Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Přítel má 9 letého syna. Každý 14 dnů k němu jezdí na víkend a už nějakou dobu se mu stává, že se pokakává. Dle tvrzení matky to doma nedělá. Řešíme důvod proč to chlapec dělá u otce. Mohlo by to být tím, že je zvyklý na záchod doma a nechce chodit někde jinde a zadržuje to? Když se chlapce zeptáme, proč nešel na záchod nebo aspoň kdy se mu to stalo, tak řekne, že neví. A vypadá to, že je mu to celkem jedno, že je pokaděný..dělá si z nás ještě srandu a předvadí se. Budu ráda za nějakou radu, jak to vyřešit.
@paťule792006 pokud je to jinak kluk s normální inteligencí a není nemocný tak bych se ho nevšímala, to je v 9 letech jen jeho ostuda..
Jestli si z vás ještě dělá srandu, tak bych ho nechala ať si sám pěkně v ruce vypere a zlikviduje všechny „následky“, ono ho to jistě brzy přejde ![]()
@Temaho píše:
Jestli si z vás ještě dělá srandu, tak bych ho nechala ať si sám pěkně v ruce vypere a zlikviduje všechny „následky“, ono ho to jistě brzy přejde
presne tak, nechala bych ho to vyprat a ona by ho ta sranda s posravanim presla.
@Temaho Snad máte pravdu zatím je mu to evidentně celkem jedno, ale třeba, když si bude muset předeprat špinavý slipy, tak si to pak příště rozmyslí.
Jinak myslím, že je normální zdravý kluk a nevím jak u matky, ale u nás žádnou psychickou újmou určitě netrpí.
A ví, kde máte záchod? ![]()
Ne, promiň, jen mi to nedalo. Tak velký kluk a ještě mu to nevadí, no neumím si takovou situaci představit. Je to jeho ostuda. Jaký má vztah s otcem? Nedělá to naschvál, aby měl vaši pozornost? Nebo aby nemusel být u vás?
@Hanka1 píše:
presne tak, nechala bych ho to vyprat a ona by ho ta sranda s posravanim presla.
No už to trvá nějakou dobu a zkoušeli jsme to na něj po dobrým, po zlým, všelijakým vysvětlováním, ale žádná změna. Přítel už je z toho na nervy a říká, že mu to ten kluk dělá snad schválně, že všechno co si řekne to má a takhle se mu odmění.
@paťule792006 Pokud je to normální dítě s průměrnou inteligencí a dělá to opakovaně a je ještě je mu to jedno, tak bych mu dala najevo znechucení a sám by si musel vyprat podělané oblečení
Divím se, že se nestydí ![]()
@Petule030 píše:
A ví, kde máte záchod?
Ne, promiň, jen mi to nedalo. Tak velký kluk a ještě mu to nevadí, no neumím si takovou situaci představit. Je to jeho ostuda. Jaký má vztah s otcem? Nedělá to naschvál, aby měl vaši pozornost? Nebo aby nemusel být u vás?
Tak kde máme záchod zamozřejmě ví. Přítel mu koupil i vlhčené ubrouzky aby se mu ten zadek utíral lépe. S otcem má právě dobré vztahy, jezdí za ním rád a nejraději by u něj zůstal i bydlet, domů se mu nikdy nechce.
Já se jako holka ještě v deseti počurávala u babičky (doma ne)…Bylo to psychického rázu - dnes se domnívám, že tím, že doma byly velké stresy a u babičky pohoda, jsem usnula tak tvrdě, že mě nucení prostě nevzbudilo. Dodnes si pamatuju ten stud, jak sem natajňačku v noci sušila pyžamo na topení s nervama v kýblu, že to někdo zjistí.
Nemůže to být něco takového?
Stává se mu to v noci nebo i přes den?
Předvádět bych ho nenechala, to bych ho „utla“, ať si to po sobě přepere a vyčistí, ale jinak bych to nekomentovala. Jestli z toho má srandu, tak to komentovat smysl nemá, jestli v tom je něco hlubšího, tak to z něj stejně nedostanete a vy ho tím navíc budete ještě „mučit“ a ty srandičky může být jen pokus o zakrytí toho, jak ho to štve
Třeba se tím opravdu trápí, ale nechce to přiznat.
@Alušáček To nám právě taky není jasný, že se za to nestydí, že mu to není nepříjemný. To s přítelem nedokážeme pochopit. A on ani neřekne, že je pokaděný. Přítel se ho ptá každou chvíli, jestli je čistej, ale on mu o tom někdy zalže, takže ho musí přítel i zkontrolovat. To by mi bylo trapně, kdyby se mi toto stávalo a rozhodně bych z toho neměla srandu.
@paťule792006 píše:
No už to trvá nějakou dobu a zkoušeli jsme to na něj po dobrým, po zlým, všelijakým vysvětlováním, ale žádná změna. Přítel už je z toho na nervy a říká, že mu to ten kluk dělá snad schválně, že všechno co si řekne to má a takhle se mu odmění.
jeste mne napadlo mu rict, ze toto budete resit u lekaru, protoze v tomhle veku tohle neni normalni a ze to budete muset rict ve skole, ze ma tyto nehody a treba se zacne stydet a prestane.
Kazdopadne si myslim, ze az si bude muset sam zlikvidovat svoje hovna a vyprat si slipy, tak ho ta blba sranda prejde…
@paťule792006 píše:
Přítel má 9 letého syna. Každý 14 dnů k němu jezdí na víkend a už nějakou dobu se mu stává, že se pokakává. Dle tvrzení matky to doma nedělá. Řešíme důvod proč to chlapec dělá u otce. Mohlo by to být tím, že je zvyklý na záchod doma a nechce chodit někde jinde a zadržuje to? Když se chlapce zeptáme, proč nešel na záchod nebo aspoň kdy se mu to stalo, tak řekne, že neví. A vypadá to, že je mu to celkem jedno, že je pokaděný..dělá si z nás ještě srandu a předvadí se. Budu ráda za nějakou radu, jak to vyřešit.
Pomocuje se v noci? Dela nejake dalsi podivne veci? Zkuste si s nim promluvit, az bude v klidu, dejte mu najevo, ze se mu nesmejete. Zkuste z nej cokoliv dostat, ptejte se ho, jestli se tam z nejakeho stydi chodit na zachod. Jinak bych popravde zkusila nejakeho psychologa pro deti. Nemusi to byt nic, ale nic tim nezkazite. V 9 letech takove chovani ukazuje na nejaky mozny problem.
@Anonymní píše:
Já se jako holka ještě v deseti počurávala u babičky (doma ne)…Bylo to psychického rázu - dnes se domnívám, že tím, že doma byly velké stresy a u babičky pohoda, jsem usnula tak tvrdě, že mě nucení prostě nevzbudilo. Dodnes si pamatuju ten stud, jak sem natajňačku v noci sušila pyžamo na topení s nervama v kýblu, že to někdo zjistí.
Nemůže to být něco takového?
Stává se mu to v noci nebo i přes den?
Předvádět bych ho nenechala, to bych ho „utla“, ať si to po sobě přepere a vyčistí, ale jinak bych to nekomentovala. Jestli z toho má srandu, tak to komentovat smysl nemá, jestli v tom je něco hlubšího, tak to z něj stejně nedostanete a vy ho tím navíc budete ještě „mučit“ a ty srandičky může být jen pokus o zakrytí toho, jak ho to štveTřeba se tím opravdu trápí, ale nechce to přiznat.
Řekla bych, že se mu to stává hlavně přes den. No těžko říct. Někdy ty srandičky nedělá, někdy slibuje, že už to neudělá. Pravda je, že u nás je asi víc v klidu než doma, ale zase že by kvůli tomu nešel na záchod. Jako vím, že kolikrát si hraje a je do toho opravdu zabraný, ale myslím si, že na ten záchod by šel, že tak malej už není.