Už si nevím rady syn 6 let

Anonymní
27.10.14 08:30

Už si nevím rady syn 6 let

Potřebuji se vypsat a taky asi i poradit ale raději annonyme je to pro mě velmi citlivé téma a taky prosím toho kdo by si chtěl nějak rýpnou ať se raději zdrží komentáře protože já už jsem vážně v koncích.
Syn má 6,5 let v září nastoupil do školy a tím to všechno začalo. Nikdy to nebyl takový ten tip co by si nechal něco líbit a seděl tam kde ho posadím a dělal co se po něm chce má diagnostikované adhd ale do září byl zvladatelný. V září si ve škole spíš jen hráli a pak jak hraní zkončilo a měl začít dělat co se po něm chce tak nosí domů pětk poznámky že nedělá vůbec nic čísla píše obráceně jako by zrdcadlově slabiky nepřečte. Doma se sním učím každý den ale protestuje vzteká se kope do stolu do stěny buší do všeho a hystericky řve nepomáhá nic ani když mu něco slíbím ani když zakážu prostě když on nechce tak snim nehnu. Ve škole se začal prát a to až tak že jeden chlapeček má podle paní učitelky takové modřiny že si byl jeho tatínek stěžovat že ho náš syn šikanuje :,( já to pozoruju už i doma má mladšího bráchu 3roky a staršímu dělá náramně dobře směje se tomu když mu něco provede a mladší brečí. Už se začíná smát i mě vubec neposlouchá z každé procházky jdu vyřvaná protože musím na něho hulákat nejde vedle mě ale většinou mi někam uteče lidi už okolo kroutí hlavou on je sráží dělá jako by tam nebyli jako by je ani nevnímalje schopný vběhnout pod auto když já na něho mluvím tak kouká uplně někam do zdi a nevnímá ani jediný náznak že by mě poslouchal. Doma mi skáče po gauči skoro až ke stropu běhá mi tady v 2kk a mám pocit že z bytu bude brzo kulnička na dříví :,(. S paní učitelkou komunikuji ale ona se tváří jako bych se snim doma neučila doslova mi to řekla že doma se učit nemusí a ve škole jo.jsme obědnaní do ppp ž jsme tam byli před nástupem a byl šikovný vše mu šlo ale teď je to o 100% horší byli jsme i u několika psychologu a všichni co na něm vidíte on je to tak šikovný a hodný chlapeček (když je někde poprvé tak si hraje na vzornáka). Nikdo mi ho už nechce hlídat. Klidný je jen u malování ana pískoišti jenže to taky nejde dělat pořád. Poslední dva týdny se mu i v noci zdají hrozné sny že spadli s bráchou do nějaké díry a já jsem brečela a tahala je nebo že jsem byla ve škole a nemohla jsem zvednout nějaký poklop pod zem a zase jsem u toho brečela a v noci mě i volá že se bojí večer nechce usínat říká že se mu bude zdát zase ten sen v noci i slyším jak sebou hází v posteli a rány i do zdi jak sebou mele. já už vážně nevím co s tím mám strach že mi v te ppp zase řeknou že on je hodný a šikovný a že on nic že já jsem ta divná která v něm vidí problém. :oops: :,( :,( Omlouvám se za chyby a za zmatek ale píšu to v rychlosti a s divochama v zádech.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8935
27.10.14 08:40

A nezměnilo s něco doma? Třeba úmrtí v rodině, odchod tatínka, nově vzniké problémy v manželství? I když nezmiňuješ to, tak asi vše OK.
A ve školce neměl žádné podobné problémy?
Nestalo se ve škole něco mezi synem a učitelkou a on neví jak z toho ven, tak to ventiluje tímto způsobem?
Dříve na procházce neutíkal?
Asi to nebudeš chtít slyšet, ale objednala bych se k dětskému psychiatrovi. Možná to nebude jen obyčejné zlobení a může to být příznak nějaké choroby. A tady jde o to, aby se synovi rychle pomohlo.Aby si navždy nevytvořil punc toho zlobivého dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
27.10.14 08:41

Spis nez vysetreni nekde o samote by asi bylo vhodne aby se Neldo z ppp prisel podivat na vyuku do skoly ne :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.14 08:48

V rodině se nezměnilo nic jen babička už ho nechce hlídat a on tam chce ale když tam je tak strašně zlobí jenže moje máma je téměř nevidomá a tak ho nemuže vzít ani ven protože se bojí co kdyby ji zdrhnul. Jo o psychiatrovi jsem už přemýšlela ale spíš i pro sebe už to vubec nezvládám. Ted se těší že budou mít brášku nebo segru a o tom tak hezky mluví ale jinak je to sním za trest :oops: :,(. Ve třídě měli i školní paní psycholožku byla ve vyučování a prej si povídali ale nevytáhnu z něho o čem prej se přiznal že se pere a paní psychložka mu slíbila že když se nebude prát tak mu dá bonbon.

• Citovat
  • Upravit
3595
27.10.14 08:49

Taky bych vyhledala psychiatra, neni to zadna ostuda, urcite jsou leky, ktere ho trosku zklidni a zaroven neutlumi. alespon docasne a pak zkusit vysazovat…podle tech snu mi prijde, ze nejak pocituje tvoje zoufalstvi…a co na to rika manzel? Ma nejakou autoritu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
27.10.14 08:55

ADHD pořádně neznám, takže můj komentář bude asi od boku.

Učení jako takové zjevně nezvládá. Mám na mysli nikoli podstatu učení, tj. čísdla, slabiky, ale hlavně vydržet v práci, učit se. naučit se učit. A mám taky prvňáčka a paní učitelka nám říkala, že zrovna v týhle době je to pro děti šílená šlupka, protože právě že je to skok z doby, kdy jakoby dělají, co chtějí k tomu, že musejí dělat to, co jim nařídí někdo jiný. A jestli do toho jestli opravdu má problém se zvládnutím učiva jako takového, tj. nechápe, co se po něm chce, jen za to dostává tresty, je zjevné, že se vám na to zvysoka, a akorát se snaží, aby se sám u toho bavil.

K té nálepce hodný/zlobivý hoch - tam je pdole mne jasné, že když si ho někdo všímá (tj. doktor) a chce po něm věci, které zvládá, umí, tak ho to baví, má radost, nemá problém. Vypadá jako šikovný. ve chvíli, kdy učitelka, nebo ty doma, ho perete do věcí, které neumí, začíná divadlo. Cítí se špatný, mimo, asi to vnímá i od lépe chápajících spolužáků, tohle s eněkdy fakt těžko vydýchává. ten osobní postoj sama k sobě - jsem blbej. Což je pak orná půda pro agresi. většinou jsou agresoři právě ti „hloupí“, kteří jen mají větší fyzickou sílu (nebo prostě moc).

Nevím no. Jak říkám, adhd pořádně neznám, ale spíš než přidat, já bych spíš ubrala, a naopak mu posilovala sebevědomí v něčem, co umí, co mu jde, a pomalu se obracela právě k učení - nějakou hravou formou, aby neměl pocit, že něco musí. Že něco musí, za co bude navíc oznámkován. Než an něj řvát (ikdyž pořádek musí být, nemůže zavládnout anarchie jen proto, že zatím nějak není schopen - nechce!!! spolupracovat), tak spíš hledat chvíle, kdy ho lze pochválit. Za blbosti.

Neznám tvoji domácnost, ale z textu cítím, jak jsi mimo, jak jsi na nervy, dovedu si tě představit, jak jsi permanentně natažená jak kšandy v průvanu. No, z takovýho člověka bych byla časem na nervy sama. Tak klučina to asi vnímá, má strach, že ho nemáš ráda (takovýho jaký je, ne jaký by měl být), atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.14 09:00

Holky a na toho psychiatra potřebuju žádanku? jaký je vlastně rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, :oops:? Zase ten oběnací termín už se toho děsím minimálně měsíc. Jak máme jít do te ppp tak jsem to synovi říkala a on že se těší že si tam bude zase hrát že tam budou hračky. Měl vedle sebe spolužačku seděla sním v lavici holčička byla asi taky akční podle popisu a taky byla u psycholožky a syn ji na to říká neboj tam si budeš hrát to je super, jdeme kamkoli k dr a všude mají plno hraček a on si myslí že si jde k dr hrát.

• Citovat
  • Upravit
j-p
11770
27.10.14 09:14
@Anonymní píše:
Holky a na toho psychiatra potřebuju žádanku? jaký je vlastně rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, :oops:? Zase ten oběnací termín už se toho děsím minimálně měsíc. Jak máme jít do te ppp tak jsem to synovi říkala a on že se těší že si tam bude zase hrát že tam budou hračky. Měl vedle sebe spolužačku seděla sním v lavici holčička byla asi taky akční podle popisu a taky byla u psycholožky a syn ji na to říká neboj tam si budeš hrát to je super, jdeme kamkoli k dr a všude mají plno hraček a on si myslí že si jde k dr hrát.

psycholog te vyslechne a poradi, jak s nim zachazet a psychiatr dela totez ale ten ti muze napsat leky, psycholog nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30456
27.10.14 09:25

Má syn nějak upravený jídelníček? Stanovený přesný režim dne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.14 09:32

Jak to myslíš s jídelníčkem? ano režim má : 7:00 vstáváme do školy to se nasnídá umyje obleče a vyrážíme, ve 12.00 ho vyzvednu v 12.30 jsme doma naobědváme se mladší jde spát a my děláme školu nebo si čteme. 15.00 svačina a jdeme ven. 18.00 si hrajou doma a v 19.00 vana večeře a v 20.00 postel. Snažím se to takto držet každý den kromě víkendu to dopoledne jdeme třeba do obchodu a po cestě na hřiště ale učíme se i o víkendu.

• Citovat
  • Upravit
8935
27.10.14 09:34

Zakladatelko-a co tatínka, tvého manžela poslouchá? A jaký mají spolu vztah? Co kdyby on jako otec, autorita, se s ním začal učit? Že by si udělli svoje chvilky, kdy si třeba jen povídají? Aby měl syn něco svéh, svůj prostor.
A ve školce nic takového nedělo? Do srpna byl relativně v pohodě a s nástupem do školy začal takovýto skok? A jak dlouho ví, že bude mít sourozence?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30456
27.10.14 09:36
@Anonymní píše:
Jak to myslíš s jídelníčkem? ano režim má : 7:00 vstáváme do školy to se nasnídá umyje obleče a vyrážíme, ve 12.00 ho vyzvednu v 12.30 jsme doma naobědváme se mladší jde spát a my děláme školu nebo si čteme. 15.00 svačina a jdeme ven. 18.00 si hrajou doma a v 19.00 vana večeře a v 20.00 postel. Snažím se to takto držet každý den kromě víkendu to dopoledne jdeme třeba do obchodu a po cestě na hřiště ale učíme se i o víkendu.

Myslím tím vyřazení veškerých cukrů například.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3365
27.10.14 09:49

Mám z toho pocit, že kromě ADHD bude mít i náznaky nějaké jiné poruchy. Kromě toho může mít třeba i dyslexii/dysgrafii a proto mu třeba jde špatně čtení, psaní číslic. Ale to jen tak na okraj, že by to mohlo mít i takovouto příčinu. Myslím si, že v dobré PPP by vám měli poradit. Protože bych se ani nedivila, kdyby měl nějaký takový problém, pak se bojí a stydí zároveň, že mu něco nejde, že je nejpomalejší, nejslabší a ostatní se mu budou smát.

My byli s dcerou u PPP před rokem, vyšla ji mírná dyslexie (úkoly - psaní a čeština celkově - jsou s ní boj), naopak je nadprůměrná v matematice, má logické myšlení, ale při psaní má ztuhlou ruku, po povídání s paní psycholožkou vyšlo najevo, že si třeba nevěří a bojí se selhání.
Byla tam u ní dost dlouho, takže se projevila i ta její neposednost. To jen k tomu, co třeba můžou v PPP zjistit.

Ale k věci, tvůj syn má asi noční můry ze školy, zřejmě se mu tam nelíbí. Pro každého je šok přechod mezi „nic neděláním a tím, že musí někoho poslouchat“, někdo to snáží hůře, někdo lépe, a tvůj syn bohužel hůř. Je těžký přistoupit k nové životní roli, k zodpovědnosti a všemu tomu, co ho ve škole čeká. Takže někteří se holt proti systému bouří.

Pokusila bych se ho co nejvíce motivovat - „když napíšeš hezky úkol, půjdeme na pískoviště/budeme si malovat“, „zkus namalovat 5 jablíček“, zkoušela bych s ním nějak hravě procvičovat školu. Taky bych mu říkala, že je hodnej chlapeček, i když někdy zlobí a neposlouchá, a že ho máš ráda. Že moc dobře víš, že to není lehké, ale že ve škole je to prima :-). Prostě mu musíš dát najevo, že ho miluješ za každou cenu. Večer před usnutím se bojí? Tak u něj buď, než usne, řekni mu, že ho máš moc ráda, že ho třeba nějaký plyšáček bude hlídat. U babičky bych zase říkala: půjdeme na návštěvu, určitě budeš hodný chlapeček, jak to umíš jenom ty, babička je totiž nemocná a určitě by měla o tebe strach, kdyby nevěděla, kde jsi.

I když je to školák, je to ještě malý chlapeček, co se bojí neznáma a víc než psychology a psychiatry potřebuje mámu, která ho bude za všech okolností milovat. O

Pohledej na internetu psychologa, který má zkušenost s dětmi a má dobré hodnocení - že opravdu uměl pomoci. Šla bych k němu rozhodně víckrát, než jednou, syn se nezvládne přetvařovat do nekonečna :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.14 12:16
@lasička1 píše:
Zakladatelko-a co tatínka, tvého manžela poslouchá? A jaký mají spolu vztah? Co kdyby on jako otec, autorita, se s ním začal učit? Že by si udělli svoje chvilky, kdy si třeba jen povídají? Aby měl syn něco svéh, svůj prostor.
A ve školce nic takového nedělo? Do srpna byl relativně v pohodě a s nástupem do školy začal takovýto skok? A jak dlouho ví, že bude mít sourozence?

Táta je většinou až do večera v práci vrací se okolo té 19 hodiny a když je doma tak je to ještě horší ti dva po sobě jen ječí syn ho vůbec neposlouchá a manžela to docela rychle vytočí tak že po něm ječí na jednu stranu jsem ráda když je v práci :oops:nejsem takový nervák jako on ale ted už to přestávám zvládat taky zištuju že mě víc a víc točí maličkosti ale snažím se držet. To že bude mít sourozence ví asi 2 týdny jsem v 16tt a pořád říká že bude mít segru že bráchu nechce že by se prali.ve školce se právě nic takového nedělo tam ho jednou co vím nějaký kluk zbil a on byl proti tomu se prát ale líbit si nic nenechal ale nezačínal si.
Cukry jsem nezkoušela vysadit nenapadlo mě že to nějak souvisí stravu má pořád stejnou a předtím byl vpohodě :nevim:

• Citovat
  • Upravit
30456
27.10.14 12:21
@Anonymní píše:
Táta je většinou až do večera v práci vrací se okolo té 19 hodiny a když je doma tak je to ještě horší ti dva po sobě jen ječí syn ho vůbec neposlouchá a manžela to docela rychle vytočí tak že po něm ječí na jednu stranu jsem ráda když je v práci :oops:nejsem takový nervák jako on ale ted už to přestávám zvládat taky zištuju že mě víc a víc točí maličkosti ale snažím se držet. To že bude mít sourozence ví asi 2 týdny jsem v 16tt a pořád říká že bude mít segru že bráchu nechce že by se prali.ve školce se právě nic takového nedělo tam ho jednou co vím nějaký kluk zbil a on byl proti tomu se prát ale líbit si nic nenechal ale nezačínal si.
Cukry jsem nezkoušela vysadit nenapadlo mě že to nějak souvisí stravu má pořád stejnou a předtím byl vpohodě :nevim:

Cukry jsou pro děti s ADHD vyloženě spouštěče, vyřaďte hlavně primární cukry - sladké nápoje a tím spíš s kofeinem, sladkosti. O výživě dětí s ADHD najdeš hodně na netu, podívej se. Další dítě k tomu všemu - no to je pro mě masakr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí