Uvést otce do RL?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
uvést otce do RL ?
Ahoj maminky a těhulky
Měla bych takový dotaz. S otcem dítěte jsme se rozešli když jsem byla ve 3. měsíci. teď co o něm mám poslední informace tak je bez práce, je na drogách a nemá kde bydlet. Já jsem se vrátila k rodičům tak budem s malým bydlet u nich, ale teď řeším to jestli mám do RL uvádět otce nebo ne. Byla jsem v právní poradně a tam mi bylo řečeno že ho uvést mám a dneska na sociálce mi bylo řečeno pravý opak. Vím moc dobře že by mi alimenty neplatil, už má dvě děti a na ně také neplatí. Proto bych byla ráda kdyby ste mi náká poradila co a jak. Malej bude moje první mimčo takže v těhle věcech neumím moc chodit. Předem mockrát děkuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,za jiné situace,myslím,kdyby nefetoval a platil na ostatní děti,bych ti řekla,zapiš ho tam,ale za této situace ti radím,nedělej to,může mu hrábnout a o tvé dítě se pak přetahovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych ho tam uvedla, zkušenost mám z opačné strany. Alimenty můžeš vymáhat soudně. Pokud ho neuvedeš, dostaneš jako samoživitelka o pár korun víc od státu,ale v součtu proděláš… kdyby se „otec“ do budoucna zmátořil, nikdy nevíš…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud neuvedeš otce a nebudeš mít výživné, nebudeš mít nárok i na některé sociální dávky, kdybys o ně žádala.
Jedná se o doplatky do životního minima, ale pokud budeš bydlet s rodiči, do toho se počítá i jejich příjem,pravděpodobně bys nic nedostala ani tak.
Spíš v situaci, kdybys bydlela s dítětem sama třeba v nájmu, tak by Ti neurčené otcovství mohlo uškodit.
Potom jde o to, že dítě bez určeného otce nemá právo po něm dědit(je mi jasné, že tady není co) a v případě Tvé smrti je bezprizorní - o jeho budoucnosti bude rozhodovat soud a může skončit i v dětském domově nebo pěstounské péči. To, že budeš žít s rodiči ještě automaticky neznamená, že bude dítě svěřeno do péče rodičům. To nejde dopředu nijak pojistit, ani u notáře, prostě nijak.
Netvrdím ale, že určit otce je vždy správná. Dokonce existují vyjímky, kdy otec v RL není, protože to není v zájmu dítěte a to dítě by to poškodilo. O tom ale rozhoduje soud a jsou to právě děti kriminálníků a alkoholiků. Taková matka samoživitelka je pro účely sociálních dávek posuzována, jakoby pobírala výživné.
v praxi jsem se s tím ale setkala jen jednou.
Nepotřebuješ výživné nebo se bojíš, že by na něj uplatňoval nárok? Nárok na styk by jako otec samozdřejmě měl. Pokud bys to chtěla uhrát na to, že bere drogy,musela bys to dokázat, ale průkazně. Jinak i lidé bez práce, na drogách a bez přístřeší mají právo na styk se svým dítětem. Tím nemyslím brát si ho na víkend bůhví kam, ale existuje taky asistovaný styk v nějakém krizovém centru pod dohledem sociální pracovnice.
Hodně bych zvažovala důvody pro a proti a přemýšela bych hlavně do budoucnosti. Teď rodiče pomůžou, výdaje na mimino jsou pakatel, ale zvládneš potom sama uživit školáka, starší dítě? Bez pomoci kohokoliv,bez nároku na sociální dávky, bez výživného?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud neuvedeš otce a nebudeš mít výživné, nebudeš mít nárok i na některé sociální dávky, kdybys o ně žádala.
Jedná se o doplatky do životního minima, ale pokud budeš bydlet s rodiči, do toho se počítá i jejich příjem,pravděpodobně bys nic nedostala ani tak.
Spíš v situaci, kdybys bydlela s dítětem sama třeba v nájmu, tak by Ti neurčené otcovství mohlo uškodit.
Potom jde o to, že dítě bez určeného otce nemá právo po něm dědit(je mi jasné, že tady není co) a v případě Tvé smrti je bezprizorní - o jeho budoucnosti bude rozhodovat soud a může skončit i v dětském domově nebo pěstounské péči. To, že budeš žít s rodiči ještě automaticky neznamená, že bude dítě svěřeno do péče rodičům. To nejde dopředu nijak pojistit, ani u notáře, prostě nijak.
Netvrdím ale, že určit otce je vždy správná. Dokonce existují vyjímky, kdy otec v RL není, protože to není v zájmu dítěte a to dítě by to poškodilo. O tom ale rozhoduje soud a jsou to právě děti kriminálníků a alkoholiků. Taková matka samoživitelka je pro účely sociálních dávek posuzována, jakoby pobírala výživné.
Nepotřebuješ výživné nebo se bojíš, že by na něj uplatňoval nárok? Nárok na styk by jako otec samozdřejmě měl. Pokud bys to chtěla uhrát na to, že bere drogy,musela bys to dokázat, ale průkazně. Jinak i lidé bez práce, na drogách a bez přístřeší mají právo na styk se svým dítětem. Tím nemyslím brát si ho na víkend bůhví kam, ale existuje taky asistovaný styk v nějakém krizovém centru pod dohledem sociální pracovnice.
Hodně bych zvažovala důvody pro a proti a přemýšela bych hlavně do budoucnosti. Teď rodiče pomůžou, výdaje na mimino jsou pakatel, ale zvládneš potom sama uživit školáka, starší dítě? Bez pomoci kohokoliv,bez nároku na sociální dávky, bez výživného?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
otěhotněla jsem hned po škole takže žádný příjem nemám. Budu dostávat jen ten rodičovský příspěvek. Od rodičů bych se taky jednou chtěla odstěhovat není tu tolik místa ale zase je problém že vlastní bydlení neseženu z důvodu že nebudu mít dostatek financí abych to utáhla. Vím že otec malýho mi platit výživný nebude. Přemýšlím a zvažuji jestli ho uvést či ne ale už vážně nevím, protože jak už jsem psala tak mi právnička řekla že ho uvést mám abych pak měla nárok na nějaké dávky od státu a dneska na sociálce mi řekla pravý opak. Tak proto jsem napsala sem. Potřebovala bych poradit co mám nebo nemám dělat abych se s prckem měla nejlíp.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
těžko říct, jako tahat soudně z feťáka výživné o výši tří stovek a pak být nucena mu ho půjčovat na styk, na který má samozřejmě nárok (pokud vím, tak i v případě, že nebude dodržovat vyživovací povinnost)…
skoro bych do toho nešla…
na druhou stranu, pokud po „letech“ dostane rozum, vždycky se může nechat jako otec zapsat i později…
další věc je ta, že časem poznáš supr chlapa, vezmete se, on si bude chtít prcka osvojit a bude problém se sehnáním souhlasu biologického otce, v případě neuvedení otce by to bylo bez potíží…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jak je to s dávkama, otec v RL versus bez otce v RL netuším, ale předpokládám, že na sociálce ti poradí líp než nějaký právní poradce…mají s tím zkušenosti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nedělala bych to. Pro těch pár korun, co bys teoreticky mohla získat na dávkách dát takovému člověku možnost se s dítětem stýkat… Může podat žalobu na otcovství, ale to by jaksi musel mít peníze na soud.
A jak píše Martanka, potkáš chlapa, zamiluješ se, bude chtít prcka za svýho…
Doufám, že nevadí, když uvedu jméno, ale přečti si deníčky Miruše-Prodigy (teď nevím přesně, jak má řešený nick
), dostala se prakticky stejné situace a teď má její holčička v RL tátu, který sice není bio, ale zato je obě miluje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím že pro zapsání otce do RL je potřeba podepsat souhlasné prohlášení otce,toť mé info z matriky,takže tak
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve Tvém případě bych jej neuváděla, jednou poznáš skvělého chlapa a pak může být problém s osvojením, kdybyste chtěli jet na dovolenou někam za hranice (teď nevím jestli se to týká i zemí EU), budeš potřebovat taky jeho povolení a co ty víš, kdy mu hrábne a začne se soudit o svěření do péče
Můj biologický otec se na nás vykašlal když mi byl asi měsíc, v mém RL zapsaný je a cukal se, když jsem jela do USA a pak když si mě chtěl osvojit můj táta. Nebylo to příjemné a byla jsem za to na něj hodně naštvaná.
Co se týče dávek ssp, pokud bydlíš s rodiči, nebudeš mít nárok celkem na nic, protože jsou bráni jako společně posuzované osoby. Kdybys bydlela sama, měla bys nárok na porodné, přídavek na dítě, tuším že i výživné pro sebe (tohle nevím, já beru na sebe přídavek na dítě, protože pokračuji v prezenčním studiu). ještě by ti možná mohlo pomoci změnit trvalé bydliště, v tom případě papírově žiješ jinde
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
trvalé bydliště u našich nemám a na sociálce mi řekla že na porodný bych nárok mít měla, ale že mám přijít až se malej narodí a pak se uvidí co se dá vymyslet… S tím bydlením jak jsem psala ráda bych si našla svoje mám i žádost na městě ale když jsem bez příjmů tak bydlení neseženu ale když bydlím u rodičů tak ten příjem mít nemůžu… Je to celé postavené na hlavu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
trvalé bydliště u našich nemám a na sociálce mi řekla že na porodný bych nárok mít měla, ale že mám přijít až se malej narodí a pak se uvidí co se dá vymyslet… S tím bydlením jak jsem psala ráda bych si našla svoje mám i žádost na městě ale když jsem bez příjmů tak bydlení neseženu ale když bydlím u rodičů tak ten příjem mít nemůžu… Je to celé postavené na hlavu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Miško- přesně tak jak tady píšou holky,já bych v žádném případě neuváděla, mysli na budoucnost potkáš jiného který vás bude chtít oba,tak je to bez problémů. A i ta varianta že by dostal někdy rozum tak se dá vždy zapsat zpětně, ala VYMAZAT NIKDY!!! A s penězma od sociálky nevim jak to je,ale myslim že bys musela být čokoládová abys měla na něco nárok…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit