Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Neměl. Majitel nemůže pronájem ukončit okamžitě, to jen v zákonem daných situacích a za splněných podmínek. Jinak musí být vždy výpovědní lhůta. Nebo může smlouvu neprodloužit, tam důvody říkat nemusí.
Příspěvek upraven 20.07.23 v 20:20
V případném sporu bys uspěla ty, protože zakázat psa v bytě nesmí…
@Monchichik píše:
V případném sporu bys uspěla ty, protože zakázat psa v bytě nesmí…
Otázka je, jak dokázat, že výpověď/neprodloužení smlouvy je kvůli psovi (pokud to není ve smlouvě, což by nebylo, protože pan majitel si je vědom svého protiprávního jednání a hrdě se k tomu hlásil).
@Anonymní píše:
Otázka je, jak dokázat, že výpověď/neprodloužení smlouvy je kvůli psovi (pokud to není ve smlouvě, což by nebylo, protože pan majitel si je vědom svého protiprávního jednání a hrdě se k tomu hlásil).
Výpověď mít důvod musí. U neprodloužení smlouvy se to dokazuje těžko. Koneckonců i tu výpověď může naroubovat na něco, co projde. Nevím, kterému nájemníkovi by za to stálo se tahat po soudech a pak v tom bytě stále bydlet. ![]()
@Anonymní píše:
Tak zalezi jak je postavena najemni smlouva
kdyu bys podepsala, ze Ti muze dat pronajimatel okamzitou vypoved, tak je to Tvoje blbost..
Pokud by tam nic takoveho nebylo, tak jsou jasne specifikovany situace, kdy je mozne okamzite ukonceni najmu ze strany majitele bytu a kdy je mozne ukonceni s vypovedni lhutou, nic sloziteho v tom nehledej..
Okamžitě tě nevyhodí, ale poslat výtku, že tam pes dělá bordel a nějakého souseda v domě to otravuje je velice lehké a stejně byses do měsíce pakovala.
@Anonymní píše:
Neprodloužení smlouvy ti zdůvodňovat nemusí. To je taky důvod, proč drtivá většina smluv je na dobu určitou. Prakticky jediná možnost, jak se zbavit problémovýho nájemníka (a ano, člověka se zvířetem tam počítám). A výpověď….tak tu si ohlídá, aby tam byl zákonem daný důvod.
@Vesnickaholka píše:
Tak zalezi jak je postavena najemni smlouvakdyu bys podepsala, ze Ti muze dat pronajimatel okamzitou vypoved, tak je to Tvoje blbost..
Pokud by tam nic takoveho nebylo, tak jsou jasne specifikovany situace, kdy je mozne okamzite ukonceni najmu ze strany majitele bytu a kdy je mozne ukonceni s vypovedni lhutou, nic sloziteho v tom nehledej..
I kdyby takovou smlouvu podepsala, tak je v tomto bodě neplatná.
@Vesnickaholka píše:
Tak zalezi jak je postavena najemni smlouvakdyu bys podepsala, ze Ti muze dat pronajimatel okamzitou vypoved, tak je to Tvoje blbost..
I kdyby to tam bylo, tak by se k tomu neprihlizelo.
Pronajímatel těžko může u soudu vymáhat věci, které jsou v rozporu se zákonem. Tohle by vyhrál nájemník. Ale jako základ dobrých vztahů to obecne není nic moc ![]()
@Janli píše:
I kdyby takovou smlouvu podepsala, tak je v tomto bodě neplatná.
Dekuji
(naprosto bez ironie)
@Vesnickaholka píše:
Je úplně jedno, co podepíše, pokud to odporuje zákonu, nemá to žádnou váhu. Zákon je nad jakoukoliv smlouvou.
Já chápu pronajímatele. Taky nechci v bytech zvíře. Nikdy nebyl problém.
Majitel nemá právo ti zakázat zvíře, ale má právo si vybrat nájemníka dle svého gusta.
Výpověď ti dát může pouze ze zákonných důvodů, kde vlastnictví zvířete samozřejmě není, ať je ve smlouvě cokoliv. A pokud je smlouva na dobu určitou, prodloužit/ neprodloužit jí může, jak se mu zachce.
Já nájemníkům taky říkala, že je byt nekuřácký a ač vím, že jim dle zákona kouření zakázat nemůžu, jakmile bych zjistila, že k tomu došlo, ať nepočítají s prodloužením smlouvy.
@jkra píše:
Já chápu pronajímatele. Taky nechci v bytech zvíře. Nikdy nebyl problém.
Přesně. Chce to trochu pochopení. Já bych třeba v bytě psa také nechtěla. Mám tam drahé dřevěné podlahy a kde vezmu záruku, že je ten pes nezničí? Nepročůrá, nepoškrábe? Ano, může být vychovaný a také nemusí. Zjistím to až v momentě, kdy bude zničená
Ano, mám možnost škodu vymáhat, ale…
Tak nevím. Zákon je zákon, ale přece bych se necpala někam přes mrtvoly, když vím, že to majiteli vadí.
Sháním pronájem a velká část majitelů má problém se psem (malého plemene, starší, takže klidný).
Pronajímatel nemá právo zakazovat domácí mazlíčky, toliko litera zákona. Ale zajímalo by mě, jestli šel někdo do sporu s majitelem a vyhrál ho. Dnes jsem totiž jednala s pánem pronajímající byt, který prohlásil, že pes do bytu nesmí a to ani na návštěvu. Že sousedka odnaproti mu byt hlídá a jakmile by viděla psa, tak to hned hlásí a okmažitá výpověď z nájmu bez uvedení důvodu. Proto by mě zajímalo, kdo by měl větší šanci v případném sporu uspět.
P. S. Otázka je spíš akademická, protože bych opravdu nešla bydlet někam, kde mi bude majitel lustrovat a zakazovat návštěvy. Takže hledám dál.