Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, moji matce našli na UZ na štítné žláze útvar velký 8×5 cm, není hmatný a viditelný z venku, měla potíže že se jí v hlavně v noci špatně dýchalo a pocit knedle v krku. Pochopitelně ji čeká různá vyšetření ale mám přece jenom obavy co to může být. Tak pokud někdo tím prošel tak budu ráda za nějakou uklidňující informací.
@mamule42 píše:
Ahoj holky, moji matce našli na UZ na štítné žláze útvar velký 8×5 cm, není hmatný a viditelný z venku, měla potíže že se jí v hlavně v noci špatně dýchalo a pocit knedle v krku. Pochopitelně ji čeká různá vyšetření ale mám přece jenom obavy co to může být. Tak pokud někdo tím prošel tak budu ráda za nějakou uklidňující informací.
Leci se se stitnou zlazou? Kolik ma roku?
Me taky nasli uzel, k tomu rozhozene hormony. Byl to subakutni zanet SZ. Uzivala jsem 3 nebo 4 mesice Predmison a ten zabral i na ten uzel. Ted chodim jen na testy, jak mi SZ funguje.
Kdyby kortikoidy nezabraly, udelali by punkci, a zjistili o jaky utvar se jedna. Onemocneni SZ jsou dobre lecitelna. A ano, nekterym musi byt vyoperovana.
Doktor mi, myslím, říkal, že do 9mm se to neřeší. Je to skutečně v cm? Léčila se se ŠŽ? Je divné, že by na to endokrinolog nepřišel dřív.
@mroe píše:
8×5 cm a neni hmatny a viditelny? To snad ani neni mozne…
To asi měly být mm. ![]()
Holky, fakt nekecám, teda aspoň mi to tak matka řekla, je jí 70 let, když se objednávala na endokrinologii tak ji doktorka taky ty cm nechtěla věřit a ptala se jí jestli se doktor nepřepsal. Nakonec se přesvědčila sama že to tak je, na štítnou žlázu se neléčí, nebo se nikdy nezmínila. Je poslaná na krev a CT, doktorka zmiňovala i operaci. Navíc je matka s toho dost rozhozená, měla jít na operaci s očima a teď tohle. Jediný stížnosti byly že v noci nemůže pořádně dýchat, knedlík v krku, když zvedne ruce tak ji něco v krku vadí, měla s toho paniku, a jedině co ji doktor napsal tak Lexaurin, přitom matka není člověk co by panikařil spíš kašle na to chodit k doktorovy.No a její doktor taky zrovna se s vyšetřením nikdy nepřetrhnul, vždycky ji odbyl a matka se nechala.
A to má ten uzel schovaný pod žlázou a roste někam dovnitř? Protože jinak nevím, jak by takové monstrum nemohlo být viditelné a hmatné. ![]()
@mamule42 Ten utvar ji asi tlaci na hrtan, proto se ji spatne dycha.
At se neboji, oni ji vysetri a ten utvar, nebo celou SZ odstrani.
@lucad77 píše:
A to má ten uzel schovaný pod žlázou a roste někam dovnitř? Protože jinak nevím, jak by takové monstrum nemohlo být viditelné a hmatné.
Asi ano, takhle mi to bylo řečeno, a matka nemá důvod to nějak zveličovat, navíc doktorka začala mluvit hned o operaci. A možná to má souvislost že se jí špatně dýchá, a když jsem u ní byla na návštěvě, tak sem se jí koukala na krk ale nic vidět nebylo, normální krk.
@mroe píše:
8×5 cm a neni hmatny a viditelny? To snad ani neni mozne…
no také se mi to zdá velké, to musí být vidět ode dveří. Snad jedině že by byl retrosternálně, nebo má paní hodně silný krk.
V každém případě ten uzel je obrovský, operace jí asi nemine, zvláště když jí to vadí (ta dušnost bude od toho, nejspíš jí to tlačí na průdušnici nebo na hrtan. Polyká normálně? Nemá chrapot?
@cecetka píše:
@mamule42 Ten utvar ji asi tlaci na hrtan, proto se ji spatne dycha.
At se neboji, oni ji vysetri a ten utvar, nebo celou SZ odstrani.
Tak hlavně aby to nebylo něco horšího.
@Lucka1111 píše:
no také se mi to zdá velké, to musí být vidět ode dveří. Snad jedině že by byl retrosternálně, nebo má paní hodně silný krk.
V každém případě ten uzel je obrovský, operace jí asi nemine, zvláště když jí to vadí (ta dušnost bude od toho, nejspíš jí to tlačí na průdušnici nebo na hrtan. Polyká normálně? Nemá chrapot?
Nechraptí, jenom má silný pocit knedlíku v krku, a nejhorší je že se jí špatně dýchá, v noci skoro nespí, přes den si nějak nestěžuje, je pravda že je silnější, ale krk má normální.
@mamule42 píše:
Tak hlavně aby to nebylo něco horšího.
i kdyby bylo, tak karcinomy štítné žlázy mají většinou velmi dobrou prognózu (pokud se nejedná o anaplastický karcinom, ten je ale vzácný). Buď ráda že se mamka dostala někam na endokrinologii, u nás v kraji mi opakovaně odmítali vzít třeba 3cm velké uzle, termín za 3 měsíce a podobně. Takže už jsem posílala na punkci uzlu i jako praktický lékař, protože nebyla jiná možnost.
@mamule42 píše:
Nechraptí, jenom má silný pocit knedlíku v krku, a nejhorší je že se jí špatně dýchá, v noci skoro nespí, přes den si nějak nestěžuje, je pravda že je silnější, ale krk má normální.
tak ten uzel bude retrosternálně, tedy schovaný za horní částí hrudní kosti. A potíže jí dělat může a v této oblasti často zvětšená štítná žláza (nebo ten uzel) potíže dělá, není tam prostor, tak utlačuje průdušnici.
Měla jsem teda menší 4×3×5 cm, ale jen jeden lalok. Dělali mi jen biopsii, tlačilo mi to na průdušnici, blbě se mi mluvilo, zadychavala jsem se a měla jsem chraplavý hlas. Po operaci se to vrátilo do normálu. Jizva už taky bledne a časem nebude vidět. Blbý je že tloustnu. Beru léky, ale vzali mi jen jeden lalok a Dr mi nechce zvednout Euthyrox, aby to nevyprokovalo ten zbytek co tam zůstal. Zapisuju do KT, jsem na bazalu a už mám nahoře 8 kg. Ale lepší tlustá než nemocná nebo mrtvá. Ale smiřuje se mi s tím těžko.
Když to bude jen ta štítka, tak ta se dá vyndat, což je dobrá zpráva
.