Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Když jsem na lahvicky přešla, taky jsem byla mnohem opatrnější, myslím, že časem to taky začneš ‚flákat‘, jak zjistíš, že se fakt nic nestane
Pokud ti vadí chemie z jaru, zkus mrknout v drogerce po saponatu přímo pro děti, po nějakém jemnem s minimem chemie, nabídka je široká. Jak bude ubývat času, nebudeš to tak řešit ![]()
S prvnim ditetem jsem vyvarovala denne vecer
tedu druhyho vyvarim tak jednou tydne max. Jinak oplachnu teplou vodou, nepouzivam zadnej jar ani ten detskej jar ani zadny kartacky… a svete div se, dite zije a nema zadny problemy ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý večer, mám 7 týdenní miminko a bohužel nekojím. Syn měl při porodu 5 kilo, tudiž ted v 7 týdnech vypije 130 ml mléka a mně se tolik mlíčka nedělalo (jen pro odsuzující lidi). Krmím z láhviček a poté je vyvařuji. Vyčistím je kartáčkem s přípravkem na lahvičky. Manžel ovšem nadává, že to stačí vyvařovat jen občas. Že údajně stačí to propláchnout teplou vodou a dát vyvařit a ne to čistit kartáčem několik minut. Mám prostě strach a jsem úzkostlivá. Bojím se, že tam malému zůstane ten „jar“ a tak to několikrát vyplachuji atd. Měla jste to některá stejně? Je to normální?
ahoj. Muj syn 3 tydny taky vypije 130ml ![]()
Jinak k tve otazce, u me prvorozene jsem to mela uplne stejne. Drhla jsem vse jako maniak, pak vyvarovala a vlastne dodnes flasky sterilizuju (dceri jsou 3 roky).
Nicmene, mam ted novorozence doma a uz nemam ten cas a vlastne spis ochotu delat flaskam otroka. Mam sterilizator. Flasky okamzite po pouziti vyplachnu tou nejvic horkou vodou, co kohoutek da a naskladam do sterilizatoru. Rotuju 4 flasky, takze sterilizuju 2× denne. Syn zadne zazivaci potize nema, takze evidetne to staci. Flasky drbu specialnim jarem na flasticky kazde 3 dny cca. Preci jenom se nechci spolehat jenom na ten sterilizator.
Za mne to takto staci a je to neskutecna uleva, ze nemusim myslet stale na sterilizaci a travit na tom minimalne 30min kazdy den. Proplachnout, naskladat do sterilizatoru a nazdar.
Mám syna skoro stejně starého, taktéž od 2tydnu jsem nemohla kojit, málo mlika a potom už nebylo žádné (nepomohlo nic, ani laktacni poradkyně) malý má nyní lahve od Twistshake, vyvařuji cca 2× do týdne, po každém použití umývám v saponatu na lahve od feeleco a po celém dni dam v sáčku od Medeli do mikrovonky (jsou k tomu určené, desinfekcni sáčky, dá se do nich vše klidne i dudliky, 60ml vody a na 3m do mikrovonky, vše “vyvareno”
)
Já jsem. Lahvičky dávala jen do myčky. A jednou za čas vyvařila. Když jsem si vzpomněla.
A co si vzpomínám, tak je prý důležitější lahvičku pořádně vydrbat, než sterilizovat.
@Netopirek píše:
A co si vzpomínám, tak je prý důležitější lahvičku pořádně vydrbat, než sterilizovat.
tak ona ta para docela dobre omyva. Protoze vrici para kondenzuje uvnitr lahvicky a steka po stenach, rozpousti necistoty a bere je sebou.
A myslim, ze je to spis naopak, ze sterilizace je dulezitejsi, protoze cela myslenka toho je, aby se ve flasce nemnozily bakterie a miminko nemelo zazivaci potize. Pokud je sterilizaci zabijes, tak se asi mnozit nebudou.
Lahvičky vypláchnu teplou vodou a přejedu kartáčkem a dám rovnou vyvařit. Jednou týdně je vezmu Nukem na kojenecké láhve. Důležité je to vyvaření.
Lahvičky umyju teplou vodou a zhruba jednou denně i kartáčem a jarem na láhve od Nuku, pak je dávám 1× denně do sterilizátoru. Taky jsem to trochu začala flákat, ale dcera měla dvakrát moucnivku v 7 měsících, takže to teď dělám poctivě.
Dobrý večer, mám 7 týdenní miminko a bohužel nekojím. Syn měl při porodu 5 kilo, tudiž ted v 7 týdnech vypije 130 ml mléka a mně se tolik mlíčka nedělalo (jen pro odsuzující lidi). Krmím z láhviček a poté je vyvařuji. Vyčistím je kartáčkem s přípravkem na lahvičky. Manžel ovšem nadává, že to stačí vyvařovat jen občas. Že údajně stačí to propláchnout teplou vodou a dát vyvařit a ne to čistit kartáčem několik minut. Mám prostě strach a jsem úzkostlivá. Bojím se, že tam malému zůstane ten „jar“ a tak to několikrát vyplachuji atd. Měla jste to některá stejně? Je to normální?