Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
tak já bych na tvém místě letěla. jenom si ověř u přepravní společnosti, zda tě bez problémů vezmou na palubu. pokud vím, tak od určitého týdne těhu chtějí potvrzení od ošetřujícícho lékaře. ale může to být u každého přepravce jiné…
a krásně si tu dovču užij ![]()
Ja bych letela, druhy trimestr je na cestovani opravdu nejlepsi, a jestli se citis v pohode a vse je v poradku… Letadlo je pro tehotne mensi riziko nez natrasani v aute.
Vetsi riziko zacatku porodu nasledkem vzletu a pristani pry hrozi od 32.tydne.
Pojistovnu bych take doporucila Evropskou cestovni, v mem pruzkumu me vysla jako nejlepsi. Pojisti te na vse az do 26.tydne a dale tak, jak psala Gina a plneni maji nejvyssi.
Ja sama jsem letela do USA (11 hodin, 20 - 24.tyden, sama s 18mesicnim ditetem). Ted zpetne si rikam, ze to asi bylo silenstvi, ale mela jsem tam zazemi a ten mesic jsem si uzila a citila se moc fajn, jako kdybych nebyla ani tehotna. Ale cela rodina si myslela, ze jsem blazen. Doktorka mi to nezakazala, ale ani nedoporucila.
Potvrzeni nektere spolecnosti vyzaduji od 28.tydne, max. tyden stare. Po me ho ale nikdo nechtel, ani si nevsimli, ze jsem tehotna (mela jsem volnejsi halenku).
…ono nejde asi ani tak o pojištění jako o to, aby se něco nestalo mimi..ale buď v klidu, není to moc pravděpodobný…sama jsem letěla ve 30 týdnu 2 hod do říma, pak 5 hod. na letišti, a pak ještě 1,5 hod na Sardinii a za 14 dní (32 tt) zpátky totéž a bylo to úplně v pohodě…letecké společnosti chtějí akorát papír od doktorky, v jakým týdnu jsi a že nemáš zvláštní komplikace…
Já bych jela hned, pokud jsi v pořádku, tak neváhej
Já mám bohužel tolik práce (pořád dělám dvanáctky), že se podívám tak maximálně na chalupu pár týdnů před termínem.
Jinak u některých pojišťoven můžeš sjednat pojištění i do 32 týdne, stačí trochu zagooglit ![]()
Ahoj, 25.5. budu ve 29. týdnu a letím na týden na Mallorku, lékař nic nanamítal, pojistila jsem se u Evropské pojišťovny- pojišťují i na léčení v souvislosti s těhotenstvím a to do dvou měsíců před porodem, pojištění se vztahuje i na předčasně narozené dítě. Pojistili mě bez problémů, žádné potvrzení od lékaře nechtěli. Trošku se bojím právě toho startu a přistání, ale to jen pro to, že některé těhulky tolik straší, osobně stejně jako ty beznám nikoho komu by se něco stalo. Čekám třetí dítě a první dvě těhotenství byla v pořádku až do konce a i teď se jeví vše v pohodě, tak snad to bude dobré.
Děkuju všem za vaše názory a zkušenosti.Moc mi to pomohlo.V současné době jsem rozhodnutá asi takto.Vyčkám až do srpna a pokud se budu cítit naprosto v pohodě, tak poletím.Počítala jsem to přesně a měla bych být ve 29.týdnu.Na stránkách easy jetu jsem se dočetla, že bez problémů přepravují do 27.týdne (včetně).Od 28.týdne do 36.týdne chtějí potvrzení od lékaře, že je vše ok.Od 36.týdne nepřepravují za žádných okolností.No můžu si být jistá, že moje doktorka mi potvrzení nedá, tak zkusím nějak zamaskovat bříško - bude-li to možné.Snad nebudu mít tak velké a uhrát to nato, že jsem třeba ve 26.týdnu.Snad to vyjde.Pokud bych měla sebemenší pochybnosti o svém zdravotním stavu, tak určitě nepoletím, ale jinak nevidím důvod.Taky moc díky za tip na tu evropskou pojišťovnu.Bez pojištění bych si to neriskla.Petra
Čauky,
já bych asi neletěla v prvím a posledním trimestru. Tlak při vzlétání a přistávání, může vyvolat potrat, nebo porod. Člověk si nevybere kamarádk neletěla, ale absolvovala cestu autem Praha Bratislava a zpět behem víkendu, těhotná krátce po tom co to zjistila 2-3 týden a bohužel potratila. Neví, jestli by se to stalo, kdyby zůstala doma, ale při dalším těhotenství neriskovala a necestovala na delší trasy, a má teď půlročního chlapečeka. Asi je lepší být opatrná na začátku a ke konci, ale to záleži na rozhodnutí budoucí matky a případně, pokud je tak i budoucího otce.