Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To nemůžeš říct, moje první dítě lezlo v 5,5 měsících, sedělo v 6 měsících, stálo v 7 a obcházelo nábytek v 8… a chodit začal až 2 týdny před 1. rokem.
Druhý dítě se posadilo i postavilo v 10 měsících, lezl asi měsíc a půl a přesně v roce chodil…
Dcera byla furt napřed, takže když mi před 10. měsícem vzorně obcházela nábytek (postavila se někdy před 8.m), bylo jasné, že do prvního samostatného krůčku zbývá už jen chvilka. Nakonec trvala půl roku, nechtělo se jí ![]()
Tohle je opravdu tak různé: moje neteř si sedla v 7m a v 9m už běhala, můj syn seděl taky v 7m a chodil na roce, moje dcera si sedla v 9m a chodila taky na roce, kamarádky dcera si sedla v 9m a chodila v 15m…
Jedno dite melo mezi obchazenim a samostatnou chuzi 4 mesice, druhe 6 mesicu.
Lezení, sezení, stání 7 měsíců
Obcházení nábytku 8 měsíců
První krůčky (vzorně, jak se říká, že by mělo dítě 4 měsíce lézt než začne chodit) v 11 měsících. Ale co k čemu je ta chůze teprve pár týdnů
tak nějak pořádně se rozchodila přesně na 1. narozeniny.
Třeba si z příspěvků tady něco vydedukuješ
i když si to taky nemyslím, ale tak treba. Taky když to spojíš s povahou dítěte, tak by možná šlo něco vykoumat. ![]()
U nas v 8m sedi a leze,od 9m obchazi a za par dni ma rok a na sampstatnou chuzi to ani nahodou nevypada.
@Limi123 obě děti seděli v 7m.Syn chodil v roce, dcera v 11m.
Kamaradky syn v 11m nelezl, neseděl, nestál. Během 3 týdnu všechno dohnal a začal chodit.
Syn seděl v 8 měsících a v 11 už běhal. Ale každé dítě je jiné, pocitej aspoň kolem toho roku než se pořádně rozběhá ![]()
Syn si sedl tuším na 7m, chvilku se plazil pak hned po čtyřech, pak sed, najednou stál, pak obcházel nábytek a v necelých 10m první samostatné kroky a od 11m chodil jako divej, např dvojčata manželovy sestřenice byli takoví línější a pořádně se rozchodil tuším na 15m kluci +/-
ale sedli už dávno předtím ![]()
Tak myslím, že v roce a půl by mohlo už chodit, takže to naplánuj na tuto dobu ![]()
Dcera mi chodila ve 13 měsících a syn v 15 měsících. Je to individuální.
Těžko říct, starší dcera seděla od sedmého měsíce, okolo nábytku chodila od devátýho, pak za ruce a sama ve třinácti měsících, prostě se bála pustit. Mladší dcera má teď deset měsíců, kolem nábytku chodí už dva měsíce, teď začíná za ruce, ale sednout si neumí. ![]()
Holky diky. Myslela jsem, ze to bude mit vetsina deti +- stejne ten vyvoj, ale asi jsem se spletla
Tak radeji zatim nic objednavat nebudu :-/