Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli nemá někdo zlušenost. Mám doma skoro 3 letého chlapečka už po druhé dostal strašný záchvat v noci kolem 3:00 a nejde ho utisit (vzdy tak do 10 min se uklidni) nema s tim nekdo zkusenost?? A nebo proc se to deje?? Je pravda, ze poprve to bylo ve Španělsku, kde sel spat pozde a dnes taky, tak si myslim jestli to není od zážitku a nebo s přetaženi. Má to někdo taky tak?? Mám se bát jestli to není něco vážného. Děkuji
Buď to pretazeni nebo noční děsy. Prvního se zbavis lehce tím, že dítě bude chodit spát včas (ale třeba dceři se to stávalo i po mavsteve ZOO, dětského dne, cyklovylete…prostě po jakémkoliv intenzivnejsim zazitku). Nočních desu se jen tak nezbavis, ale většinou je to nějaké období, pak to přestane samo. Pak se zase objeví, pak zase přestane… mne z toho syn tak nějak vyrostl, míval to cca od roka do 3, pak už jen velmi výjimečně a teď v 7 už vůbec.
@kavenka pláče a takové to vzlykání.
Příspěvek upraven 16.06.24 v 10:00
@Midaku ano, je pravda, že to vždy bylo po nějaké akci třeba včera jsme běželi (spis sli) detsky beh. Tak to pro něho bude asi zážitek.
Pravděpodobně noční děsy. Časem to přejde. Kdyby to cca do půl roku nepřešlo, tak doporučuji neurologii, zda neni příčina jiná (noční epileptické záchvaty, kdy tě vzbudí až pláč po záchvatu apod.). Lépe to vyloučit, než pak něco zanedbat. Ale okolo tří let jsou děsy časté. Musí dozrát nervová soustava.
Asi nocni des. Vypada to hrozne. V dobe kolem 2,5 let byl u nas asi 5× za 2 mesice. Pak to prestalo. Vymizelo to po pouzivani Sedalie, zda to s tim ovsem souviselo netusim. Kdyz pribihal nepomahala nic, jen cekat.
@kacenka0011 dítě je přetížené, vyvažovat aktivitu a odpočinek podle potřeb dítěte. Je důležitý i odpočinek, aby se mozek mohl správně vyvíjet.
@mado on spavá jeste po obede, ale je pravda když si nedá aspon ty dve hodky tak to ted mel. Tak začne no zatím to měl jenom dvakrat, ale mam strach no
@kacenka0011 píše: Více
Tak někdy to dělá i nevyvážená strava, že organismus nestíhá všechnu tu fyzickou a psychickou aktivitu pobrat.
Třeba je to jen chvilkové období ve vývoji a zase to bude dobré.