Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravim,
chodim na prohlidky dvoupokojovych panelakovych bytu a u jednoho jsem si vsimla, ze chybi svisle stupacky od dalkoveho ustredniho topeni, ktere budou velmi pravdepodobne ve vedlejsim byte.
Jedny svisle trubky jsou spolecne pro pokoj a kuchyni, trubky od topeni v druhem samostatnem pokoji na druhou stranu panelaku vedou jen do zdi, do druheho bytu.
Mate to taky nekdo takto divne? Kdybych se tam nastehovala, nemuzou nastat nejake problemy s topenim v zime?
Příspěvek upraven 26.07.23 v 21:10
@lucad77 píše:
My nemáme svislé trubky vůbec.
Nemate zadne svisle trubky pro panelakove ustredni topeni?
V jak velkem a starem byte?
My máme taky v některých pokojích i svislé, v některých jen jdou do zdi
@vokishka píše:
My máme taky v některých pokojích i svislé, v některých jen jdou do zdi
Jdou do zdi do vasi vedlejsi mistnosti nebo opravdu vedle k sousedum?
@burzburz píše:
Jdou do zdi do vasi vedlejsi mistnosti nebo opravdu vedle k sousedum?
k nám, ale dcera měla k sousedům. Podstatné by mělo být topení a na něm kolečko, ne. Vždyt je jedno, kam to jde, i ty trubky nahoře jdou přece k sousedům
@burzburz Tak informace, že se jedná o klasicke panelakove byty s ústředním topenim je poměrně zásadní ![]()
Kdo má vlastní kotel, tak obvykle žádné svislé trubky nemá, a kdo topí třeba starýma vafkama, tak má po bytě max. měděnou trubičku na rozvod plynu. ![]()
@Svistice píše:
@burzburz Tak informace, že se jedná o klasicke panelakove byty s ústředním topenim je poměrně zásadní
Kdo má vlastní kotel, tak obvykle žádné svislé trubky nemá, a kdo topí třeba starýma vafkama, tak má po bytě max. měděnou trubičku na rozvod plynu.
doplnila jsem do uvodniho prispevku, neptala bych se na svisle trubky, kdyby tam nemely byt
jde o panelakove byty, kde se topi dalkovym ustrednim topenim, dosud jsem si myslela, ze pro kazde topeni musi byt i svisle, treba pro vice topeni/mistnosti zaroven, ale ze musi byt uvnitr meho bytu a prostupuje vsemi patry naprimo, a vzdycky jsem to tak i videla
napada me, jestli ten byt nemohl byt rozdeleny a mistnost, kde by jakoby byla ta moje stupacka, pripadla k druhemu bytu…
Příspěvek upraven 26.07.23 v 21:32
@burzburz my tedy bydlíme v cihlové bytovce, dálkové topení a svislé trubky jsou normálně zazděné v cihle. Takže když se topí a dáš ruku na zeď, je teplá.
@jopo píše:
@burzburz my tedy bydlíme v cihlové bytovce, dálkové topení a svislé trubky jsou normálně zazděné v cihle. Takže když se topí a dáš ruku na zeď, je teplá.
Musí tam být stoupačky, od kterých pak vedou vodorovné větve. Stoupačky ale vůbec nemusí být v konkretním, ale v sousedním bytě, nebo třeba v centrální šachtě, což bývá u paneláků.
U starých domů, kde byly uhelné kotelny a pokud se topení nějak zásadně neměnilo, jsou stoupačky velké, což umožnovalo pohyb vody v systému jen tepelnou energií. Objem vody v systému tam je velký. U nových systémů jsou vždy oběhová čerpadla, která vodu protlačí trubkama s menším průměrem a zároveň umožňují delší větve - to je na co se ptáte.
Samozřejmě v rozumné míře. Vyladit systém tak, aby dobře fungoval a dal se jednoduše odvzdušnit, nemusí být až tak jednoduché. Místo fištónu se to dá někdy řešit silou - výkonnějším čerpadlem. ![]()
Příspěvek upraven 26.07.23 v 22:38
@burzburz píše:
Nemate zadne svisle trubky pro panelakove ustredni topeni?V jak velkem a starem byte?
O paneláku jste původně nic nepsala. ![]()
@burzburz píše:
dosud jsem si myslela, ze pro kazde topeni musi byt i svisle, treba pro vice topeni/mistnosti zaroven, ale ze musi byt uvnitr meho bytu …
Tak to sis myslela špatně, no. Nemusí, nemusí!
@burzburz píše:
doplnila jsem do uvodniho prispevku, neptala bych se na svisle trubky, kdyby tam nemely bytjde o panelakove byty, kde se topi dalkovym ustrednim topenim, dosud jsem si myslela, ze pro kazde topeni musi byt i svisle, treba pro vice topeni/mistnosti zaroven, ale ze musi byt uvnitr meho bytu a prostupuje vsemi patry naprimo, a vzdycky jsem to tak i videla
napada me, jestli ten byt nemohl byt rozdeleny a mistnost, kde by jakoby byla ta moje stupacka, pripadla k druhemu bytu…
Příspěvek upraven 26.07.23 v 21:32
Což je nesmysl. Tak popojedem, záhada vyřešena.