Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Přeji krásné ráno všem…
Tak už týden ležím v nemocnici s hrozícím předčasným porodem a ještě zřejmě necelý týden si tady pobudu. ![]()
Chtěla jsem se zeptat, zda někdo máte zkušenost s lékem Utrogestan v tomto pozdějším stádiu těhotenství. Jsem dnes 33+1 byl mi naordinován včera, vždy večer zavést 2 tobolky. Když jsem se ptala na co je to, odpovědí mi bylo pouze: To vám neublíží.
No a jelikož je tu dlouhá chvíle a jiná zábava než internet zde není, začala jsem pátrat a výsledek mého pátrání mě zrovna 2× neuklidnil.
Dočetla jsem se, že se smí užívat pouze do 12.tt a není určený k zastavení předčasného porodu. Tak co teď? Brát ho, nebrat?
Prosím všechny, které s tímto mají nějakou zkušenost o radu, moc děkuji. ![]()
Jo, mela jsem ho u dcery taky, taktez zavest dve tobolky vecer, pry trochu zabranuje zmenam na cipku… jak vidis, stejne porod nezastavil.
Ja teda ve spitale lezela od 24+0tt.
Ahoj, bud v klidu, me hrozil tez predcasny porod, Utrogestan jsem brala od 24-35tt. Brani dozravani delozniho cipku ![]()
Nebylo by lepsi se znovu zeptat lekare a nenechat se odbyt? Do hlavy mu nevidime a jeho zkusenosti taky nemame…
Druha otazka - mas nejaky duvod k pochybnostem o jeho rozhodnuti o lecbe, erudici?
Tak super, díky…
Jen mě překvapilo, že se synem, kdy mi předčasný porod hrozil už od 28.tt jsem tyto tobolky vůbec nedostávala… ![]()
Jak dlouho vás tedy nakonec děvčátka udrželi pohromadě? Vydržela jste některá až do termínu, nebo je to nemožné?
Tak pokud mas opravdu porodit, tak porodis a nezastavi to nicim. Ale jak jsi za 32tt, jste uz v pohode.
Ja lezela i s klukama a ti se donosili, starsi 39+0tt, mladsi 37+5tt. Mala proste ven sla, leky neleky a je 33+0tt.
Příspěvek upraven 20.01.13 v 09:25
Ahoj, beru ho od začátku tehu do teď 31 týden tehu… a to chodím do Podolí k velmi vážnému diagnostikovi
@Dana1980 Faaaaakt???
Tak to je nádherný!!!
Doufám, že se mi taky takhle poštěstí!!! ![]()
@MaDoRaBe To je taky super, jste dobré! mě právě primář řekl, že si mě tu nechá do ukončeného 34.tt právě vzhledem k tomu, že již doma jedno dítko mám a že ví, že když mě pustí, tak doma v klidu nebudu. Po 34 tt už prý můžu přijít rodit, ale taky bych to ráda zvládla až do března.
A já to zvládnu, jsme holky šikovný… ![]()
@yvonečka No dovol? My jsme taky sikovny holky…
![]()
Ale ne, pokud nezahajili indukci plicni zralosti, tak se asi nic zasadniho nedeje.
Ahoj, ja jsem ted 35+4tt, utrogestan jsem brala od 33+1tt taky, ted v patek jsem se vratila z „udrzovacky“ v nemocnici (byla jsem tam 14 dni).
Bylo mi receno, ze utrogestan je na zastaveni otevirani a na podporu lepsiho udrzeni tehotenstvi.
Take jsem zavadela a zavadim 2 tablety kazdy vecer.
Ja ho rozhodne brat budu a neprestanu s tim a budu moc rada, kdyz se mala udrzi jeste tak tyden, dva. ![]()
Sveho prvniho jsem mela v 34+5tt a uprimne neni o co stat, kdyz se narodi takhle brzo, musi do inkubatoru a to je nejhorsi, co se mi stalo (zatim), takze udelam vsechno proto, aby mala vydrzela co nejdele…
![]()
@MaDoRaBe Jéééé, tak jsem to nemyslela…
To vůbec. To já se tady jen tak chlácholím, že přece nemůžu mít obě děti „nedonošený“…
Pořád přemýšlím, čím to je, že zkrátka asi nemůžu donosit dítě opravdu do termínu. Jinak kortikoidy na plíce už mi napíchali, má to s tím nějakou souvislost?
Ahoj! Take mi se synem hrozil predcasny porod od 21tt, velike caste krvaceni, otvirani…atd utrogestan jsem zavadela do 35tt (receno ze dle nejnovejsich poznatku napodobuje cerklaz), maly se narodil 37+2 ![]()
@yvonečka Pokud kortikoidy mas, tak to znaci, ze maj bobky, ze fakt porodis- to se nepicha vzdy. Ale to neznamena, ze nemuzes vydrzet, mne je davali u vsech deti a nakonec je potrebovala a vyuzila jen Bělinka. Prvni dite je narozeno ve kterem tt?