Vadný vodoměr

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
19784
14.3.13 07:41

@Ivan PPZ Jasně, že předchozí odečty mohly být výrazně odlišné (a není ani jasné, jak by se postupovalo u nového bytu nebo nového vlastníka, apod - nejspíš by se vypočetla spotřeba na náměr poměrového měřidla/osobu za zbytek zúčtovací jednotky a spotřeba v jednotce s vadným vodoměrem by se odhadla podle počet osob).

Ale bylo by to podle vyhlášky, takže nenapadnutelné.

Doúčtování hlavní měřidlo mínus součet poměrových měřidel by bylo zatíženo velkou chybou měření (a zaokrouhlování), pokud by těch poměrových měřidel bylo hodně (anebo by taky měřila vadně, ale ne tak flagrantně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Darold
2.5.13 14:36

Vodoměr se točí při odběru sousedů

Zdravím mám celkem šílený problém. Bydlím v bytě 1 patro a můj vodoměr se točí ve chvíli kdy někdo ze sousedu nade mnou má puštěnou vodu! Když tato situace nastane tak odběr činí 1 litr za 3 minuty, za 24h to udělalo 100 litrů. Nechápu jak je to možné. Rozvod vody je proveden jednoduše a bez možnosti jakéhokoliv černého odběru. Jediné co mě napadá je to že ve chvíli kdy sousedé začnou odebírat teplou vodu tak v přivodním vodovodu vznikne jakoby podtlak a studená voda se tlačí přes vodovodní pákovou baterii do teplého vodovodního potrubí. Jiná možnost mě nenapadá. Tuto doměnku podporuje taky to že se vodoměr studené vody přestané otáčet i ve chvíli když zavřu přívod teplé vody. Na zkoušku jsem rozebral zmíněnou pákovou baterii ale podle vnitřní konstrukce se mi nejeví že by toto v té baterii bylo možné ale nejspíš to nějak jde.
Rád bych slyšel vaše názory na tuto věc.

• Citovat
  • Upravit
11559
3.5.13 07:20

Tepla a studena voda ma nezavisle rozvody. Takze opravdu jedine misto, kde dojde k „propojeni“ je baterie. Ale to by musela ta baterie mit nejakou divnou „poruchu“.
Resit to s dodavatelem vody (ihned) a svepomoci to zkusit treba vymenou baterie, nebo uzavrenim privodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Darold
3.5.13 10:03

Je to na 100% baterii i když je to asi hodně nenormální. Ověřil jsem si to ještě na pár věcech. Ve chvíli kdy se opět točil vodoměr studené vody tak jsem upustil z baterie pár litrů teplé vody tak aby se zahřály trubky i baterie. A při zavřeni teplé vody na baterii došlo k ochlazení trubek i baterii během 10s což vypovídá o tom že trubkou se začla vracet studená voda. Druhá zkouška byla taková že jsem uzavřel hlavní přívod teplé vody a baterii jsem odšrouboval od přívodu teplé vody a hned z té strany baterie začala téct studená voda.

• Citovat
  • Upravit
11559
3.5.13 15:01

Zpetny ventil by to take resil, ale rozhodne jina baterie.
Tepla voda se naopak odecita? Pak by se to i vyplatilo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Darold
3.5.13 18:06

Bohužel neodečítá :). Vodoměr TUV asi není tak citlivý jako ten na studenou vodu.

• Citovat
  • Upravit
18305
3.5.13 19:18

V některých bytovkách a panelácích bývá nátok teplé vody součástí tzv. cirkulační smyčky. To znamená, že šachtou vedou dvě trubky na teplou vodu, v nejvyšším patře spojené - ale odběrní místa jsou připojovaná jen k jedné z nich. Tak nevím, za jakých podmínek může dojít ke „zbláznění“ vodoměru… Taky bych se přimlouval za ten zpětný ventil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
6.5.13 07:34

Cirkulace (zpatecka) jen vraci „chladnejsi“ teplou vodu a zpusobuje, ze se TUV voda nemusi odpoustet, aby hned tekla tepla.
Ale i kdyby bylo odberne misto omylem napojeno na tu zpatecku, nebude to asi delat popsany problem, Jen by byla TUV o kousek chladnejsi, ale pokud je vice odbernych mist, tak by to nebylo nijak vyrazne.
Vymena baterie na 99% vyresi problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný