Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Milé maminky a budoucí maminky,chtěla jsem se jen zeptat,jak casto vam delali,delaji UTZ?vsude se pise os kodlivosti,tak by me to je n zajimalo,hezky den
ahoj
tak me dela gyndr utz pri kazde prohlidce a vsechno v pohode.Drive jsem chodivala jednou za mesic,ted co 2 tydny a obcas i mezitim.
Tak škodlivost ultrazvuku nebyla jednoznačně prokázaná, takže bych to neviděla až tak černě… Jinak u mého gynekologa se chodí na UZV v těhotenství dohormady cca 5×. Poprvé kvůli prokázání těhotenství, potom kvůli prokázání srdeční akce, ve 12.tt, 20.tt a 30tt.
Jo, taky už jsem slyšela, že mezi chlapci, kteří byly v prenatálním věku nadměrně ozařování UTZ se vyskytuje větší množství homosexuálů
![]()
Nad škodlivostí ultrazvuku bych si rozhodně nelámala hlavu, je to asi ta samá otázka, jako škodlivost mikrovlnky… ![]()
ahojky, taky bych chtěla zpochybnit tu „škodlivost“ a podotknout, že slovo „ozařování“ nemá s ultrazvukem nic společného - jak sám název napovídá, není to zobrazovací metoda jako rentgen, kde se vysílají paprsky= záření, ale „ZVUK“ (proto název „ultrazvuk“ neboli „sonograf“), tedy je to založeno na pronikání vln tkáněmi, což pak vytváří výsledný obraz (každou tkání proniká jinak), který vidíme. Proti rentgenu je právě ta výhoda, že jsou vidět i „měkké“ tkáně /nejen kosti/. Toť však berte jen jako můj „laický“ pohled. Ono o škodlivosti spousty věcí kolem nás se asi dozvíme až se „staletým“ odstupem, protože jak dlouho některé vymoženosti používáme, to je krátká doba na nějaké prokazatelné výsledky. Proto taky vliv na sexualitu je skutečně spíš z oblasti sci-fi, sexuolog by nad tím nejspíš upřímně užasnul. Děti, které byly více UZ sledovány, se rodí tak nejdéle 20 let, ještě před 17 lety se UZ dělal spíš výjimečně a ojediněle, dle mé mamky a tak starého bratra. (čili kolik těch údajných homosexuálů z UZ to asi tak je, když ty děti, které UZ prošly, teprve dospívají
). Jinak nebylo dřív ani výjimkou, že se těhotné z důvodu zjištění něčeho o mimču rentgenovaly! (např. potvrzení dvojčat- naše uklizečka v práci - dvojčatům je přes 40 a jsou zcela zdravá
).
Takže buďme optimistky ![]()
Ahoj,ultrazvuku bych se nebála.Díky bohu za něj!Kde bysme bez něj byly?Každý doktor zastává na používání utrazvuku jiný názor.Moje gynekoložka mi ho nechtěla doporučit před 12 tt.Co já se do ní nahučela!Ale byla jsem na něm za celé těhotenství 5krát.U prvního těhotenství to bylo asi 15krát,neboť jsem neměla plodovou vodu.Takže je to individuální!Renata ![]()
Ona existuje studie ohledne skodlivosti ultrazvuku na krysach. Podezreni, ze ultrazvuk poskozuje centralni nervovy system plodu, se jim podarilo potvrdit, ale to pri fokusovanem UZ delsim nez 30 minut, a to je neco, co se u lidi proste neprovadi. Takze bych si tam starosti nedelala…