Úzkostné stavy - ale proč

Anonymní
20.7.17 00:31

úzkostné stavy - ale proč

Dobrý večer, už to dále nemohu unést a proto bych se s Vámi chtěla podělit..znát Váš názor, zkušenosti a předem děkuji. Přibližně před třemi lety jsem se léčila s úzkostnými stavy, panickými záchvaty strachu..měla jsem dost těžký vztah, kdy mě tehdejší partner fyzicky napadal, ale to nechci rozebírat. Je to jen důvod, proč jsem podstupovala léčbu antidepresivy. Když jsem se konečně dokázala postavit na své nohy a partnera vyhodit, problémy ustaly, nebo možná najednou nebyl čas na nějaké úzkosti myslet. Zůstala jsem se synem sama, našla si práci a za pomoci státu vše zvládla. Před půl rokem jsem si našla partnera nového, stal se pro nás skvělým parťákem do pohody i nepohody, žije společně s námi, syn ho má moc rád, on jeho také, bere ho jako vlastního, protože biologický otec příliš nefunguje. My dva se opravdu moc milujeme. Jenže…Před měsícem a půl jsem musela změnit práci (za psychicky náročnější, s delší dobou dojezdu), znamená to hodně stresu, kterého se nedokážu zbavit odchodem z práce, tudíž logicky si práci v myšlenkách tahám domů, což nedělá zrovna dobrotu, jsem vystresovaná, podrážděná a šíleně unavená. Najednou mi začlo připadat, že nic nestíhám a jsem vlastně úplně k ničemu..následně mě asi dvakrát za měsíc v noci probudil tlak na hrudníku, knedlík v krku, pocit, že umřu, že se zblázním, že nemůžu dál..volala jsem mamce, která bydlí deset minut od nás, přišla, dala mi nějakou tabletu, lehla si ke mně a já v klidu usnula, pak zase klid, vše běželo jak má, školka, práce, domácnost..a za pár dní znovu…začala jsem si vsugerovávat různé nemoci jako infarkt, mozková mrtvice, embolie a podobně..lékaři mi nic nepotvrdili..„pouze“ páteř a celá záda zničená a že od toho mám tyto hrůzné stavy. motani hlavy, rozmazané vidění…k tomu všemu s čím se peru, tak mi dnes mamka řekla, že vlastně mého přítele ráda nemá, považuje ho za příživnika a nelíbí se jí, že vychovává mého syna, že si dovolí mu dát na zadek…
Možná jsem to napsala trochu zmatečně, ale snažila jsem se vypsat důležité aspekty, od kterých by toto možná mohlo pramenit. Ráda bych znala Vaše názory, zkušenosti, rady co, jak. Mnohokrát děkuji. Omlouvám se za anonymitu

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
201
20.7.17 01:47

A s čím chceš vlastně poradit? Nebo ses jen chtěla vypsat?
Mé názory-
1.) Pokud máš psychicky náročnou práci, musí tě bavit a naplňovat. Pokud tě nebaví tak ji změň!!!
2.) Už z minulosti víš, že tvé tělo špatně reaguje na stres. A reaguje úzkostnými stavy. Taky se s nimi potýkám, ale z jiného důvodu. Nesnáším pocit že je něco špatně, že dělám něco špatně, nebo že si to někdo může myslet. Chceš se zasmát? Nemůžu přejít parkoviště když sedí v autě na druhé straně člověk, na kterém mi záleží. Dostávám panický záchvat.

No ale zpátky k tobě.
Jsi ve stresu, nejspíše tě nebaví práce, máš pocit méněcenosti, k tomu máš pocit že budeš muset maminku přesvědčovat, proč je tvůj přítel pro dítě dobrý. A

Hele: Nádech, výdech, a teď otázka. Je pro tebe a dítě přítel dost dobrý? Miluješ ho? Miluje tebe a dítě? ANO? Tak to řekni mamince a dále se tím nezabývej.

Máš ráda svou práci? Naplňuje tě? Nebo tě ničí? Tak s tím něco udělej!!

Víš, spousta lidí se bojí jít proti proudu, jdou jednodušší cestou. A ono když se vydáš tou složitější cestou, tak budeš mít pak jednodušší život :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1912
20.7.17 06:40

Tohle já přesně znám ty úzkostný stavy, trpím na panickou poruchu. když mě to popadlo, tak jsem si myslela, že se zblázním… přesně, jak píšeš. já do toho jsem měla ještě, že jsem vše viděla, jak ve filmu, to byl teprve mazec, ale to mi pak zjistili, že mám slabou epilepsii. myslím, že máš panickou poruchu. ale říkala jsi, že jsi se s tím léčila. já se s tím teda asi od října léčím a jsem celkem v pohodě. všechno tak nějak dávám, úzkostné stavy minimálně. znovu o léčbě nepřemýšlíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
20.7.17 07:06

Zmen praci s ohledem na sve stavy. Neco bliz a vice v klidu. Zacni treba pred spanim meditovat, at zklidnis mysl, zabere to 10 min. Zjisti si, jak na to.

• Citovat
  • Upravit
49
20.7.17 09:15

To motani hlavy a rozmazane videni patří k te uzkostne poruše. Asi bych byt tebou začala přemýšlet o návštěvě psychiatra, než se ti to rozjede uplne a nebudeš schopna vůbec fungovat. Vím, o čem pišu. Co bych dala za to, kdyby me před rokem poslala obvodacka k psychiatrovi a nehodila me vic jak půl roku po různých vyšetření. Dodnes se léčím a není to žádná sláva. Držím palce, ať je líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
20.7.17 11:17

Ahoj, muzeme popsat, mam s tim take zkusenosti, ale spis do zpravy. Nechce se mi to tu rozebirat :think: :hug:

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
20.7.17 12:29

Vrátily se vám úzkostné stavy, je potřeba se vrátit k léčbě. Pokud zatím záchvaty přichází jen dvakrát měsíčně, tak si myslím, že daleko efektivnější bude psychoterapie, zejména pokud jste u nikoho zatím nebyla.

Pokud to jen zalékujete, tak léky neumí zařídit, abyste pochopila ty vzorce, které k vašim úzkostem vedou a našla odvahu je začít měnit.

To že nevidíte propojení mezi tím, co žijete a tím, že máte panické stavy je jaksi součást té poruchy - že tam prostě jsou slepé skvrny a tělo se holt brání úzkostí a doufá, že to mozek nějak pobere.

Znáte tuhle knížku? Je tam dost praktických věcí…

https://www.kosmas.cz/…ost-a-obavy/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.9.17 22:25

Stále dokola...

Ahoj holky, omlouvám se, že opět anonymně, ale nechci raději moc šířit své jméno..Takže..mé úzkosti se hrozným způsobem zhoršili. Jak jsem psala začalo to vysokou mírou stresu v nové práci, méněcennost..Takže jsem už nevydržela a dala výpověď, jsem doma přesně týden ale situace je snad ještě horší. Teď když mám čas přemýšlet, tak je mi snad každá nemoc, která existuje, stal se ze mně prostě člověk neustále hledající nemoce. Mám velké problémy s krční páteří, již 4 měsíce čekám na nástup do nemocnice, který mám 2.10. Takže od páteře je mi zle stále, do toho mám diagnostikovanou Leidenskou mutaci, takže zvýšené riziko trombozy…a do toho moje slavná úzkostná porucha…když mě začnou bolet nohy a otékat od kolen dolu hlavně levá, bolesti značné, tak hned vidím trombózu a embolii. V neděli mě odvezla RZS tlak na hrudi, těžké dýchání, nikdo nevěděl co..nakonec od zad, opich a domů (ekg bylo ok, vyloučení embolie plic)…a takhle stále dokola, někde mě píchne a hned „umírám“. Jinak beru serrtraline antidepresivum ale jelikož beru krátce, tak doplňuji občas neurolem 0.25. Může být toto vše od páteře? Stává se to také někomu? Nebo jsem opravdu už blázen? Potřebovala jsem se vypsat a čekám na Vaše poznatky a názory. Moc děkuji :? :,( :? :think: :zed:

• Citovat
  • Upravit
1257
5.9.17 23:42

Muze, ale spis to mas od tech nervu;) prvni co si zakaz je cumet na internetu na priznaky nemocí, druhe co si nakaz, kdyz to na tebe leze, si pokazde rict, ne jsem zdrava, jsem zdrava, je to jen naval paniky, prejde to, budu bojovat. a hned na to jdi neco delat, klidne i mejt blby nadobi nebo vytirat… ;) :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.9.17 02:11

I já bych se přimlouvala za psychoterapeuta, léky totiž neřeší vše a jen zmírní akutní úzkost. Jak vidíte, když se něčemu nepříjemnému vyhnete a utečete před tím, pootevřete tím ještě víc dveře své poruše a cítíte se ještě hůř. Takže by to urychleně chtělo léčbu. Ano, každému by se líbilo nic neřešit a hodit do sebe tabletu, ale takhle to nefunguje. Napřed vám to zastaví 1 Neurol, za pár měsíců jich na tentýž stav už budete potřebovat 8, zjistíte, že bez nich nemůžete být, že překračujete i nejvyšší denní dávku a co hůř, že vám to už nepomáhá. Proto by bylo fajn tohle vynechat, abyste si k řešení úzkosti nepřidala ještě závislost a opravdu se pustila do práce na sobě s psychoterapeutem.

Velmi dobré výsledky v léčbě úzkostných poruch má nové a moderní NÚDZ http://www.nudz.cz/ (Národní ústav duševního zdraví v Klecanech u Prahy), kde je též možnost denního stacionáře a ušili by vám léčbu víc na míru. Též existuje denní sanatorium Horní Palata v Praze http://www.vfn.cz/…orni-palata/ . Jak tam léčba probíhá, to je velmi dobře ukázáno v tomto dokumentu, udělejte si pár minut času a určitě se na něj podívejte, mohlo by vám to velmi pomoci http://www.ceskatelevize.cz/…21156326205/

Další věc, nechte si zkontrolovat z krve hladinu hormonů štítné žlázy. Bohužel má u nás velké procento žen problémy se štítnou žlázou a to může značně rozkolísat jejich psychiku, pokud jsou k tomu predisponované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
6.9.17 07:06

ANO. Může a s největší pravděpodobností je to od páteře, když s ní máte potíže. Já mám už několik měsíců podobné potíže. Blokáda na páteři, kde cítím tlak, tuhne mi z toho ruka, motá se mi hlava, občas nauzea a tlak v očích. Musím si někdy lehnout, jak je to nepříjemné. Dneska se VŠE svádí na psychiku. Já jsem byla u rehabilitačního lékaře a chystám se na fyzioterapii. Musíme pravidelně cvičit. Tak se vykašlete na neurol, přestaňte stresovat a začněte makat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.17 07:09

Ahojky, ja jsem mela taky psychycke problemy, uzkostne stavy…antidepresivum jsem si vzala jednu tabletku a rekla jsem si, ja prece neksem blazen a hlavne musim byt mobilni k uli detem. Zacala jsem hledat alternativu abych nemusela brat ty prasky a nasla jsem medunku. Delam si caj kazde rano a odpoledne a zlepsilo se to a ted muzu rict, ze je mi fajn. Beru to od soboty. Takze muzes vyzkouset taky, treba se to osveci i u tebe. Preji hodne sil…p. s. je to jen v hlave…kdyz te napadnou spatny myslenky, zpivej si. Kdyz to nepomoze zapoj manuální prace…

• Citovat
  • Upravit
4692
6.9.17 08:16

Jak dlouho bereš Sertralin? Jsi na tom stejně jako já, mám PP už skoro 7 let, takže tyto stavy znám moc dobře a je to na palici, taky jsem odešla z práce, díky kolegyni se mi to vrátilo…kdyby jsi se chtěla na něco zeptat, klidně napiš SZ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.17 08:46

Já jsem vloni v červnu taky začala blokádou páteře, motala se mi hlava, omdlévala jsem. Párkrát jsem si zavolala rychlou, vždycky mě odvezli na neurologii, tam mi dali kapačku, do které přidali něco na uklidnění a mně bylo dobře. Takhle se to několikrát opakovalo, internet mi „pomohl“ zjistit, co všechno mám za choroby. Přestala jsem jíst, spát, fungovat. Po půl roce stresu jsem to dopracovala k těžké úzkostně-depresivní poruše. Takže od prosince se léčím na psychiatrii, zabraly mi devátá antidepresiva. Prošla jsem si stacionářem v Klecanech a dneska už jakžtakž funguju. Jsem na tricyklických AD a antiepileptikách, ale žiju. Jsou dny, kdy už je mi úplně fajn. Takže nestudujte internet, jak psala miluver, choď na fyzioterapii a choď na psychoterapii, a věř, že jednou bude dobře.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.9.17 22:50

Vůbec jsem netušila, kolik se najde žen, které trpí stejnými obtížemi…už se mi ty stavy vrací i několikrát denně, když je doma partner, tak se snažím situaci ukočírovat, horší to je, když jsem sama…pokud jsem sama, snažím se něco dělat v bytě, ale někdy mám dny, kdy nejsem schopná nic..Snažím se najít řešení, ale nevím jaké, každý psycholog či psychiatr má nekonečné čekací doby a ten můj současný mi cpe jen léky, musím být funkční kvůli synovi…prostě vůbec nevím co dělat..jsou chvíle, kdy mi přijde vše zbytečné :( :?
Stále na sobě něco hledám teď například nohy…levá mi otéká od kolene dolu a bolí jak čert a jak mám zvýšené riziko trombózy tak se jí obávám třeba 5× denně, měřím si stále obvody lítek, stresuji, furt bych si volala rychlou…přece musí existovat rychlé a efektivní řešení. Jinak děkuji za tip na čaj, hned zítra koupím. Moc mi pomáháte…Děkuji :) :kytka: :kytka: kdyby si třeba někdo chtěl psát, budu ráda ????

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová