Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neriskovala bych nějaké zbytečné boje. Fakticky má nárok. Dítěti bych řkla, že si Štědrý den oslavíte 23. nebo 25., tak jako to dělají v mraky rodinách, kde rodiče slouží nebo jsou rozvedení a střídají se a máš klid. ![]()
Nedavala bych mu ho 23, ale 25, tim se tomu nepredani vyhnes.
I když mu teď syna nedáš, tak se to jen posune na příští rok. Umím si představit, co cítíš.
Hodně by záviselo na synovi, pokud nechce, nedala bych.
Ale umím si představit i náladu na straně otce, vznikne z toho boj, s tím počítej. Byla to jen otázka času, že se to stane.
To je těžká situace. Chápu tě, ale je docela dobře možné, že když poslechneš některé zdejší rady a dítě předáš až 25., tak péči už soudně určenou mít budete, včetně alternace Vánoc - takže na Štědrý den budeš se synem jen každý druhý rok. Zvážil bych proto poměr krátkodobého a dlouhodobého zisku a ztrát.
Navíc souhlas s @Anna766 ohledně prarodičů.
Kolik je synovi? Ptala ses ho, proč k tátovi nechce? Jak píše většina, nedělala bych scény a naopak se snažila syna namotivovat, že bude mít Štědrý den 2×, že to u táty, potažmo dědy a spol. bude zase trochu jiné, že ti o tom pak bude vyprávět atd atd. A hlavně, že o nic s tebou nepřijde, že na něj počkáte a že se na to těšíš.
Já bych asi ustoupila a Štědrý den si udělala komplet 25.12. Prostě 24. bych jela třeba s partnerem na výlet a celé to odložila o den.
Já půjdu asi proti proudu já bych si Vanoce s dítětem udělala jako první.. Myslím, že i ten chlapec, první by chtěl s mámou.. Třeba toho 23 večer.. a domluvit se, že dítě předáš třeba až po obědě 24.prosince, aby si užil dárků.. Dítě jako takové jetě datum,, ne že nevnímá, ale prožije den s tebou, ty to budeš muset vnitřně vydržet..
Nejde o tebe ale ho.. Takové tahanice pak by byly horší..