Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
1. změnte styl stravování - celá rodina.
2. začněte se společně daleko víc hýbat, celá rodin.
Ano tvůj syn začíná mát problémy s nadváhou a pokud rychle nenajedete na funkční režim, tak přijdou i problémy zdravotní.
Vy dospělí jste zodpvoědní za to co jí, za to co máte doma, za to že pije limonády a jí sladkosto. Vy nemáte návyky ani na zdravý pohyb, ani na zdravé jídlo.
Takže opravdu není fér teď začít syna trestat tím, že vy budete pokračovat v životním stylu, tkerým ubližujete jak sobě, tak jemu a jeho budete nutit jíst jinak a víc se hýbat, aniž byste se nepřidali.
Zajděte k dětskému obezitologovi a nechte si poradit, jak začít jíst aby to bylo pro všechny lepší.
@Anonym 1234567890 píše:řekla bych, že je to ta samá, co tu věčně řeší váhu u děcka, jen tentokrát je to kluk místo holky
Syn čerstvých 13 let. Váží 61 kg, měří 169 a 83cm kolem pasu.
Přijde mi to na jeho věk strašně moc, já sama vážím o 10 kg míň.
Oblečení má už velikost S-M pánské.
Přes tričko už se mu rýsuje břicho.
Kalhoty které jsme kupovali před půl rokem už nedopne. A když si sednul tak mu jedny dokonce praskly. Jinak když sedí tak mu břicho přetéká přes kalhoty. Hodně přibral v poslední době. (20kg za rok a půl).
Teď je hodně špekatý, takový oplácaný.
Bohužel se to nedá říct jinak.
Dokonce má i pneumatiku kolem pasu.
Jí hodně ve škole sní všechno a ještě si přidá, pak když přijde domů tak si dá ještě to co jsem měla s manželem a nebo něco vytáhne z lednice. O víkendech a o prázdninách sní k obědu porci dospělého a ještě si přidává.
Sladkosti a limonády má každý den.
Nechci aby se mu spolužáci posmívali.
Co si o tom myslíte a jak jsou na tom vaše děti?
Ps: BMI má v pořádku, ale tam se nezohledňuje svaly a tuk u mého syna je možné bohužel spíš ten tuk.
@Anonym 1234567890 píše:
@vokishka
Nevím o kom mluvíš.
Ale víš, @vokishka má pravdu. Takhle by nepsala máma puberťáka o svém dítěti, ty schválně neustále zdůrazňuješ, že má špeky. Kdyby to byl normální dotaz, píšeš úplně jinak a spíše se ptáš na to, jak kluka přimět k pohybu nebo ke zdravějšímu stravování. Tohle je divně napsáno, jak od úchyla a ne od dospělé ženy, matky.
Děti nemám, ale byl jsem v jeho věku podobný. V první řadě doporučuji se zeptat u lékaře, aby se vyloučila nějaká choroba způsobující nadváhu (stává se při poruchách štítné žlázy atp.). I podle toho, co píšete, to vypadá, že zdroj nadváhy je v životosprávě.
Tam vám nemá smysl psát nějaké rady nebo zkušenosti. Já jsem dospělý a větší či menší nadváhu mám celý život. Myslím si, že ve 13 jsem měl podobnou výšku i váhu. Většinou jsem zhubl, když jsem začal nějakou fyzickou aktivitu - taneční, později manuální brigády. Naopak při skončení šla váha opět nahoru.
Podle výšky a váhy mi nepřijde, že by na tom syn byl vyloženě tragicky, ale bude lepší to řešit dříve než později. Asi jsem nenapsal úplně pozitivně, ale takhle to vnímám.
Ta váha není sama o sobě tak staršná, co je ale strašné je ten váhový nárůst za rok a půl. To s vámi pediatr na 13 leté prohlídce neřešil?
@Ou
On měl pohybu víc než dost.
Chodil každý den s kamarády ven a měl 3× týdně sportovní kroužek, ale po karanténě se kroužky zrušili a syn si odvikl chodit ven s kamarády je buď na telefonu nebo si čte.
Ale zkusíme víc sportovat, jíst zdravěji a omezit sladké.
Měla by jsi nějakou radu- jídelníček nebo nějaký sportovní plán?
@Anonym 1234567890 píše:
@Ou
On měl pohybu víc než dost.
Chodil každý den s kamarády ven a měl 3× týdně sportovní kroužek, ale po karanténě se kroužky zrušili a syn si odvikl chodit ven s kamarády je buď na telefonu nebo si čte.
Ale zkusíme víc sportovat, jíst zdravěji a omezit sladké.
Měla by jsi nějakou radu- jídelníček nebo nějaký sportovní plán?
Ano - máš tam radu - zajít za dětským obezitologem. A především neřídit zdraví ani svoje, ani dítěte podle internetových návodů.
Jeslti před covidem sporotval, tak to půjde dobře, má nějaký zákld svalové hmoty - takže když se teď během srpna rozhýbete, může se v září do nějakého kroužku zase vrátit.
Pokud to fakt je jen důsledek karanén a neměl sklony k nadváze předtím, tak mu jeho metabolismus a věk pomůže, ale prostě se musí začít hýbat.
Už je dost velký, aby při citlivém rozhovoru uznal, že to fakt je potřeba a že musí překonat jak obavy, tak pohodlnost a prostě to bude bolet, než se vrátí zpátky do formy. Ale není možný po malým klukovi chtít, aby to zvládl sám a vlastní silou vůle. Prostě je poteba mu v tom pomoci- vytvořit takové podmínky aby neměl po ruce všechnen ten junkfood, společně sportovat, vařit vyváženě, oceňovat snahu fungovat zdravěji.
Jinak jídlo obecně - vyhodit limonády a sladkosti, prostě je nemějste doma, místo toho ovoce, vařit tak, aby to byly 3 porce s dostatkem bíkovin a zeleniny a aby se prostě neměl čím dofutrovat. Jinak takhle se cpe i z nudy - má nějaký letní program? Alepsoň příměšťák?
Já mám děti pavouky, takže mě to přijde hodně. Aktuálně 13ti letý syn měří 162 cm a váží 41 kg.
Nárůst 20 kg za rok a půl je opravdu hodně, chtělo by to asi zase přidat pohyb a asi i trochu korigovat jídlo. Jestli sní ve škole oběd a ještě si přidá, tak bych se mu snažila vysvětlit, že po příchodu třeba ovoce, zeleninu, ne další porci oběda. Limonády bych nekupovala, sladkosti jen omezeně.
Pokud vím tak jsou přes měsíc prázdniny, takže co jsi zatím udělala pro jeho zdraví. Do školy nechodí, mohl chodit ven, plavat, nebo na kolo, cvičit. Nemusíš kupovat sladké pití a sladkosti. Klidně mohl za prázdniny nějaké kilo shodit.
@vokishka píše: řekla bych, že je to ta samá, co tu věčně řeší váhu u děcka, jen tentokrát je to kluk místo holky
Ale ta měla dceru kolem 100 kg. A že by teď řešila i syna?🤔
@topazio píše:
Ale ta měla dceru kolem 100 kg. A že by teď řešila i syna?🤔
jenomže to byly vymyšlené diskuse, pokaždé to bylo jinak. Proto bych se nedivila, kdyby to byl najednou kluk, aby to nebylo tak okaté
Syn čerstvých 13 let. Váží 61 kg, měří 169 a 83cm kolem pasu.
Přijde mi to na jeho věk strašně moc, já sama vážím o 10 kg míň.
Oblečení má už velikost S-M pánské.
Přes tričko už se mu rýsuje břicho.
Kalhoty které jsme kupovali před půl rokem už nedopne. A když si sednul tak mu jedny dokonce praskly. Jinak když sedí tak mu břicho přetéká přes kalhoty. Hodně přibral v poslední době. (20kg za rok a půl).
Teď je hodně špekatý, takový oplácaný.
Bohužel se to nedá říct jinak.
Dokonce má i pneumatiku kolem pasu.
Jí hodně ve škole sní všechno a ještě si přidá, pak když přijde domů tak si dá ještě to co jsem měla s manželem a nebo něco vytáhne z lednice. O víkendech a o prázdninách sní k obědu porci dospělého a ještě si přidává.
Sladkosti a limonády má každý den.
Nechci aby se mu spolužáci posmívali.
Co si o tom myslíte a jak jsou na tom vaše děti?
Ps: BMI má v pořádku, ale tam se nezohledňuje svaly a tuk u mého syna je možné bohužel spíš ten tuk.