Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
snad mi nekdo bude moct poradit. Od 4.mesice do porodu jsem byla bez otce a nemela jsem tendenci ho kontaktovat s.tim, aby mi podepsal papiry na matrice, tak jsem.ho neuvedla a bylo to pro me i nejlepsi reseni, ale ted se tatik ozval a chtela bych se zeptat, jestli lze po nejake dobe jit na matriku a otce uvest? Nebo jsou nejaka pravidla?
Omlouvam se, jestli je to hloupa otazka, ale doposud jsem nemela potrebu se po podobnych informacich pidit.
Predem dekuji.
Úplně v pohodě, my byli před dvěma měsíci, když bylo klukovi 4 měsíce. Já s ním první dva měsíce byla v porodnici a na novorozeneckým, protože byl malý, potom se nám nechtělo s ním trajdat, když byl dvoukilový. Šli jsme tedy na naši matriku, všichni 3 u sebe rodný list a občanku a bylo to. Asi za dva týdny přišel dítěti nový RL s tatínkem.
@LidkaMat jasné, uvést ho můžeš kdykoliv, stačí s ním na tu matriku zajít. Počítej s tím, že pokud jsi brala porodné, budeš ho vracet (dle příjmů)
@martina.se i kdyby ho uvedla třeba po půl roce, tak vrací porodné?
@j.a.n.i1 ty jo
mě se to teda netýká, jen mě to překvapilo. Chápu, že je to zřejmě kvůli vyčůránkům, kteří chtějí obejít systém, ale je tam vůbec nějaká lhůta, kdy už se vracet nemusí.
@Lanna1 Myslím že implicitně stanovená není… nejspíš přesně proto aby to vyčůránci nedělali den po jejím uplynutí.
@Lanna1 píše:
@martina.se i kdyby ho uvedla třeba po půl roce, tak vrací porodné?
samozřejmě, i roky zpětně. Přesně jak píšeš, protože spousta bab si myslí, že nenahlásí chlapa, sebere porodné a zpětně ho dopíše..
@martina.se
Tak ja to vazne kvuli porodnemu nedelala, ale prihlasil se,.az kdyz malinky byly 3 tydny. Popravde je mi z toho stejne na zvraceni. Ja si celou dobu naivne myslela, ze porodne.je za placentu a dostane ji kazdy nehlede na prijmy ![]()
@LidkaMat píše:
@martina.se
Tak ja to vazne kvuli porodnemu nedelala, ale prihlasil se,.az kdyz malinky byly 3 tydny. Popravde je mi z toho stejne na zvraceni. Ja si celou dobu naivne myslela, ze porodne.je za placentu a dostane ji kazdy nehlede na prijmy
tak to máš velmi zkreslené představy. Právě naopak, většina lidí na to díky příjmům nedosáhne.
@martina.se
No ne predstavu, ale spis nespravne informace. Kazdy rika neco jineho a mnohdy ani damy na uradech netusi. ![]()
Ale dekuji mo.za informace ![]()
@LidkaMat jsou tam limity, u prvního 20 a nějaké chlupy, u druhého dítěte 25 a chlupy k tomu. Přesné částky nevím. Jsme výdělečně jaksi mimo, přesné částky jsem ani nezjišťovala ![]()
@LidkaMat píše:
@martina.se
Tak ja to vazne kvuli porodnemu nedelala, ale prihlasil se,.az kdyz malinky byly 3 tydny. Popravde je mi z toho stejne na zvraceni. Ja si celou dobu naivne myslela, ze porodne.je za placentu a dostane ji kazdy nehlede na prijmy
bejvávalo, co vím, tak tak ještě v roce 2010 bylo plošně 13000 a pak už prd, jen pro sociálně slabší a vyčuránky, co neuvádějí otce, nebo příjmy.
@LidkaMat píše:
@martina.se
Prijmy obou partneru?
ano, dokupy