Co umí vaše roční děti

2338
1.9.15 21:24

Co umí vaše roční děti

Ahoj všem. Našla jsem spoustu diskusí, kde se píše, co umí roční děti. Chci ale pokecat s maminami, co mají aktuálně roční děti. Tom oslavil rok před pár dny. Umí chodit, stavět na sebe Duplo nebo jiné kostičky, posouvá autíčka, zapíná a vypíná televizi, snaží se jíst lžičkou, říká,,mamamama",,,baba", když jezdí autíčkem, dělá jakoby zvuk auta. Před pár dny se naučil vylézt na sedačku a po nožičkách slézt dolů. Akorát když se na to nesoustředí, tak ho musím hlídat, jinak by spadl. Akorát se dost vzteká. Chce jíst sám, takže když mu vezmu lžičku, začne kolem sebe mlátit rukama, že by zvrhl jídlo. Když nechci, aby třeba zapínal sporák, řeknu rázné,,NE", on se tomu akorát směje, když ho maličko plesknu, směje se taky a bít ho samozřejmě nechci. Takže nevím, jak mu ukázat, že některé věci prostě nesmí. Když ho odnesu a snažím se ho zabavit něčím jiným, tak kope a vzteká se. Snad si to časem sedne, ale ráda bych, aby už teď věděl, že něco se nesmí. Jak to řešíte vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2292
1.9.15 21:44

Ahoj tak myslim ze je sikovny a vyvji se tak jak ma.jo vztekani to potka kazdeho..ja to resila placnutim po ruce a duraznym NE, obcas i mirne pres zadek, a musim rict ze dnes posloucha nemusim ji opakovat nekolikrat kdyz neco dela co nema, me se tahle :kytka: metoda osvedcila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2338
1.9.15 21:46
@katule9 píše:
Ahoj tak myslim ze je sikovny a vyvji se tak jak ma.jo vztekani to potka kazdeho..ja to resila placnutim po ruce a duraznym NE, obcas i mirne pres zadek, a musim rict ze dnes posloucha nemusim ji opakovat nekolikrat kdyz neco dela co nema, me se tahle :kytka: metoda osvedcila.

Tak určitě je lepší okřiknout a zkusit cokoli, aby věděl, že se něco nemá, i když to třeba hned nepochopí, než to nechat být s tím, že je malý a pak ho to těžko neučíme. Zůstanu asi u toho NE a trošku plesknout. Nebo prostě od té činnosti odnést a ať se chvíli vzteká, aspoň se časem naučí, že je to jakoby za trest :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2292
1.9.15 21:50

@misaatom ja osobne placnuti praktikovala motna uz i o neco driv a opravdu to ma efekt, nechat byt je asi to nejhorsi co kdo muze udelat, ty deticky jsou velmi chytre a velmi brzy vi co muzou a co ne pokud se jim to da najevo, jako jasne nejsem pro dite triskat ale ani neuznavam volnou vychovu..chci aby moje dite bylo slusne, vychovane a ja se nemusela stydet s nim nekam jit, coz se mi celkem povedlo, a poprve co si vzteky lehla venku na zem opavdu dostala na holou a uz to nikdy neudelala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
1.9.15 21:52

My mame v patek rok, nechodi, jen pred sebou neco tlaci(ale starsi segra zacla az v 17 mesicich), leze, ukazuje na veci a pta se:co to je? Umi nektery zvireci zvuky (tygra, psa, kravu), jak jsi velika, pacipaci, rikat mamí (ma odposlouchany od segry), tata, baba, dede, bac, tak, fuj, ham, davat pusinky, 6 zubu, ma rada lidi a porad se usmiva :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
1.9.15 21:54

Jo a kdyz dela neco zakazanyho, tak si sama rika nenene a rucickou udela tyty a pak to jde stejne zkusit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
1.9.15 22:01

Jsme na tom uplne stejne. Maly ma rok a 3 mesice. Na to, ze jeste nemluvi, si umi slusne prosadit svou vuli, vcetne toho, ze jist bude proste sam. Nekdy ho oblafnu tim, ze mu dam do misticky neco neskodneho, co muze jist sam rukama nebo vidlickou (testoviny, brambor,…) a pak se tedy necha laskave krmit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2338
1.9.15 22:03

@Tarinka tak ta je teda sikovna.Maly taky krouti hlavou, kdyz dela, co nema :D. Na veci jen ukazuje a my mu rikame, jak se to jmenuje, ale vic nemluvi :(.Kazde ditko to ma jinak, urcite to dozenem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2338
1.9.15 22:07
@culiseta píše:
Jsme na tom uplne stejne. Maly ma rok a 3 mesice. Na to, ze jeste nemluvi, si umi slusne prosadit svou vuli, vcetne toho, ze jist bude proste sam. Nekdy ho oblafnu tim, ze mu dam do misticky neco neskodneho, co muze jist sam rukama nebo vidlickou (testoviny, brambor,…) a pak se tedy necha laskave krmit :-)

Me se osvedcilo mu vrznout lzici, on ji cuca a namaci v jidle a v mezidobi mu proste do pusy
necn soupnu ja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2442
1.9.15 22:10

Tak Kikinovi bude rok 7. září, chodí cca měsíc, leze z a na gauč a postel, šplhá po nábytku tam, kde se může zapřít. Povídá slabiky, mama (jen když se mu něco nelíbí), tata, baba, dada… hrozně rád tahá kačera :-D a cokoli, co se dá tahat. Rád komanduje psa, umí paci, jak je velikej, to nevadí (mávne rukou), za boha ho nemůžu naučit nyny (ale baci, baci umí skvěle).Otevírá šuplíky, skříňky, miluje mazlení a ňuchňání, umí házet míč do koše, ví, hledá míč, když se ho zeptám, kde je hop. Co se týče zákazů, řeknu důsledné NE a chytnu pevně za ruku. Nebo ho zaujmu něčím oblíbeným…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
1.9.15 22:22

Ahojky, tak mýmu synovi bude zítra rok…Chodí kolem nábytku nebo podél zdi, chodí s chodítkem, ale sám ani nechodí, ani nevydrží stát…Jinak se taky naučil lízt na gauč, z čehož moc radost nemám… Jinak žádné „lego“ zatím nestaví, ale zkouší skládat kroužky na sebe nebo kelímky do sebe dle velikosti - když mu to podávám, tak mu to jde pěkně, ale sám od sebe použije třeba jen 3 kelímky z 10 a dá do sebe - velkej-střední-malej… autem taky jezdí a dělá „brm brm“…jinak pořád říká táta a když je nejhůř, tak máma…umí 2 zvířátka, pejsek dělá „ha“ a prasátko „chr chr“… Umí ukázat, jak je velkej, udělat pápá, zatleskat…
Někdy by se chtěl nakrmit lžičkou sám, ale z toho jsem dost nervní, vydržím to chvilku a pak mu radši zaměstnám ručičky nějakou hračkou v klidu ho nakrmím :-D
Moc toho nemluví, ale rozumí pěkně…když se zeptám, kde má auto nebo pejska, tak pro něj běží…když řeknu, že jdeme papat, tak jde k židličce… rozumí, že něco nesmí, ale stejně to zkouší…

jinak ty tresty - my třeba 3krát řekneme, že nesmí a když neposlechne, tak plácneme…hlavně u těch nebezpečných věcí (zásuvky, šňůry od elektriky, bouchání do skla) a nebo ho bouchnu, když někomu ubližuje (tahá za vlasy, kousne…) Jsou prostě věci, který dělat nesmí a když napomenutí nestačí, tak dostane…ono plácnutí přes zadek ještě nikomu neublížilo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
1.9.15 22:44

Naše roční umí (mimo jiné) třeba vylézt na žebřík. Ale je to na palici, furt sledovat, kam šplhá. Jinak když jí něco zákazu, tak kupodivu poslechne. Jsem zvědavá, jak dlouho jí to vydrží… Jo a sama jíst chce taky. Mně to vyhovuje, aspoň se stihnu v klidu najíst taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
1.9.15 22:46

Jo ještě zvládá vyhodit si sám plenku do koše. A dokonce to vyžaduje, že si ji vyhodí sám :-) Řeknu mu „pojď vyhodíme plenku do koše“ a on nabere ten správný směr z pokoje do kuchyně, kde mu vyšoupnu šuple s košem zpod dřezu (je tam protidětská zarážka, kterou naštěstí ještě nezvládá), on tam hodí plenku a šuple zavře :pankac:
Taky miluje luxování. Kabel ještě nevytáhne, ale kolečkem už točí a dokáže mi ho i vypnout. Tak mu vrazím do ruky malý ruční lux a on s ním šmidlá po podlaze a já můžu zatím v klidu vyluxovat…
Duplo kostky taky zvládá, ale asi jenom díky tomu, že k němu měl přístup od mala. Jeho ségra ho dostala až tak v roce a půl a teprve po druhých narozeninách zvládla nacvaknout ty kostky na sebe. On si s tím hraje v podstatě od narození.
Taky už umí dát pusinku našpulenými rty, ale ještě to střídá se stylem pusa dokořán :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1193
1.9.15 22:56

Ahoj holky, nase mala ma dnes presne 14 mesicu. Chodi uz pekne, pomalu si troufa i do „behu“. Je ukecana a celkem je ji i rozumet. Vcera nas oslnila nadhernym „mami ahoj“ :-). Umi ukazovat na veci a obrazky, kdyz se ptam "kde je…) a umi popsat spoustu veci kolem sebe, vetsinou tim, jake zvuky ta vec nebo zvire delaji (haf, tik tak, bim bam, brm brm apod.) Taky si umi rict o piti, jidlo a spani. Rada tancuje a zpiva. Bude to ukecana baba. Co se tyce zakazu, zatim to resim sluvkem ne, chycenim za ruku a rikam proc to nesmi a navrhnu alternativu pro odvedeni pozornosti. Nekdy se to obejde bez vztekani a nekdy ne. Taky jsem uz parkrat placla pres ruku, ale ted ctu knihu jak vychovavat bez kriku a pohlavku a jsou v ni dobre triky a rady, jak dosahnout toho, aby bylo dite vychovane a jak resit konkretni problemy. Zatim jsem na strane 50, ale od zitrka se chci na nektere veci zamerit :-). Tak jsem zvedava, jak dlouho mi to vydrzi :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15323
1.9.15 22:59

Mojí holčičce byl 1rok před týdnem. Zatím nechodí, ale snaží se, dnes udělala 6-7 krůčků :-) Jinak umí takové ty běžné činosti, berany duc, papa, paci, ukázat jak je velká, ukázat oči, vlasy, nohy, hlavičkou dělat nene, rukou pojď a tyty, dávat pusinky, přinést na požádání některé hračky, dělat že smrká do kapesniku, čuchat ke kytkám, házet míčkem, slézt z gauče, udělat malá i baci :D. Říká máma, táta, ham, miluje zvířátka živá i plyšová, panenky, moc ráda se mazlí. Nejraději by jedla sama, ale to potom vypadá, je schopná si vyklopit talíř na hlavu :D Taky neposlouchá, jako většina dětí v tomhle věku, někdy mám dojem, že slovo NE vyvolává naopak větší snahu pokračovat v nekalé činosti :D Neplácám, to je zbytečné… buď ji to vezmu, nebo ji odnesu, pokud se vzteká snažím se odvést pozornost ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí