Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Kauce většinou bývá ve výši dvou nájmů, v tomhle případě tedy 20.000. Provize se obvykle platí při podpisu smlouvy s RK. Splatnost je pak individuální, muže byt v aktuálním měsíci. Ale vše tohle může byt u každé RK jinak
tohle je tak nástřel, jak to bývá…
@Anonymní píše:
Myslíte, že je možné třeba v půlce srpna zaplatit provizi+kauci …
Možné je samozřejmě cokoli, záleží na obsahu smlouvy. Ale vůbec nechápu proč bys platila v srpnu provizi! Provize náleží realitce teprve v okamžiku kdy dostaneš do ruky klíče od bytu a máš do něj přístup.
Nebo je nutno ihned již v tom srpnu zaplatit všechny poplatky jako kauce + provize + nájem a energiemi?
Jistota (kauce) se zpravidla skládá při podpisu nájemní smlouvy.
Nájemné za byt se platí předem na každý měsíc, nejpozději však do pátého dne příslušného měsíce, nebyl-li ujednán den pozdější (§ 2251 občanského zákoníku).
Platba měsíčních záloh na služby je něco úplně jiného. Splatnost najdeš v nájemní smlouvě; pokud smlouva o tom mlčí, pak záloha na služby splatná v měsíci musí být uhrazena do konce tohoto měsíce. Tedy platbu zálohy na září uhradíš do konce září. Zpravidla se však hradí spolu s nájemným.
Příspěvek upraven 24.07.23 v 10:13
Nájemné se platí dopředu, většinou k 15. dni v měsíci na měsíc následující. Provize i kauce se platí při podpisu smlouvy, je to nájem bez záloh na služby. Kauce bývá dva nájmy, ale záleží na nastavení smlouvy. Může být i rozdělena do dvou splátek. Takže počítej s tím, že v srpnu zaplatíš, provizi, kauci a nájem na září. Ten začátek je finančně dost náročný.
Kauce nemusí být jeden plat, ale klidně dva nebo tři. Přes realitku to jít může a nemusí, klidně můžeš něco najít napřímo přes majitele. Doporučuji se informovat předem, kolik a kdy budeš platit. Taky si nechat s dostatečnm předstihem ukázat smlouvu - ne, že ji uvidíš až okamžikem podpisu. Já se dokázala s nájemníky domluvit, pokud mi řekli, že jim výplata chodí v dan den měsíci, dali jsme splatnost nájmu až poté.
A nezapomeň při převzetí bytu na sepsání předávacího protkolu. Měly by v něm být opsané stavy všech měřidel, popsán stav bytu včetně všech poškození (obzvlášť přes realitku to jednou můžeš vracet někomu jinému, než od kohos přebírala a nějaké - ale však jsme viděli, že je ta podlaha poškrábaná - je ti k ničemu), ideálně vše nafotit.
Každá smlouva je jiná, někdo chce jeden měsíční nájem jako kauci, někdo i tři..
já si třeba brala jen jeden, protože borec na své náklady položil v obýváku lino i ho koupil a dokonce si na své náklady vymaloval, tak jsem to brala jako dost velký projev dobré vůle a jeho solidnosti… a taky za celou dobu s ním fakt nebyl nejmenší problém..
naopak si to tam docela vytunil..
jinak v mém okolí je běžně kauce ty tři nájmy.. dost lidí si na to bohužel bere i půjčky, protože tolik v hotovosti tihle lidi, co jdou do nájmů, často nemají…
na netu už nic nehledej, protože smlouvy se liší případ od případu… prostě kontaktuj majitele či realitku (obecně vyjde líp přímo s majitelem bez RK) jaké jsou podmínky v tom konkrétním případě…
Nebud hloupa a usetri prachy za uplne zbytecnou provizi realitce. Na fb, bazos.cz a dalsi nabizi primo. maj8tele pronajmy bez provize.
Az budes bydlet, tak ti rk uz nepomuze s nicim, budes vse resit jen s majitelem!
Tohle je hodně individuální.
My máme nastavenou kauci u starých bytů ve výši jednoho nájmu, u nových ve výši dvou. Někdo má kauci ve výši nájmu i s poplatky, ale ze zákona může být kauce vysoká maximálně jako 3 nájmy.
Realitka si bere provizi, ale pozor, je to jeden nájem plus DPH. (Nevím teda, jestli je zákonem daná výše provize, možná mohou chtít víc. Takto to má RK, se kterou spolupracujeme). Můžeš bydlení hledat přes bezrealitky a vyhneš se provizi.
A ten poslední dotaz je taky individuální. My to zpravidla máme tak, že makléř sepíše rezervaci a nechá si vyplatit provizi, v tu chvíli je to rezervační poplatek, provize se z toho stává ve chvíli, kdy se podepíše smlouva. Pokud je to situace, jako popisuješ, tak nám třeba stačí rezervace, ale když je to delší období, tak abychom věděli, že nájemník necouvne, tak podepíšeme smlouvu a složí se kauce. Ale tohle si může každý majitel nastavit jinak, někdo chce opravdu už s rezervací podepsat rovnou i smlouvu. Pak při nastěhování se ke smlouvě přidá předávací protokol, ten je důležitý.
@Ahep píše:
Nebud hloupa a usetri prachy za uplne zbytecnou provizi realitce. Na fb, bazos.cz a dalsi nabizi primo. maj8tele pronajmy bez provize.
Az budes bydlet, tak ti rk uz nepomuze s nicim, budes vse resit jen s majitelem!
Tak dost záleží, kde hledá byt a jak rychle ho potřebuje. My máme v Praze na jeden byt třeba po jednom dni prohlídek 5 zájemců, poptávka je mnohem vyšší než nabídka. A nevím, jak to je jinde, ale naše RK se věnuje nám majitelům i nájemci celý nájemní vztah, máme to přímo smluveno ve zprostředkovatelské smlouvě a využíváme toho, makléř řeší neplacení nájmu, když dělá nájemník problém, i chodí na zpětné předání bytu. Ze strany nájemníla by měl makléř pohlídat, že je smluvně dodrženo vše, co se má. Je ale pravdou, že spolehlivého makléře jsme hledali dlouho.
@Anonymní píše:
Ahoj, nejspíš budu se svými dotazy vypadat dost hloupě, ale bude to můj první pronájem a na internetu jsem úplně nenašlo to, co bych hledala, tak zkusím štěstí tady.
Mám v plánu si pronajmout byt. Vím, že se platí kauce + provize RK, obojí ve výši měsíčního nájmu.
Dám příklad : nájem 10 000, energie atd 5000.
Takže pokud se nemýlím, tak kauce je 10000 a provize také 10000? Nebo obojí za 15 000? (zrovna tady se informace na internetu rozházely).
A jak by to bylo s prvním nájmem? Myslíte, že je možné třeba v půlce srpna zaplatit provizi+kauci a nastěhovat se až od 1. září a platit nájem až od toho data? Nebo je nutno ihned již v tom srpnu zaplatit všechny poplatky jako kauce + provize + nájem a energiemi?Snad jsem to popsala dost smysluplně, za všechny užitečné odpovědi děkuji
Ahoj,
vše na co se ptáš, bude uvedeno přesně ve smlouvě. Kauce se většinou skládají větší, než ve výši jednoho nájmu (měly by odpovídat výpovědní době z nájmu). Stejně tak smlouva stnaovuje výši kauce, nebo z čeho se vypočítává (zda pouze nájem, nebo nájem plus služby).
Stejně tak bude smlouva obsahovat datum splatnosti nájmu, většinou bývá před prvním dnem měsíce, tzn. za září zaplatíš do konce srpna. Tedy pokud by sis pronajala byt, kde provize je výše jednoho nájmu, kauce ve výši dvou nájmů a záloh a nájemné a zálohy by byly splatné do posledního dne předchozího měsíce a smlouvu podepsala v srpnu s datem počátku nájmu září, tak uhradíš během srpna:
Zdravím, mám dotaz ohledně financování oprav v pronajatém bytě. Předchozí nájemníci (bůhvíproč) odstranili těsnění u odpadů v kuchyni i koupelně. Kuchyň jsme zjistili dva týdny zpátky, pod vanou dnes, když za námi přišel domovník, jestli nemáme ucpaný odpad, že jsme vytopili pod námi prostory
. Je objednaný instalatér, ale můj dotaz zní, kdo opravu platí? My jsme s odpady nemanipulovali, dle instalatéra bude třeba vysekat kachlíky v koupelně a tím pádem bude třeba oprava i koupelny. Bydlíme tu několik měsíců.
Děkuji za odpověď.
Koukni se, co máte ve smlouvě. Obvykle opravy do nějaké částky platí nájemník. Od určité částky pak majitel. Ideální je dohodnout se s majitelem po dobrem. My třeba měli nižší nájem výměnou za to, že jsme byt dali do pucu.
@Anonymní píše:
Zdravím, mám dotaz ohledně financování oprav v pronajatém bytě. Předchozí nájemníci (bůhvíproč) odstranili těsnění u odpadů v kuchyni i koupelně. Kuchyň jsme zjistili dva týdny zpátky, pod vanou dnes, když za námi přišel domovník, jestli nemáme ucpaný odpad, že jsme vytopili pod námi prostory. Je objednaný instalatér, ale můj dotaz zní, kdo opravu platí? My jsme s odpady nemanipulovali, dle instalatéra bude třeba vysekat kachlíky v koupelně a tím pádem bude třeba oprava i koupelny. Bydlíme tu několik měsíců.Děkuji za odpověď.
Bohužel ke skrytým vadám je potřeba se vyjádřit neprodleně, po několika měsících nedokážeš, na čí straně byla vina, pokud nemáte už v předávacím protokolu, že tam těsnění chybělo. Opravy jsou přesně popsané v zákoníku, najdi si definici drobných oprav. Ta hranice je 100Kč/m2/rok. Nicméně to ještě upravuje, co vše to zahrnuje, něco platí nájemce a něco pronajímatel a pak jsou věci, které se upřesňují ve smlouvě. Škody na cizím majetku jdou za tebou, měli byste mít pojištění domácnosti, jestli budete muset opravit i ten vytopený prostor.
V tuto chvíli doporučuji si hlavně vše dobře nafotit, ukládat konverzace a zkontaktovat majitele, protože díky sekání budete zasahovat do jeho majetku.
@tartaletka píše:
Bohužel ke skrytým vadám je potřeba se vyjádřit neprodleně, po několika měsících nedokážeš, na čí straně byla vina, pokud nemáte už v předávacím protokolu, že tam těsnění chybělo. Opravy jsou přesně popsané v zákoníku, najdi si definici drobných oprav. Ta hranice je 100Kč/m2/rok. Nicméně to ještě upravuje, co vše to zahrnuje, něco platí nájemce a něco pronajímatel a pak jsou věci, které se upřesňují ve smlouvě. Škody na cizím majetku jdou za tebou, měli byste mít pojištění domácnosti, jestli budete muset opravit i ten vytopený prostor.V tuto chvíli doporučuji si hlavně vše dobře nafotit, ukládat konverzace a zkontaktovat majitele, protože díky sekání budete zasahovat do jeho majetku.
Díky moc. Pojištění domácnosti máme.
@Anonymní píše:
Předchozí nájemníci (bůhvíproč) odstranili těsnění u odpadů v kuchyni i koupelně.
Jak víte, že „předchozí nájemníci odstranili těsnění u odpadů v kuchyni i koupelně“ ? Máte snad křišálovou kouli, která Vám toto prozradila? To tedy vybourali kachlíčky v koupelně, aby měli k těsněním přístup?
dle instalatéra bude třeba vysekat kachlíky v koupelně a tím pádem bude třeba oprava i koupelny.
Pokud nemáte v nájemní smlouvě uvedeno nějaké speciální ujednání, pak platí nařízení vlády č. 308/2015 Sb. o vymezení pojmů běžná údržba a drobné opravy související s užíváním bytu.
Podle § 4 písm. g) a i) platí, že podle věcného vymezení se za drobné opravy považují g) opravy vodovodních výtoků, zápachových uzávěrek, (…) sprch, umyvadel, van, výlevek, dřezů, splachovačů, (…) kuchyňských linek, vestavěných a přistavěných skříní; dále také výměny drobných součástí uvedených předmětů.
Z toho plyne, že podle § 4 nájemce hradí opravu vany, vodovodního výtoku z vany, sifonu pod vanou. Netěsnost v napojení z vanového sifonu do odpadního potrubí do těchto oprav nespadá.
Nejde-li o případ podle § 4, pak podle § 5 je nájemce povinen hradit další opravy bytu a jeho vybavení a výměny jednotlivých předmětů nebo jejich součástí, které nejsou uvedeny v § 4, jestliže náklad na jednu opravu nepřesáhne částku 1000 Kč. Provádí-li se na téže věci několik oprav, které spolu souvisejí a časově na sebe navazují, je rozhodující součet nákladů na související opravy.
Jestliže oprava nespadá pod § 4 a zároveň náklad přesáhne 1000 Kč (bez dopravy), pak opravu provede a uhradí pronajímatel. Nikoliv nájemce.
Ahoj, nejspíš budu se svými dotazy vypadat dost hloupě, ale bude to můj první pronájem a na internetu jsem úplně nenašlo to, co bych hledala, tak zkusím štěstí tady.
Mám v plánu si pronajmout byt. Vím, že se platí kauce + provize RK, obojí ve výši měsíčního nájmu.
Dám příklad : nájem 10 000, energie atd 5000.
Takže pokud se nemýlím, tak kauce je 10000 a provize také 10000? Nebo obojí za 15 000? (zrovna tady se informace na internetu rozházely).
A jak by to bylo s prvním nájmem? Myslíte, že je možné třeba v půlce srpna zaplatit provizi+kauci a nastěhovat se až od 1. září a platit nájem až od toho data? Nebo je nutno ihned již v tom srpnu zaplatit všechny poplatky jako kauce + provize + nájem a energiemi?
Snad jsem to popsala dost smysluplně, za všechny užitečné odpovědi děkuji