V byte chybi svisle trubky od topeni

12
26.7.23 20:39

V byte chybi svisle trubky od topeni

Zdravim,
chodim na prohlidky dvoupokojovych panelakovych bytu a u jednoho jsem si vsimla, ze chybi svisle stupacky od dalkoveho ustredniho topeni, ktere budou velmi pravdepodobne ve vedlejsim byte.

Jedny svisle trubky jsou spolecne pro pokoj a kuchyni, trubky od topeni v druhem samostatnem pokoji na druhou stranu panelaku vedou jen do zdi, do druheho bytu.

Mate to taky nekdo takto divne? Kdybych se tam nastehovala, nemuzou nastat nejake problemy s topenim v zime?

Příspěvek upraven 26.07.23 v 21:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24671
26.7.23 20:43

My nemáme svislé trubky vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
26.7.23 20:48
@lucad77 píše:
My nemáme svislé trubky vůbec.

Nemate zadne svisle trubky pro panelakove ustredni topeni? 8o V jak velkem a starem byte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65200
26.7.23 20:50

My máme taky v některých pokojích i svislé, v některých jen jdou do zdi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
26.7.23 20:52
@vokishka píše:
My máme taky v některých pokojích i svislé, v některých jen jdou do zdi

Jdou do zdi do vasi vedlejsi mistnosti nebo opravdu vedle k sousedum?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65200
26.7.23 20:55
@burzburz píše:
Jdou do zdi do vasi vedlejsi mistnosti nebo opravdu vedle k sousedum?

k nám, ale dcera měla k sousedům. Podstatné by mělo být topení a na něm kolečko, ne. Vždyt je jedno, kam to jde, i ty trubky nahoře jdou přece k sousedům

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
26.7.23 21:07

@burzburz Tak informace, že se jedná o klasicke panelakove byty s ústředním topenim je poměrně zásadní :mrgreen:
Kdo má vlastní kotel, tak obvykle žádné svislé trubky nemá, a kdo topí třeba starýma vafkama, tak má po bytě max. měděnou trubičku na rozvod plynu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
26.7.23 21:19
@Svistice píše:
@burzburz Tak informace, že se jedná o klasicke panelakove byty s ústředním topenim je poměrně zásadní :mrgreen:
Kdo má vlastní kotel, tak obvykle žádné svislé trubky nemá, a kdo topí třeba starýma vafkama, tak má po bytě max. měděnou trubičku na rozvod plynu. :lol:

doplnila jsem do uvodniho prispevku, neptala bych se na svisle trubky, kdyby tam nemely byt

jde o panelakove byty, kde se topi dalkovym ustrednim topenim, dosud jsem si myslela, ze pro kazde topeni musi byt i svisle, treba pro vice topeni/mistnosti zaroven, ale ze musi byt uvnitr meho bytu a prostupuje vsemi patry naprimo, a vzdycky jsem to tak i videla

napada me, jestli ten byt nemohl byt rozdeleny a mistnost, kde by jakoby byla ta moje stupacka, pripadla k druhemu bytu…

Příspěvek upraven 26.07.23 v 21:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
26.7.23 21:28

@burzburz my tedy bydlíme v cihlové bytovce, dálkové topení a svislé trubky jsou normálně zazděné v cihle. Takže když se topí a dáš ruku na zeď, je teplá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
646
26.7.23 21:36
Teď jsem to chtěla psát… Zda nebyly trubky zadělané? My je při rekonstrukci taky nechali schovat.
Jinak my svislé máme v každém pokoji. V dětském pokoji jsou svislé a i vodorovné, co vedou k sousedům.
@jopo píše:
@burzburz my tedy bydlíme v cihlové bytovce, dálkové topení a svislé trubky jsou normálně zazděné v cihle. Takže když se topí a dáš ruku na zeď, je teplá.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37015
26.7.23 21:45

Musí tam být stoupačky, od kterých pak vedou vodorovné větve. Stoupačky ale vůbec nemusí být v konkretním, ale v sousedním bytě, nebo třeba v centrální šachtě, což bývá u paneláků.
U starých domů, kde byly uhelné kotelny a pokud se topení nějak zásadně neměnilo, jsou stoupačky velké, což umožnovalo pohyb vody v systému jen tepelnou energií. Objem vody v systému tam je velký. U nových systémů jsou vždy oběhová čerpadla, která vodu protlačí trubkama s menším průměrem a zároveň umožňují delší větve - to je na co se ptáte.
Samozřejmě v rozumné míře. Vyladit systém tak, aby dobře fungoval a dal se jednoduše odvzdušnit, nemusí být až tak jednoduché. Místo fištónu se to dá někdy řešit silou - výkonnějším čerpadlem. :mavam:

Příspěvek upraven 26.07.23 v 22:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24671
26.7.23 22:24
@burzburz píše:
Nemate zadne svisle trubky pro panelakove ustredni topeni? 8o V jak velkem a starem byte?

O paneláku jste původně nic nepsala. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
26.7.23 22:27
@burzburz píše:
dosud jsem si myslela, ze pro kazde topeni musi byt i svisle, treba pro vice topeni/mistnosti zaroven, ale ze musi byt uvnitr meho bytu …

Tak to sis myslela špatně, no. Nemusí, nemusí!

• Citovat
  • Upravit
20897
27.7.23 05:10
@burzburz píše:
doplnila jsem do uvodniho prispevku, neptala bych se na svisle trubky, kdyby tam nemely byt

jde o panelakove byty, kde se topi dalkovym ustrednim topenim, dosud jsem si myslela, ze pro kazde topeni musi byt i svisle, treba pro vice topeni/mistnosti zaroven, ale ze musi byt uvnitr meho bytu a prostupuje vsemi patry naprimo, a vzdycky jsem to tak i videla

napada me, jestli ten byt nemohl byt rozdeleny a mistnost, kde by jakoby byla ta moje stupacka, pripadla k druhemu bytu…

Příspěvek upraven 26.07.23 v 21:32

Což je nesmysl. Tak popojedem, záhada vyřešena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí