Úzkosti, prázdnota

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
8.1.23 13:54

Také se mi poslední dva roky úzkosti vrací :( poprvé jsem úzkost poznala ve dvaatřiceti v šestinedělí. Přehoupla se do poporodní deprese. Po zaléčení AD jsem měla přes dva roky klid. Další úzkost a následně deprese přišla při podezření na synovu PAS, opět zaléčeno AD. Během čtyř let jsem měla úzkost opravdu výjimečně. Další úzkost a deprese přišla, když mi manžel řekl, že nechce další dítě… poslední dva roky mám úzkosti často. AD jsem měnila dvakrát…u mě je spouštěč manželství a nemoc syna. Kolikrát si říkám, že by bylo lepší nebýt než žít s úzkostí.

Teď chci začít chodit s kamarádkou na jógu. Byla jsem i v lázních v Jeseníku, moc se mi tam líbilo ale musela jsem v půlce pobyt přerušit… psycholožku mám také…

• Citovat
  • Upravit
9918
8.1.23 15:06
@Anonymní píše:
Také se mi poslední dva roky úzkosti vrací :( poprvé jsem úzkost poznala ve dvaatřiceti v šestinedělí. Přehoupla se do poporodní deprese. Po zaléčení AD jsem měla přes dva roky klid. Další úzkost a následně deprese přišla při podezření na synovu PAS, opět zaléčeno AD. Během čtyř let jsem měla úzkost opravdu výjimečně. Další úzkost a deprese přišla, když mi manžel řekl, že nechce další dítě… poslední dva roky mám úzkosti často. AD jsem měnila dvakrát…u mě je spouštěč manželství a nemoc syna. Kolikrát si říkám, že by bylo lepší nebýt než žít s úzkostí.Teď chci začít chodit s kamarádkou na jógu. Byla jsem i v lázních v Jeseníku, moc se mi tam líbilo ale musela jsem v půlce pobyt přerušit… psycholožku mám také…

Ver, ze kdyz se naucis s tim pracovat a zkrotis to, tak je zivot uzasny. Povedlo se mi to az po ctyricitce a teprve ted doopravdy ziju, to predtim bylo proste peklo a ne zivot. Dneska uz se tomu jen smeju a rikam si, skoda, tolik let trapeni, ale proste melo to tak byt.

U mne to spustilo spoustu veci, spatny detstvi, geneticka zatez, spatny vyber partnera, nakonec narozeni postizene dcery. Dneska jsem sama a naprosto stastna a ziju zivot o jakem by se mi jeste pred nekolika roky ani nesnilo, konecne svuj zivot a delam si co chci.

Pomohlo mi spadnout uplne na dno, pak rozpad manzelstvi a muj zivotni kouc a jeho terapie, plus spousta uzasnych knizek a prace na sobe samotne.
Dneska, kdyz se nekdo dozvi, co vse me v zivote potkalo a co musim zvladat, tak vubec nechapou, kde beru ten svuj optimismus a silu.

A spravne pises zaleceni, protoze tohle je krasny konkretni priklad, jak antidepresiva casto jen potlacuji a zalecuji, ale neresi priciny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
502
9.1.23 19:56

@Jana525
Tak dneska jsem si řekla že trénink zvládnu, odhodlala jsem se a šla jsem… po celé 2 hodiny žádné myšlenky na úzkosti nic, motani hlavy jsem nevnímala a jela svoje. Jsem sice strašně unavená ale zároveň hrozně ráda že jsem to zvládla. :lol:
Zvládla jsem to i přes bolest hlavy co už mám od poledne.. :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6255
9.1.23 20:23

Dávam to ako tip. Nemusí to byť pre každého. Existuje taký autor benediktinsky mních Anselm Grun. Bol opatom kláštora, ekonómom, zároveň duchovným sprievodcom. Je bestsellerista vo svojom type literatúry. Jeho dielo je rozsiahle, píše knihy na rôzne témy. Mne sa veľmi dobre číta, je to akýsi sprievodca na ceste k akceptácii seba a svojich pravých potrieb, pocitov. Píše veľmi ľudský a zrozumitelne a ponúka cestu, ako si vedieť dať, čo môj život potrebuje. Čo moze pomôcť aj v boji proti uzkostiam. Vrelo odporúčam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
10.1.23 08:35
@Eeelllaaa píše:
@Jana525
Tak dneska jsem si řekla že trénink zvládnu, odhodlala jsem se a šla jsem… po celé 2 hodiny žádné myšlenky na úzkosti nic, motani hlavy jsem nevnímala a jela svoje. Jsem sice strašně unavená ale zároveň hrozně ráda že jsem to zvládla. :lol:
Zvládla jsem to i přes bolest hlavy co už mám od poledne.. :D :D

To neni zadna veda, fyzicky pohyb patri do zatezovani prave hemisfery, takze si ta tvoje leva, ktera je proste pretizena odpocne.
Ale zase je potreba vse resit na urovni celeho naseho tela a vsech jeho slozek. Tohle je jen mala cast problemu a skutecnou podstatu to neresi.
Osobne neuznavam delat neco za kazdou cenu, viz. ta bolest hlavy. Pozor na to, aby paki jeste nedoslo k nejakemu fyzickemu kolapsu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.3.23 16:40

Dobrý den chtěla bych se zeptat jak se zamestnavate když na vás přijde úzkostná porucha? já se ráno probudím a už myslím na to jak mi bude zase špatně, nejsem schopná vstát ani z postele :,(.když odvezu malého do školky tak si zalezu do postele a pořád přemýšlím a je mi hrozně zle(motání hlavy, knedlík v krku, hlava mi pracuje na maximum a mám pocit že se zblázním)děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
502
14.3.23 19:54

@Janikovo 29
Ahoj… Tak když jsem měla období že jsem byla doma, do toho nemocná ( angína, zánět dutin, kovid) tak to bylo nejhorší období. Byla jsem doma cca 6 týdnu a neměla jsem co moc na práci. Tak strašně se mi motala hlava, návaly horka a v noci zas strašná zima, bušení srdce, třes atd atd.
Normální domácí práce jako třeba žehlení to mi nešlo, u toho jsem nebyla schopna stát a dělalo se mi zle ale třeba vaření mi pomáhalo, nebo sázení ( sádla jsem si do truhlíků a teď mám plné parapety :lol: :lol: :lol:) Jinak co mi pomohlo tak hlavně kreslení a malování a hlavně pohyb, musíš se dokopat dělat nějakou aktivitu, ze začátků jsem jógu a postupně nějakou zumbu, tanečky, protahování a k tomu hudbu( nějakou veselou co se dá zpívat aby se zaměstnal mozek) a hodně jsem si oblíbila radio, ano je tam víceméně české písničky ale známe a ty si zpívám :lol:. Pak přišel druhý propad vrátit se zpátky do procesu a opět cestovat mhd, ze začátků děs :? 8o. Nejvíc mi opět pomohlo poslouchat hudbu do sluchátek, a žvýkačky :lol: musím prostě žvykat když jedu v autobuse jinak začnu chytat ataky. Nevím proč :lol:. A dej si nějaké cíle co musíš zvaldnout.. já si třeba dala že musím jet do Prahy 350 km vlakem a tohle byl jeden z prvních kroku co mi pomohlo, odhodlat se. Tak každý měsíc jedu na nějaký výlet, třeba teď jsem byla na horách, sluníčko a teplo a bylo to úžasný. Ted už nepociťuji skoro žádné motaní, občas mě přepadne ataka ale řeknu si: teď na tebe nemám náladu, čau a rychle přepnu mozek a začnu si jmenovat třeba druhy kytek, nebo barvy, nebo co zrovna vidím a tím vlastně myslíš na něco jiného..
Snad jsem pomohla, ale tohle nejvíc pomáhá mě. :lol:
Kdyztak mi napiš zprávu a muzu ti říct víc, nebo se mě můžeš zeptat na cokoliv co tě zajímá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.3.23 08:48

Jsem z toho opravdu nešťastná nevím jak prostě přepnout a nemyslet. zkusila jsem meditovat ale to mi nějak nepomáhá. brala si nějaky prášky? já mám nasazený zoloft ale beru ho teprve týden a ty stavy jsou fakt šílený :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
27.11.23 22:59

Chtěla bych napsat svoji zkušenost ohledně užívání antidepresiv a co mi funguje jako jejich náhrada přírodní cestou.
Brala jsem antidepresiva typu - ty se zpětným vychytáváním serotoninu - na úzkosti a lehčí deprese.
Pátrala jsem po informacích, jak si mohu jinak zvýšit hladinu serotoninu? Našla jsem a po vysazení chemických léků začala užívat:
L-tryptophan (500mg v kapsli), je to aminokyselina, ze které se v těle serotonin tvoří. K tomu byl doporučen ještě vit B6 ve formě P-5-P, pro lepší vstřebávání a vit. B3. Z bylin jsem nasadila šišák bajkalský (400mg v kapsli) - ten by měl působit antidepresivně a rozchodnici růžovou, která by také měla mít vliv na hladinu serotoninu.
Užívám trochu víc, než je doporučené množství - L-tryptophanu cca 2 ráno nalačno a 2 večer před spaním. Šišák také tak. A rozchodnici 2ks ráno. U Šišáku by se měla po 3 týdnech dělat v užívání týdenní přestávka.
Další věc je, že hladina serotoninu je snižována kofeinem a alkoholem. Je dobré se těmto látkám vyhnout.
Pro tvorbu serotoninu je také potřebná dostatečná doba spánku.
Další důležitá informace, že ani příliš vysoká hladina serotoninu není pro psychiku dobrá. K příznakům příliš vysoké hladiny serotoninu patří mimojiné například bolest hlavy. Pokud se mi to přihodí, uvařím si kafe a hladina se sníží.
Píši to primárně jako zkušenost pro ty, kteří trpí úzkostmi a ještě chemické léky nezačali brát a třeba se jim do toho moc nechce - jako variantu pro vyzkoušení. Mně to pomáhá.
O všech výše uvedených látkách a bylinkách si můžete sami na internetu podrobněji počíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
28.11.23 06:30

Tak se vracím po roce do vlastní diskuse.
Mám za sebou x hodin terapií a myslím že jsem ušla dost dlouhou cestu. Úzkosti mám ale stále. Rozdíl je v tom, že jsem se s tím učím pracovat, dělám přesný opak toho co po mě tělo chce. Mozek mi říká, že jsem slabá, je mi fyzicky zle, nemůžu dýchat, bolí mě svaly, ale snažím se něco dělat. Nezůstat paralyzovana v posteli. Jednoduché úkoly mi to pomáhají lépe zvládnout. Uklidit, uvařit, jít se psem. Není to v tu chvíli komfortní, ale je to lepší než nic nedělat. V práci je to jiné, když mi nepomáhá nic, tak si tam prostě vezmu kousek xanaxu a nestresuju se tim.
Jinak jsem začala 2-3× týdne cvičit, piju pouze jedno kafe denně a žádný černý ani zelený čaj. O svých uzkostech jsem se naučila otevřeně mluvit.

Myslím, že větší otevřenost sama k sobě mi dovoluje pokládat si lepší otázky a hledat řešení, to stejné sdílení zkušeností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí