Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahojky holky, jakpak bojujete s vaginální suchostí? Beru ha od té doby to mám, vysadit ha asi nepřichází v úvahu, kvůli delajícím se velkým cystám, které se vytvořili během ani ne měsíce několikrát během
roku a dosáhli vždy velikosti vajíčka. Pak operace, injekce agolutinu atd. No to jen mimo téma…
Zřejmě to mám tedy kvůli ha, no a snažím se s tím bojovat pomocí gelu, probiotika… nic nezabírá. Docela mě to štve, máte nějaké zkušenosti? Něco co vám zabírá? Díky
Musíš se vzrušit, marná snaha.
Zkus doplnit progesteron.
@Anonymní píše:
Ahojky holky, jakpak bojujete s vaginální suchostí? Beru ha od té doby to mám, vysadit ha asi nepřichází v úvahu, kvůli delajícím se velkým cystám, které se vytvořili během ani ne měsíce několikrát během
roku a dosáhli vždy velikosti vajíčka. Pak operace, injekce agolutinu atd. No to jen mimo téma…
Zřejmě to mám tedy kvůli ha, no a snažím se s tím bojovat pomocí gelu, probiotika… nic nezabírá. Docela mě to štve, máte nějaké zkušenosti? Něco co vám zabírá? Díky
Tak popořadě. HA má bohužel vliv na vznik cyst a myomů, i když ji lékaři nasazují právě proti nim. HA nedovolí vajíčku dozrát, nastaví tělo jakoby do režimu těhotenství a v další fázi dodáváním syntetického progestinu vyvolá krvácení. Tedy je potlačena tvorba vlastních hormonů. Dostanete se do hormonální nerovnováhy s přebytkem estrogenu a ten způsobuje veškeré potíže. Hladiny obou hormonů, tedy estogenu a progesteronu mohou být v poměrně velkém rozpětí a pořád je to správně, ale musí být ve správném vzájemném poměru. A estrogen se tvoří i v tukové tkáni. A jek se dá cyst zbavit je popsáno v jednom diskusním vlákně o cystách. Co se týká suchosti. V jednom článku tady na emiminu píše lékařka, že je to způsobeno nedostatkem estrogenu. To je bohužel blud šířený současnou medicínou. Zatím, co některé tkáně potřebují, aby byl estrogen potlačen, třeba prsní žlázy, čípek, vaječníky, tady vyvážen následnou dávkou progesteronu a zabrání se tak onkologickému bujení. Naopak třeba kosti potřebují, aby oba hormony spolupracovaly, tedy aby estrogen podporoval buněčné bujení a ukládání a progesteron ho kontroloval, aby se to nezvrtlo. A podobné je to u žláz a tedy i u dělohy a pochvy. Zde je potřeba, aby byly hormony v rovnováze pro správnou funkci. V době, kdy užíváte HA, či HST není vhodné užívat žádné doplňky. Jinak se lubrikace dá zlepšit z bylin ploštičník hroznatý, lékořice lysá a pravidelná konzumace lněného semínka a konoopného semínka, zvýšit pitný režim. Po vysazení HA si najděte odkazy na estrogenovou dominanci a co se s tím dá dělat.