Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, pravděpodobně jsem jediná ženská, které se tohle stalo, v žádných diskusích jsem na toto téma nenarazila, asi proto, že takovýho problém žádná z vás neřeší. mám vaginismus, ještě u mě nedošlo k přímému pohlavnímu styku, nicméně při „zkoušení“ se přítelovo sperma nějak dovnitř dostalo a já otěhotněla. což je naprosto v pořádku, miminko oba chceme, jen nevím jak to bude s porodem, jestli budu moci rodit přirozeně a jesli se pak po porodu do mě už přítel dostane. On se na to spoléhá:-D nemáte některá s touto pikantní věcí zkušenosti?
nooo…tak já vaginismem trpěla…ale jen určité období a to kvůli ne zrovna chtěněmu prvnímu zážitku…takže u mě to bylo o psychice a pomocí psychologa a mého partnera jsem se toho zbavila… ![]()
a jak to máš třeba s prohlídkama u gynekologa? promiň, že se tak ptám…ale ten porod by pak asi moh být problém, ale třeba ne…co na to Tvůj doktor? ![]()
no prohlídka u gyn není možná, vyšetřit mě může jen přes konečník a teď v těhu mi dělal jen UTZ přes břicho, vaginální sono taky není možné, co se týče porodu ještě jsem se ho neptala, protože minule jsem byla jen na odběrech u sestry, teď jdu 9 září a to jdu i na UTZ, takže mám v plánu se zeptat
no tak to máš hodně složitý…
a víš příčinu, proč to máš? u Tebe se asi teda o psychiku nejedná, co? že by pomohl psycholog?
a takovej dotaz - jaký máš vztah k alternativní léčbě a takovým těm „věcem mezi nebem a zemí?“ ![]()
no tak nic mezi nebem a zemí jsem nezkoušela. u mě jde o to, že prý mám hodně silný poševní sval a ten když se prostě stáhne, tak se přes něj těžko prochází. Panna už sice nejsem, byla jsem na zákroku - pod narkózou mi panenskou blánu odstranili, ale stejně to nepomohlo, protože to není tou blánou, ale tím svalem. fakt nevím proč to tak je, žádnou vývojovou vadu prý nemám, je to zkrátka jen ve mě.
napadla mě jedna věc, která by Ti mohla pomoct, ale pokud na tyhle věci nejsi, tak to nemá smysl. najdi si informace o hlubinné regresi - je to něco jako hypnóza, ale do té já bych nešla, bála bych se…u regrese je dobré, že nejsi mimo a vše okolo normálně vnímáš, každopádně se v ní dá odstranit mnoho problémů zdravotních, psychických a tak. mě taky v něčem pomohla a byl to teda velmi silnej zážitek.
http://regresniterapie.wz.cz/
tady je nějaký odkaz, tam se dočteš asi nejdůležitější věci…ale pozor na šarlatány…pokud se pro to rozhodneš, vyber si někoho ověřenýho - není to sranda - může to ublížit, pokud to někdo neumí dobře!!
každopádně, kdyby to měl být pro porod problém, asi by to u Tebe doktoři řešili císařským řezem…jenže to zas neřeší ten Tvůj problém do budoucna…no tak držím pěsti ![]()
No já tento problém měla asi dva měsíce po porodu a trvalo to dva roky,teď už je to o moc lepší.. ..dlouho jsem to řešila se svým gynekologem ,byla jsem i u psychologa a já teda musím říct ,že mi gynekolog doporučil lubrikační gel a trénovat ten sval třeba s nějakým malým robertkem..toho robertka jsem teda vypustila už s tím gelem to bylo o něco lepší.Šlo to teda přes bolest ,která byla šílená ..kdo zažil určitě mi dá za pravdu,ale časem to bylo lepší a lepší…nic z toho člověk teda kromě té bolesti nemá,ale šlo to ,pomalu ,ale přece,trvalo mi to taky dva roky..Doktor říkal ,že je to prostě jen sval ,který se prostě stáhne a jinak než tak ,že to asi nepůjde…a u mě to vyšlo ..sice i teď ten " začátek"ten vstup trochu bolí,ale trvá to jen chvilku a pak už je to dobrý..
Jen v tvém případě to bude asi těžší,jsi těhotná, ale ten porod ti třeba ba naopak pomůže..třeba při těch kontrakcích a bolestech na to nebudeš ani myslet…Nevím..Chce to pořešit s tvým gynekologem…V každém případě vaginismus je hodně nepříjemná záležitost,takže ti přeju ať to zvládneš!!!!!A ať vše ok…je to totiž těžké i pro toho chlapa,takže i hodně trpělivosti ![]()
tak dnes mi doktor na kontrole řekl, že neví, zda v mém případě půjde spontání porod, že se musí poradit s primářem.
tedy radost z toho moc nemám, netuším zda by se tím vaginismus vyřešil nebo ne, ale byla by tu aspoň naděje. Navíc z císařského řezu mám taky docela obavy, znamená to delší hospitalizaci a já nemocnice fakt nesnáším ![]()
Já jsem díky nemožnosti se do mě dostat měla svůj první pohlavní styk až skoro ve 20 letech - pár měsíců na to jsem otěhotněla, s tím jsem problém neměla.
Před tím jsem byla jen na jednom gynekologickém vyšetření, které sice bylo provedeno, ale probrečela jsem ho, byla to hrůza.
Děti mám 2, obě narozené vaginální cestou, první byl klešťový porod, hrozící hypoxie plodu, jaký vliv na to měly tyto moje problémy nevím. Vaginismus mi nikdo přímo nestanovil, ale každý gynekolog věděl, jak velký problém byl vyšetřit mě. Při prvním porodu se zvažoval císař, ale osud tomu chtěl jinak, porod se rozeběhl - ležela jsem v nemocnici z jiných důvodů.
Druhý porod byl až na obrovské bolesti krásný zážitek, hladký, rychlý, nekomplikovaný. Jen podotýkám, že k vůli jiným zdravotním potížím byly oba porody vyvolávané a kontrolované od začátku do konce. Ten první vyvolat nešel, v pondělí ráno měl primář rozhodnout o způsobu ukončení těhotenství a v případě spontánního porodu u toho měl být. Ale porod se v sobotu v noci rozeběhl sám, dítě se narodilo v neděli v ranních hodinách.
Co se týče pohlavního styku, je to u mě pořád nutnost z „povinnosti“, někdy bolí, není to pro mě žádný příjemný a euforický zážitek jako pro jiné ženy.
no jo jenže u mě žádný styk neproběhl, gynekolog mě ani nikdy nevyštřil jinak než přes konečník nebo přes ultrazvuk. panenskou blánu sice nemám, tu mi odstranili a poševní vchod je taky v pořádku, vyštřovali mě přes zrcadla, ale pod narkózou a vše v pohodě, jde prostě o ten sval, kterej se stáhne pokaždý když k tomu má dojít. přítel se do mě tehdy dostal jen na špičku a při tom došlo k otěhotnění. Navíc na první pokus. Já vím že v tomhle máme neuvěřitelný štěstí a taky jsem za to ráda, ale chtěla bych si jednou užívat fakt plnohodnotný sexuální život ![]()
Ahoj Loretko, jediná, které se tohle stalo, asi nebudeš - bohužel pro mě
Jinak jsem ráda, že jsem konečně narazila na tuto diskusi, protože budu asi řešit stejný problém. S partnerem jsme v podobné situaci jako vy, nikdy se do mě úplně nedostal, takže ještě pořád mám panenskou blánu. Gynekolog mě taky vyšetřuje jenom přes konečník, na zákroku jsem nebyla, pořád jsem doufala, že se to vyřeší. Myslím, že jsem při posledním pokusu otěhotněla, alespoň v to doufám, protože miminko si moc přejeme, pozoruju na sobě těhotenské příznaky, dneska dokonce dorazily první nevolnosti. Zajímá mě, v kolikátém týdnu těhotenství jsi byla na první prohlídce, mám z toho docela obavy, protože vnitřní UTZ není možný, a taky nechci, aby se na mě doktor díval jak na blázna
i když jinak je fajn ![]()
no vidíš, přítel mi říká, že jsem jediný exemplář a jak je vidět, tak ne
já jsem byla na první kontrole v sedmém týdnu, takže už něco vidět bylo. Když jsem nedostala menstruaci, tak jsem si dělala test a vyšel pozitivně, tak jsem chtěla jít na gyndu, jenže můj doktor měl dovolenou a k nikomu jinému jsem jít nechtěla, protože netoužím po tom, někomu sálodlouze vysvětlovat mojí situaci, proč se ve mě nemůže rejpat
takže jsem čekala ještě asi dalších 10 dní a když jsem tam pak přišla, byla jsem už v tom sedmém týdnu, takže přes břišní UZ už tam byla vidět malá fazolka. Vaginální UZ mi doktor nedělá, ale evidentně to zas takový problém není. Mám fakt úžasného gynekologa, sám mi řekl na poslední kontrole, že můj případ prokonzultuje s primářem porodnice a že se tam na mě připraví, ještě teda nevím, jak budu rodit, jestli normálně nebo císařem, to se dozvím 18. ledna na kontrole ![]()
Ahoj Loretko!
né že bych ti toto přála,ale jsem tak šťastná, že v tom nejsem sama. Uf. Taky jsem si myslela, že jsem jediná na světě co má vaginismus. Já ho teda mám asi trošku ve slabší formě a to tak, že dr. mě vyšetřit může.Ale musí si vzít dětské zrcadla a já u toho úpím a lezu mu ze stolu. Teď jsem ve 20tt a taky řeším, jeslti jsem schopná porodit normálně. Jsem o to víc ve stresu, že už jeden porod mám za sebou,ale ten proběhl plánovaným císařem.Malá byla koncem pánevním, já jsem měla těhotenskou cukrovku na inzulinu a ona měla podle UZ měsíc před termínem 3500g.TeĎ bych to ráda zvládla normálně,ale nevím, jeslti je to technicky možné. Jo a k oběma dětem jsem přišla velmi podobným způsobem jako ty. Taky jsme zasunuli jen na kousek. ![]()
ahojky, tak dneska v porodnici jsem se dozvěděla, že mě nechají osudu a že zkusím porodit přirozenou cestou. Říkám, si, že ta bolest co mě čeká při porodu je určitě horší, než se pak dostat dovnitř, tak předpokládám, že by to pak mohlo jít. Každopádně dva měsíce po porodu jsem objednaná s přítelem na kliniku do Brna, kde se přímo zabývají psychoterapií a hypnoterapií, co se týče vaginismu a prý mají dobré výsledky s jeho léčením, tak uvidíme, jak se zadaří
Ahoj!
Ještě jsem ti chtěla říct, že mě doktor doporučil masáž hráze a celého vchodu. Koupila jsem olejíček, tam je sice napsáno, že se to má dělat až někdy od 36tt.,ale my jsem začali už od 12tt. a teď je to výrazně lepší. Tak třeba ti to trošku pomůže. Ahoj