Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, chtěla jsem se zeptat, zda je podle Vás normální, že moje 1,5 dcera skoro nic neříká. Neříká máma, táta, baba atd., což mě udivuje a trápí, bojím se, že je něco špatně. Když něco chce tak zakřičí „aaaa“ nebo když něco ukazuje „ooo“ a řekne „au“ a to je všechno. Vím, že každé dítě je jiné a individuální, ale že neříká skoro nic ani mama, tata, to se mi zda divné. Myslíte, že můžeme mít nějaký problém? Jdeme k dr za 2 týdny, tak určitě to budeme řešit. Mám staršího syna a tak v mluvení má příklad, ale nic nepomáhá. Jinak rozumí všechno moc dobře, udělá skoro všechno, co řekne např. zanese oblečení bratrovi, přinese mi lžičku atd. Ale to mluvení je problém…
V 1,5 roce mluví opravdu „slova“ málokteré dítě. Když rozumí, je to v pořádku.
Syn v roce a 3/4 říkal jen máma a táta. a koleje:) kde jsou ty čas, teď mele furt…ale k dotazu, každé dítě je jiné. pokud dcera rozumí a „vydává zvuky“ - tedy au, nebo třeba jak dělají zvířátka (béé, mééé), tak neřeš a užívej si ticha:)
@Isia klííd, v tomhle věku je důležitá pasivní slovní zásoba a tu má dobrou. Vše je v naprostém pořádku, vůbec se nestresuj ![]()
@Isia pokud rozumí, je to v pohodě.. u nás je všechno mama popř haf ![]()
Obě mé děti měly opožděný nástup řeči. Rozmluvily se až před 3.rokem.
Davídek řekl poprvé máma v 25.měsíci.
To bylo slávy. ![]()
Trnula jsem hrůzou, že jim ve školce nebude nikdo rozumět, a že si nedokážou říct o pití a záchod a tak plynul čas a taky díky hodným paním učitelkám to šlo zvládnout.
Kde jaká maminka se chlubí, jak jsou jejich ratolesti šikovné, kolik umí básniček a písniček a u nás, ne že by je neuměly
, jen ty slova mají divné patvary a tudíž to na vystoupení není. ![]()
S dcerou jsem chodila na logopedii od 4 let, ale ta měla ještě vadu řeči a pár let trvalo, než to bylo O. K.
Co radit? Být trpělivá, nesrovnávat a radovat se z jiných pokroků svého dítěte. ![]()
Jednou si řekneš…„kéž by na chvíli zavřelo pusu“… ![]()
Dává alespoň oční kontakt? Ale ono je brzo ještě v tomhle věku třeba diagnostikovat autismus
@misa.859 píše:
Dává alespoň oční kontakt? Ale ono je brzo ještě v tomhle věku třeba diagnostikovat autismus
proboha tomu dítěti je 1.5 roku, všemu rozumí a to je důležitý. Hned diagnoza ![]()
@Cassi můj Davídek
se pořádně rozmluvil až ve 3 letech, jinak to byli skřeky a ukazování.
@misa.859 píše:
twl, samej autista.. co je to za kravinu? je mu 1,5 roku, to nemluví polovina dětí. Pokud rozumí, bude v pohodě.
Má čas..mě se první rozmuvil až v 27m, sem tam máma, apod, říkal asi od 20m, prostřední začal až ve 2,5 letech, krátce po 2: narozeninách se s velkou slávou naučil první slovo, když viděl kravičku, nadšeně bučel, o měísc později začal štěkat, a až pak postupně mluvit.
Znám 2,4 letou a nemluvi. Jen dělá zvuky, heky či posunky. Dr to prý neřeší.
Malá taky nemluví
dělá zvuky zvířat a rozumí co po ní chci nebo co má udělat. Přijde mi to brzo…občas je jak rozbitý rádio, když něco chce tak chrčí ![]()
Sestrina dcérka sa rozhovorila až po druhom roku, ale teraz v 3 rokoch hovorí lepšie než môj syn, ktorý hovorí od pol roka:D Nerobím si srandu, začal hovoriť mama a v roku už pekne rozprával slovíčka, ale fláka výslovnosť.
@Teeeri no tak to je trochu extrém, kdyz si představím, ze to je dite skoro do školky a jen heká a posunkuje.
Příspěvek upraven 19.03.17 v 13:23