapská ješitnost
Na vyšetření se mi samozřejmě ani malinko nechce, ale asi budu muset.Každopádně díky za reakce.
Když tak zajdi do lékárny a kup ty vitamíny. A to vyšetření asi je nezbytné. Si si jistý, že partnerka nebere antikoncepci nebo nemá nějaké tělísko?
@IvkaH píše:
Když tak zajdi do lékárny a kup ty vitamíny. A to vyšetření asi je nezbytné. Si si jistý, že partnerka nebere antikoncepci nebo nemá nějaké tělísko?
Tak je pravda, že železo a zinek v rozumné míře těžko můžou něčemu uškodit, i kdyby problém nebyl na mé straně. A ano, jsem si jistý, partnerka je manželka, napsal jsem to trochu blbě ![]()
Rozhodně ta chyba může být na straně muže, skoro bych řekla, že pokud ty předchozí dvě děti jsou s toutéž ženou, t ak je to i pravděpodobnější, u muže se to totiž rychleji změní, u žen když je problém, tak už je a spíš porody to zlepší. U chlapa může nastat např. varikokéla, což ani nezaznamená a skvělý spg je v tentam. Na to není třeba ani chlastat a kouřit, stačí sedavé zaměstnání. Rozhodně vyšetření spg je časově i „technicky“ rychlejší, než u ženy podrobnější než běžná prohlídka u gynekologa, a procentuálně je víc problém na straně mužů.
Samozřejmě to možné je, vyšetření spermiogramu je jedno z nejjednodušších a informačně nejhodnotnějších - žádné obavy, doporučuju do mobilu nějaké to lehtivé video, můj manžel už se tam těšívá ![]()
Vím, že tahle diskuze tady určitě už někdy byla, ale mě zajímá něco trošku jiného.
Pokud má muž dítě jako velmi mladý a v pozdějším věku mu zjistí málo ,,aktivní" spermie a malé množství, je tu nějaká šance, že se to povede přirozenou cestou? Já si myslím, že to nejde nikdy 100% vyloučit, protože příroda si s náma hraje, jak se jí jen zlíbí.
Co si o tom myslíte?