Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prosím zkušenější o radu.Řeším totiž takové dilema.Koncem srpna máme na týden letět do ANglie, což je super, ale problém je, že budu ve 27.týdnu těhotenství.Když jsem se na názor ptala své gynekoložky, tak se netvářila moc nadšeně.VYloženě mi to nezakázala, ale taky nedoporučila a řekla, že zodpovědnost za dítě nesu pouze já (což je mi jasné).Taky mi řekla, že pokud budu v pořádku, tak tam vysoké riziko není, ale to minimální je tam vždycky.Kdyby se něco stalo, tak bych si to nikdy neodpustila.
Na druhou stranu v mém okolí lítá spousta těhotných maminek a nikdy jsem neslyšela, že by byl nějaký problém.Já bych tam hrozně chtěla letět, protože jsem takový světoběžník a už 3 roky jsem nikde nebyla.
Jaký je váš názor, popř. zkušenosti.Znáte ve svém okolí nějaký problematický případ.Popř. neví někdo z vás, která pojišťovna pojistí do zahraničí v takovém stupni těhotenství a zda easy jet (s ním poletíme) požaduje dobrozdání ošetřujícího lékaře?
Ještě bych chtěla uvést, že už mám dvouletou dceru a při těhotenství s ní jsem neměla vůbec žádné problémy.Ještě v 8.měsíci jsem odklízela přívaly sněhu a při roznášení novin jsem sebou mnohokrát sekla na ledě a nakonec musely malou stejně vyhánět práškama ve 42.týdnu těhotenství.Já vím, teĎ to nemusí být stejné.Ale aspoň je vidět, že od přírody nemám sklony k předčasným porodům…Budu ráda za pozitivní ale hlavně negativní zkušenosti.díky.petra
Ahoj,
já bych asi letěla, sama jsem absolvovala na začátku 7. měsíce cestu autem do Chorvatska, při druhým těhu jsem letěla na konci 5. a taky dobrý. Jo a nepojistili mě, teda, pojištění jsem si sjednala, ale pak jsem si doma v papíru přečetla, že se nevztahuje na těhu problémy či porod ![]()
Já bych neletěla
.Když jsi to vydržela 3 roky,tak třeba pul roku to taky vydržíš ne? ![]()
já se toho bojim,ale tet když jsem letěla s malim na kanáry,tak s námi letěla maminka co mohla být tak v 28-30 týdnu a byla naprosto v pohodě ![]()
Opravdu tě nikde nepojistí,to mám vyzkoušeno.
Přeji krásný těhu a zdravé mimi
Evropská cestovní pojišťovna (www.ecp.cz) pojišťuje doslova: Poj. léč. výloh - pojistná ochrana se vztahuje na péči nutnou z lékař. hlediska, tj. na péči stabilizující Vás stav natolik, že jste schopni v cestě pokračovat, nebo být jako nemocní převezeni do vlasti : mj. léčení či operaci vztahující se k těhotenství a porodu do 2 měsíců před předpokládaným datem porodu. Ještě bych to s nimi radši probrala telefonicky nebo osobně na pobočce, ale podle tohoto by tě pojistit měli.
Ahoj, ja myslim, ze dve hodiny letu do Anglie jsou naprosto OK. Taky jsem straspytel a v tehu mam hruzu i z jizdy autem, ale letadlo na tak kratkou vzdalenost neresim ani ja.
Terik
Prozatím děkuji všem za reakce.No doktorka mi právě říkala, že není podstatné, jak dlouho let trvá - z tohoto hlediska je to pro těhotné to nejlepší a nejpohodlnější cestování.Nebezpečí tkví ve vzlétání a přistávání.V těchto momentech prý působí tlaky, které mohou vyvolat potrat nebo porod - podle toho, jak daleko těhotenství je.Moje sestřenice loni na podzim přiletěla v 7.měsíci z Atlanty (USA) a po měsíci letěla zpátky.A všechno bylo ok.Její sestra je teď v 5.měsíci těhotenství s dvojčaty a letěla za ní na návštěvu.A taky zatím všechno dobrý.Dcera od sousedů, která žije v Palestině, loni přiletěla rodit do Čech 3.týdny před termínem a ještě přenášela…Všechny tyhle případy mě povzbuzují.Na druhou stranu vím, že plná odpovědnost je jen na mě.A týden dovolenky nestojí za zkažený život…Je to fakt dilema.O půl roku později už tuhle šanci mít nebudu.Jsme totiž pozvaní ke kamarádce, se kterou jsem před pár lety v Anglii studovala a ona se po vánocích vrací na trvalo do Čech.Takže tahle dovolenka by byla pouze za cenu letenek.Což je ve finanční situaci mladé rodiny velice lákavé.Ovšem za zpackaný život to nestojí.Takže BABO RAĎ!!!!! ![]()
Když jsi v pohodě, proč ne? já jela loni ve 29.týdnu autem do chorvatska a užila jsem si to moře náramně! pojištění si vyřid-jedna pojištovna tuším pojistí i v tak vysokém stupni těhu, ale nepamatuju si, která. Kdyby něco, v londýně jsou lékaři na dosah.
Tak to slyším poprvé, že při startu letadla můžeš potratit. Vím, že dlouhodobý lety (let delší než 5 hodin) nedoporučujou, kvůli embolii, hlavně u těhotných. Vůbec bych se tak krátkého letu nebála, hlavně je to nejpohodlnější způsob jak se tam dostat
Tak si to užij a nestresuj se…
Ahojky,
já bych se také vůbec nebála toho letu. Já osobně jsem letěla ve 13tt. A když jsem se na dovolenou zeptala specialsty - gynekologa (u které jsem byla na speciálním screeningu), tak mi doslova řekl: „Dovolená? Tak ta je dobrá kdykoliv, nejen v těhotenství“
„Hlavně leťte, ať se někde nepaříte v autě“ V podstatě let doporučil.
Já osobně bych se spíš bála, pokud by vznikly nějaké komplikace v průběhu dovolené ..Já letěla a užila si celou dovču bez komplikací, ale asi bych se nyní rozhodla už jinak.. Prostě komplikace mohou přijít kdykoliv a on je to stres i v ČR u svých doktorů natož někde v cizině. Já měla komplikace právě ve 26 tt a musela jsem být pár dnů v nemocnici.
Nicméně obecně bývá doporučován druhý trimestr jako nejbezpečnější..
Tak přeji dobré rozhodnutí a krásnou dovču ! ![]()
Ahoj problém by byl kdyby se ti v zahraničí narodilo předčasně dítě. Celou péči bys musela hradit ty, dítě není pojištěné a po 24 týdnu je zachraňují. Já jsem řešila stejný problém a toto mi řekl gynekolog. Jedna z jeho pacientek porodila předčasně ve Francii a teď má velké dluhy.
Ahoj Jitka
Ahoj!
Tak já lítala normálně od začátku těhotenství do konce často na krátké lety a nebyl žádný problém.
Já si myslím, že pokud nemáš v těhotenství nějaké problémy, tak bych se toho teda rozhodně nebála.
Teď poletím ve 22. a 23. týdnu těhotenství asi 2 hodinový let a strach z toho nemám.
Já bych teda letěla a zkusila se pojistit u pojišťovny, co jí radí někdo výše. Těhotná jsem letěla a žádný problém nebyl a gynekoložka neřekla ani popel.
Ahoj, nevim, jakou mas pojistovnu, ale asi to bude vsude stejne. Pojisti Te maximalne do 26tt a to asi jen s potvrzenim od MUDr, ze je vse OK.
Zalezi na Tobe, ja uz bych to neriskla. Taky jsem mohla jet v srpnu do Nemecka na svatbu - , ale to budu mit 5tt do porodu, tak to riskovat nebudu. Mrzi me to, ale ten stres mi za to nestoji. Rozhodnuti je teda plne na Tobe, kazdy den je individualni, nelze predpokladat, jak Tve telo bude na vysoky tlak v letadle reagovat.
Janniah,
není to všude stejné, já letěla taky těhotná do Anglie ( 26/27tt), pojištěná jsem byla v pohodě - jen už nevím kde
zařizoval mi to manžel. Dr mi taky nic nezakazoval a my si to krásně užili ![]()
Já letěla v 1.trimestru a vše OK. Jestli se cítíš fain, tak proč neletět, jen si zjisti, jak se na to tváří dopravce,jelikož některé letecké společnosti odmítají přepravovat těhotné už od 28tt,nebo můžou požadovat lékařské potvrzení,že jsi pro let způsobilá. ![]()