Váha dítěte 13 let

Anonym 1234567890
7.8.22 20:03

Váha dítěte 13 let

Syn čerstvých 13 let. Váží 61 kg, měří 169 a 83cm kolem pasu.
Přijde mi to na jeho věk strašně moc, já sama vážím o 10 kg míň.
Oblečení má už velikost S-M pánské.
Přes tričko už se mu rýsuje břicho.
Kalhoty které jsme kupovali před půl rokem už nedopne. A když si sednul tak mu jedny dokonce praskly. Jinak když sedí tak mu břicho přetéká přes kalhoty. Hodně přibral v poslední době. (20kg za rok a půl).
Teď je hodně špekatý, takový oplácaný.
Bohužel se to nedá říct jinak.
Dokonce má i pneumatiku kolem pasu.
Jí hodně ve škole sní všechno a ještě si přidá, pak když přijde domů tak si dá ještě to co jsem měla s manželem a nebo něco vytáhne z lednice. O víkendech a o prázdninách sní k obědu porci dospělého a ještě si přidává.
Sladkosti a limonády má každý den.
Nechci aby se mu spolužáci posmívali.
Co si o tom myslíte a jak jsou na tom vaše děti?
Ps: BMI má v pořádku, ale tam se nezohledňuje svaly a tuk u mého syna je možné bohužel spíš ten tuk.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3230
7.8.22 20:18

Nechces, aby se mu posmivali a co pro to delas?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.8.22 20:20

1. změnte styl stravování - celá rodina.
2. začněte se společně daleko víc hýbat, celá rodin.

Ano tvůj syn začíná mát problémy s nadváhou a pokud rychle nenajedete na funkční režim, tak přijdou i problémy zdravotní.

Vy dospělí jste zodpvoědní za to co jí, za to co máte doma, za to že pije limonády a jí sladkosto. Vy nemáte návyky ani na zdravý pohyb, ani na zdravé jídlo.

Takže opravdu není fér teď začít syna trestat tím, že vy budete pokračovat v životním stylu, tkerým ubližujete jak sobě, tak jemu a jeho budete nutit jíst jinak a víc se hýbat, aniž byste se nepřidali.

Zajděte k dětskému obezitologovi a nechte si poradit, jak začít jíst aby to bylo pro všechny lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65203
7.8.22 20:21
@Anonym 1234567890 píše:
Syn čerstvých 13 let. Váží 61 kg, měří 169 a 83cm kolem pasu.
Přijde mi to na jeho věk strašně moc, já sama vážím o 10 kg míň.
Oblečení má už velikost S-M pánské.
Přes tričko už se mu rýsuje břicho.
Kalhoty které jsme kupovali před půl rokem už nedopne. A když si sednul tak mu jedny dokonce praskly. Jinak když sedí tak mu břicho přetéká přes kalhoty. Hodně přibral v poslední době. (20kg za rok a půl).
Teď je hodně špekatý, takový oplácaný.
Bohužel se to nedá říct jinak.
Dokonce má i pneumatiku kolem pasu.
Jí hodně ve škole sní všechno a ještě si přidá, pak když přijde domů tak si dá ještě to co jsem měla s manželem a nebo něco vytáhne z lednice. O víkendech a o prázdninách sní k obědu porci dospělého a ještě si přidává.
Sladkosti a limonády má každý den.
Nechci aby se mu spolužáci posmívali.
Co si o tom myslíte a jak jsou na tom vaše děti?
Ps: BMI má v pořádku, ale tam se nezohledňuje svaly a tuk u mého syna je možné bohužel spíš ten tuk.
řekla bych, že je to ta samá, co tu věčně řeší váhu u děcka, jen tentokrát je to kluk místo holky
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonym 1234567890
7.8.22 20:26

@vokishka
Nevím o kom mluvíš.

• Citovat
  • Upravit
749
7.8.22 20:30
@Anonym 1234567890 píše:
@vokishka
Nevím o kom mluvíš.

Ale víš, @vokishka má pravdu. Takhle by nepsala máma puberťáka o svém dítěti, ty schválně neustále zdůrazňuješ, že má špeky. Kdyby to byl normální dotaz, píšeš úplně jinak a spíše se ptáš na to, jak kluka přimět k pohybu nebo ke zdravějšímu stravování. Tohle je divně napsáno, jak od úchyla a ne od dospělé ženy, matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
7.8.22 20:30

Děti nemám, ale byl jsem v jeho věku podobný. V první řadě doporučuji se zeptat u lékaře, aby se vyloučila nějaká choroba způsobující nadváhu (stává se při poruchách štítné žlázy atp.). I podle toho, co píšete, to vypadá, že zdroj nadváhy je v životosprávě.

Tam vám nemá smysl psát nějaké rady nebo zkušenosti. Já jsem dospělý a větší či menší nadváhu mám celý život. Myslím si, že ve 13 jsem měl podobnou výšku i váhu. Většinou jsem zhubl, když jsem začal nějakou fyzickou aktivitu - taneční, později manuální brigády. Naopak při skončení šla váha opět nahoru.

Podle výšky a váhy mi nepřijde, že by na tom syn byl vyloženě tragicky, ale bude lepší to řešit dříve než později. Asi jsem nenapsal úplně pozitivně, ale takhle to vnímám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
7.8.22 20:34

Ta váha není sama o sobě tak staršná, co je ale strašné je ten váhový nárůst za rok a půl. To s vámi pediatr na 13 leté prohlídce neřešil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonym 1234567890
7.8.22 20:36

@Ou
On měl pohybu víc než dost.
Chodil každý den s kamarády ven a měl 3× týdně sportovní kroužek, ale po karanténě se kroužky zrušili a syn si odvikl chodit ven s kamarády je buď na telefonu nebo si čte.
Ale zkusíme víc sportovat, jíst zdravěji a omezit sladké.
Měla by jsi nějakou radu- jídelníček nebo nějaký sportovní plán?

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
7.8.22 20:45
@Anonym 1234567890 píše:
@Ou
On měl pohybu víc než dost.
Chodil každý den s kamarády ven a měl 3× týdně sportovní kroužek, ale po karanténě se kroužky zrušili a syn si odvikl chodit ven s kamarády je buď na telefonu nebo si čte.
Ale zkusíme víc sportovat, jíst zdravěji a omezit sladké.
Měla by jsi nějakou radu- jídelníček nebo nějaký sportovní plán?

Ano - máš tam radu - zajít za dětským obezitologem. A především neřídit zdraví ani svoje, ani dítěte podle internetových návodů.

Jeslti před covidem sporotval, tak to půjde dobře, má nějaký zákld svalové hmoty - takže když se teď během srpna rozhýbete, může se v září do nějakého kroužku zase vrátit.

Pokud to fakt je jen důsledek karanén a neměl sklony k nadváze předtím, tak mu jeho metabolismus a věk pomůže, ale prostě se musí začít hýbat.

Už je dost velký, aby při citlivém rozhovoru uznal, že to fakt je potřeba a že musí překonat jak obavy, tak pohodlnost a prostě to bude bolet, než se vrátí zpátky do formy. Ale není možný po malým klukovi chtít, aby to zvládl sám a vlastní silou vůle. Prostě je poteba mu v tom pomoci- vytvořit takové podmínky aby neměl po ruce všechnen ten junkfood, společně sportovat, vařit vyváženě, oceňovat snahu fungovat zdravěji.

Jinak jídlo obecně - vyhodit limonády a sladkosti, prostě je nemějste doma, místo toho ovoce, vařit tak, aby to byly 3 porce s dostatkem bíkovin a zeleniny a aby se prostě neměl čím dofutrovat. Jinak takhle se cpe i z nudy - má nějaký letní program? Alepsoň příměšťák?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4647
7.8.22 20:47

Já mám děti pavouky, takže mě to přijde hodně. Aktuálně 13ti letý syn měří 162 cm a váží 41 kg.
Nárůst 20 kg za rok a půl je opravdu hodně, chtělo by to asi zase přidat pohyb a asi i trochu korigovat jídlo. Jestli sní ve škole oběd a ještě si přidá, tak bych se mu snažila vysvětlit, že po příchodu třeba ovoce, zeleninu, ne další porci oběda. Limonády bych nekupovala, sladkosti jen omezeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonym 1234567890
7.8.22 20:47

Ano půjde na tábor

• Citovat
  • Upravit
5921
7.8.22 20:59

Pokud vím tak jsou přes měsíc prázdniny, takže co jsi zatím udělala pro jeho zdraví. Do školy nechodí, mohl chodit ven, plavat, nebo na kolo, cvičit. Nemusíš kupovat sladké pití a sladkosti. Klidně mohl za prázdniny nějaké kilo shodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
7.8.22 21:01
@vokishka píše: řekla bych, že je to ta samá, co tu věčně řeší váhu u děcka, jen tentokrát je to kluk místo holky

Ale ta měla dceru kolem 100 kg. A že by teď řešila i syna?🤔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65203
7.8.22 21:01
@topazio píše:
Ale ta měla dceru kolem 100 kg. A že by teď řešila i syna?🤔

jenomže to byly vymyšlené diskuse, pokaždé to bylo jinak. Proto bych se nedivila, kdyby to byl najednou kluk, aby to nebylo tak okaté

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí