V jakém prostředí uspávat a nechat spát?

3174
7.3.11 10:48

V jakém prostředí uspávat a nechat spát?

Máme doma pětitýdenní holčičku. Kolem sedmé koupeme, krmíme a dáváme spát. V tu dobu většinou běží televize jako kulisa.Všimla jsem si, že sleduje stíny, které jdou z televize, jak se tam mění světlý a tmavý obraz, a není jí to zrovna příjemné.Těká očima po zdech a po stropě.Tak jsem to změnila a když vidím, že začíná zabírat ke spánku, odnesu ji do vedlejšího pokoje, kde má tmu a ticho.Přes den mám postýlku v obývacím pokoji a i tady se snažím udržovat klid, televizi pouštím výjimečně a když už, tak jen velmi potichu.Přemýšlím o tom, co je lepší - jestli se ji snažit „uchránit“ před rušivými vlivy jako je světlo a zvuky nebo naopak ji nechat na tyto vlivy zvykat. Já osobně mám s usínáním problém - neusnu pokud někde něco hraje (a to i jen velmi slabě) nebo svítí. Nechtěla bych, aby měla v budoucnu podobné potíže s usínáním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9044
7.3.11 10:52

My jsme teda nijak neomezovali hluk pri uspavani a spani.Samozrejme to nebyl zase nejakej velikej hluk.Ale je lepsi dite zvykat spise na hluk,nez klid,pak by ho vbudilo skoro vsechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
7.3.11 10:54

Ahoj, my jsme to usínání v naprostém tichu praktikovali u prvního dítěte a upletli jsme si na sebe bič :zed: Dcera pak musela usínat v naprostém tichu hodně dlouho a bylo to fakt šílený :zed:
S více dětmi museli prckové usínat v „bojových“ podmínkách. Takže přes den miminko usíná bez problémů při normálním provozu v domácnosti a spokojeně spí i několik hodin (stáří 5 týdnů :wink: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
7.3.11 10:59

Malá spí od začátku v ložnici, ve dne i v noci. Je tam klid, chládek, nějaké zvuky od vedle doléhají, přes den zatahuju závěs a s usínáním nemá potíže. Televizi před ní nepouštím, max ráno na 24 na zprávy. Při usínání sedím/ležím na posteli a trošku jí zazpívám a pohladím, pak čekám, až usne a odcházím. Když se kroutí nebo nechce zabrat, hladím a zpívám dle potřeby, abych dosáhla usnutí. Aspoň na chvilku.
Máme ložnici hned vedle kuchyě, takže běžně jede pračka, vařím, myju nádobí, když malá spí, jede občas i televize, ale my tv moc nemusíme. A když spinkala na balkoně, pod okny si běžně hrály děti, jezdí auta, i mám vyfoceno, jak chrní, když tu kutal bagr :mrgreen:

Příspěvek upraven 07.03.11 v 11:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725

Určitě je fajn, když se naučí spát i za kraválu a provozu, takže po špičkách bych úplně nechodila. Na druhou stranu, když vidíš, že ji to vyloženě ruší, tak bych televizi na tu chvíli vypla nebo malou dala tam, kde má klid.

My máme 1+1, takže 1 pokoj je všecko a druhý kuchyň a máme to jak kdy. Když je malý unavený, tak usne v pohodě i u televize nebo naopak hudba mu pomáhá usnout, když nemůže zabrat. Když ale vidím, že si furt sedá, sleduje, co se děje v televizi, tak vypínáme, i když něco sledujeme.

Tohle můžeš trénovat různě - někteří nedají dopustit na režim, já jsem zase učila malého spát tam, kde prostě je - ať to bylo v kočáře od stromem, ve městě, na výletě, doma… Myslím, že je takový odolnější, může fakt spát kdekoli - stačí mu, že má dudlík a medvídka a někoho, kdo tam s ním je - takže nejsme tak uvázaní na to, kdy spí, nikdy jsem to u něho jako miminka nemusela řešit… Takže za mě nešetřit, když s tím nemá problém, ale když něco ruší, tak to odstranit :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118

My razíme zásadu ve dne běžný ruch, v noci klid a tma (po koupání).

Příspěvek upraven 07.03.11 v 11:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
7.3.11 11:01

ahojky,my jsme to neomezovali,malá co jsme přijeli z porodnici,tak spala normálně při televizi(jasně že ta televize nebyla ne plné pecky :lol: ),jen večer spala s námi v ložnici(tam tv není),a jsem za to ráda,protože moje kamarádka(a ne jedna),učila na ticho a pak se bila do hlavy,nomohla nic,jinak se malá hned zbudí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
7.3.11 11:01

Přes den spal jára v obyváku,večer šel do svého pelíšku do ložnice. Takže přes den usnul v obyváku a já normálně něco dělala (většinou teda mlátila do klávesnice :D) ale hrála tu TV, tkla voda, je slyšet WC a pod .. takový normální ruch. Večer šel dopostele, a usínal tam .. i když v tichu vlastně taky ne bo jsem mu od narzení zpívala, později četla …
Ale myslím že je dobré večer do postele .. spí se v posteli no ne?? ;)

• Citovat
  • Upravit
3174
7.3.11 11:02
fragola píše:
Ahoj, my jsme to usínání v naprostém tichu praktikovali u prvního dítěte a upletli jsme si na sebe bič :zed: Dcera pak musela usínat v naprostém tichu hodně dlouho a bylo to fakt šílený :zed:
S více dětmi museli prckové usínat v „bojových“ podmínkách. Takže přes den miminko usíná bez problémů při normálním provozu v domácnosti a spokojeně spí i několik hodin (stáří 5 týdnů :wink: )

A co to světlo? Přijde mi, že je z těch stínů nesvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
726
7.3.11 11:03

Jj,taky jsem malýho naučila na ticho,ve dne jsme jezdili jen v kočárku,a už bych to tak neudělala,naučit pěkně na normální ruch,já musela jezdit pak už jen po lesích a cestičkách,kde nikdo nechodil,jak jsem někoho potkala a chtěli si povídat,hned byl vzhůru,a musela jsem jezdit sama,hlavně nemluvit,do města to taky nehrozilo,auta ho budily, byla to fakt hrůza :pocitac: ,nedoporučuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
7.3.11 11:05

Když jí vadí to světlo tak zkus třeba přemístit postýlku nebo jí otočit.To by nešlo?my jsme to tak malé dělávali když nemohla usnout.Ale pak si zvykla i na to světlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
7.3.11 11:05

Pokud je vedle v místnosti puštěná TV, musí být zároveň rozsvícená lampa, ta mírní blikání. Plus mám přes bok postýlky na noc přehozenou deku, aby byla Mája co nejvíc ve tmě. Jak zhasnu lampu, Mája se míní zbřídit, a mimochodem, to blikání vadí i mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
7.3.11 11:07
Janka123 píše:
fragola píše:
S více dětmi museli prckové usínat v „bojových“ podmínkách. Takže přes den miminko usíná bez problémů při normálním provozu v domácnosti a spokojeně spí i několik hodin (stáří 5 týdnů :wink: )

Tak to prostě vypni a neřeš to tolik… Nikdy bych nenechala jet něco, čeho se tak malé miminko bojí jenom proto, aby se nedejbože nenaučilo spát v tichu :roll:

Příležitostí k hluku budete mít spoustu jiných, než je televize. Jestli se ti zdá, že má ticho, tak když usne, běž umývat nádobí :lol: :lol: :lol:

Většinou to tak je, že první děti jsou zvyklé na větší klid, protože ho prostě doma mají. Další děti si zase musí zvyknout na neustálý randál, tak spí i na rockovém koncertě, to tak prostě je :nevim: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
7.3.11 11:09
Janka123 píše:
fragola píše:

Večer usíná buď v postýlce v kuchyni nebo v obýváku u TV a tam nemá problém taky. Pak malou odnáším do ložnice :wink:
A hned dát spát do ložnice by nešlo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
7.3.11 11:14

Janko, nesmíš se řídit Fragolou. U vícečetných rodin platí „zákon džungle“ :pankac: Dělej, jak to cítíš. Pokud máš pocit, že malé vadí TV, tak ji vypni. Já u prvního taky chodila po špičkách. Druhé si hned po návratu z porodnice muselo zvyknout na „bojové podmínky“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí