Vánoce bez stromku, cukroví atd...

30.9.19 15:35

Vanoce bez stromku, cukroví atd...

Rada bych se tu optala, jestli to taky tak někdo má. S manzelem uz si darky nedavame roky a nyni nas cekaji další Vanoce. Syn bude mit rok a 4 měsíce a osobne si mysli, ze jsou mu Vanoce ukradené. Darky dostane, ale cukrovi by se stejne objednavalo pro manzela, ktery na tom netrva( ja to nejim a syn je na tyhle sladkosti malej). Jinak zadny strom, vyzdoba atd… prostě normalni dny. Nejak uz neumím udelat tu atmosferu a nutit se jako minulej rok, ach jen to ne! Jinak jak to podat okoli, treba tchyne na tohle neslysi. Nakoupi blbosti ???? a treba me přání ty penize dat treba na utulek, coz děláme, zcela ignoruje. Vzdyt nove hrnce, sala nebo lzicky jsou treba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
59384
30.9.19 15:41

@hanabenešová a myslíš že cca za 3 roky to taky takhle bude až kluk přijde ze školky kde se Vánoce řeší fakt dlouho? Cukroví postupem let osekávám čím dál víc :lol: Letos uvidím co děti. ale dělám jiné sladké takže ok, bez stromku by to Vánoce nebyli :? Dcera loni Vánoce prožívala brzo a letos to vypadalo že klid a sobotu už psala Ježíškovi dopis a každý den tam něco maluje :mrgreen: Udělej jak Vám to vyhovuje ale počítej že časem syn bude chtít mít stromeček ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21798
30.9.19 15:42

Bez cukroví bych se obešla, ale aspoň trošku výzdobu, místo stromku aspoň větve, světýlka pro malého… teď si s manželem dárky dávat nemusíte, ale až bude dítě vetší a bude vnímat, že tatinek nestojí mamince ani za dárek pod stromeček, že vánoce nejsou o atmosféře a rodinné pospolitosti doma, ale o prudě pro mámu, kterou to nebaví, tak taky nic moc vzor do života.
Kdybych byla babičkou a snacha mi řekla, že vnoučkovi nemám kupovat dárky, že koupím stejně blbosti a peníze místo pro vnuka, mám dát na útulek, tak mě to bude ale šíleně mrzet a budu hodně naštvaná na snachu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
30.9.19 15:43

@hanabenešová je to tvoje věc, udělej si vánoce jaké Vám vyhovuji… Tobě vadí, že tchyně nerespektuje tvoje pojetí vánoc… Na druhou stranu ty zase nerespektuje ty její a její tradice označuje za nakupování hlouposti… Takže upřímně řečeno. Zamet si před vlastním práh. Začni respektovat rozhodnutí jiných a třeba se pak dockas respektu od nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5833
30.9.19 15:43

Ahoj,

udělejte si Vánoce podle sebe. Tak, jak vám to bude vyhovovat a tak, jak si myslíte, že si je nejvíce užijete. Nemusíte se před tchýní, ani před nikým jiným ospravedlňovat a vysvětlovat, proč to tak chcete. Důležité je, že to tak chcete oba, a ty dny si hodláte prožít dle svého.

Já osobně si to neumím představit, Vánoce miluju. I kdybychom s manželem žili sami, Vánoce bych si neodepřela - myslím ten stromek, pár kousků cukroví - jen na ovonění kuchyně, salát, polévka. Vše tohle miluju na Vánocích a dárky netřeba. Miluju tu atmosféru, ALE… takhle to mám já a můj manžel. Vůbec tě nesoudím, ani nehodnotím. Vy si Vánoce udělejte tak, jak si je přejete - od toho také Vánoce jsou. Důležité je, že budete spolu a bude Vám dobře a pokud Vám bude dobře bez těch vánočních zvyků, tak ať :andel: Jsou to Vaše Vánoce a nikdo nemá právo ani nárok Vám je plánovat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
30.9.19 15:48

Mame radi tu atmosferu, tesime se. Kazdy rok vymyslim jine ozdoby do oken (zacatkem mesice mi nova kolegyne povidala, ze zjistila, ktery je nas domek v obci, ze kolem naseho chodila o svatcich a obdivovala titernou praci, jeden rok jsem dve okna malovala 4h. a loni jsem vystrihovala vlocky a lepila je do tvaru stromku). Potesi, ze se to libi. A mi to bavi.
Decka to znaji od miminek, takze automaticky prijimaji, ze mame radi Vanoce. Prozivaji taky.
Nektere tradice jsme si udelali po svem, jak chceme.
V tomhle jsem sobec. Do utulku posilam (penize nedavam nikomu), ale koupim jim, ale na hezke svatky si sahnout nedam, bez stromku a cukrovi, pohadek nee.
Kazdeho vec, jak je proziva a nutit druhe nemuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.9.19 15:57

Na vysvetlenou pro ty, ktere tu pisi, ze pomalu lamu srdce tchyni, tak plati to, ze vnukovi darky samozrejme koupit může, ale ja s manzelem nic nechceme. Prosili jsme o to minuli rok, ale nebylo to respektovano 😕 stromek pro syna max. nejaky svitici i Ikei, ktery pak uklidim, ale to asi jem kvuli tomu, ze jemu darky dame, ale treba sam manzel neni nadsenej z nejakych svetylek atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
30.9.19 16:00
@hanabenešová píše:
Rada bych se tu optala, jestli to taky tak někdo má. S manzelem uz si darky nedavame roky a nyni nas cekaji další Vanoce. Syn bude mit rok a 4 měsíce a osobne si mysli, ze jsou mu Vanoce ukradené. Darky dostane, ale cukrovi by se stejne objednavalo pro manzela, ktery na tom netrva( ja to nejim a syn je na tyhle sladkosti malej). Jinak zadny strom, vyzdoba atd… prostě normalni dny. Nejak uz neumím udelat tu atmosferu a nutit se jako minulej rok, ach jen to ne! Jinak jak to podat okoli, treba tchyne na tohle neslysi. Nakoupi blbosti ???? a treba me přání ty penize dat treba na utulek, coz děláme, zcela ignoruje. Vzdyt nove hrnce, sala nebo lzicky jsou treba.

Letos to asi řešit nemusíte, minimálně cukroví. Stromek taky. Ale nenuťte ostatní, aby Vánoce ignorovali. Když bude tchýně i po upozornění nosit šály a hrnce, je to její věc. Dary můžeš poslat do oběhu.

Já bych třeba peníze na útulek nedávala. Pro mě je zas plýtvání peněz tohle. Raději bych darovala peníze na Dobrého anděla.

Ale až dítě zjistí, že existují Vánoce, bude chtít všechny ty cajky kolem. Já Vánoce moc nemusím, ale byt mám Vánocemi poznamenaný a dárky samozřejmě máme. I stromek. Cukrovím to nepřeháním, většinou ho do Nového roku sníme. Dělám malé množství. Syn už pomáhá (dělat bordel) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
30.9.19 16:01
@hanabenešová píše:
Rada bych se tu optala, jestli to taky tak někdo má. S manzelem uz si darky nedavame roky a nyni nas cekaji další Vanoce. Syn bude mit rok a 4 měsíce a osobne si mysli, ze jsou mu Vanoce ukradené. Darky dostane, ale cukrovi by se stejne objednavalo pro manzela, ktery na tom netrva( ja to nejim a syn je na tyhle sladkosti malej). Jinak zadny strom, vyzdoba atd… prostě normalni dny. Nejak uz neumím udelat tu atmosferu a nutit se jako minulej rok, ach jen to ne! Jinak jak to podat okoli, treba tchyne na tohle neslysi. Nakoupi blbosti ???? a treba me přání ty penize dat treba na utulek, coz děláme, zcela ignoruje. Vzdyt nove hrnce, sala nebo lzicky jsou treba.

OK letos ne, ale příště kvůli tomu dítěti se přimlouvám :kytka: dárky pro dospělé, cukroví být nemusí, ale jinak joo :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
@hanabenešová píše:
Na vysvetlenou pro ty, ktere tu pisi, ze pomalu lamu srdce tchyni, tak plati to, ze vnukovi darky samozrejme koupit může, ale ja s manzelem nic nechceme. Prosili jsme o to minuli rok, ale nebylo to respektovano 😕 stromek pro syna max. nejaky svitici i Ikei, ktery pak uklidim, ale to asi jem kvuli tomu, ze jemu darky dame, ale treba sam manzel neni nadsenej z nejakych svetylek atd…

A proč? Co mu vadí? Světlo v zimě navíc je fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177

Miluju Vánoce i vymýšlení dárků (nedáváme si nic extra drahého a „nové hrnce, šála nebo lžičky“ to snad pro nikoho nejsou). Do atmosféry se nutit nemusím, u nás to ale víc než o věcech a výzdobě je prostě o rodině a sdílení. Ale to je můj pohled.

Když Tě to tak prudí, co přes svátky někam odjet? A rodina by na dovolenou mohla přispět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.9.19 16:03

@Kelsey je to u Vas určitě pekne, ale je znát, ze tím žijete a prostě to tak citite a verim, ze vysledek potěší. Uprimne, Vanoce jsme si uzivali nez se narodil syn a ono se stalo mezi tim hodne spatneho a to nam asi vzalo vitr z plachet, takze neslavime ani narozky, krom syna. Manzel si koupi co chce/potrebuje a ja behem roku take.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
30.9.19 16:03
@hanabenešová píše:
Na vysvetlenou pro ty, ktere tu pisi, ze pomalu lamu srdce tchyni, tak plati to, ze vnukovi darky samozrejme koupit může, ale ja s manzelem nic nechceme. Prosili jsme o to minuli rok, ale nebylo to respektovano 😕 stromek pro syna max. nejaky svitici i Ikei, ktery pak uklidim, ale to asi jem kvuli tomu, ze jemu darky dame, ale treba sam manzel neni nadsenej z nejakych svetylek atd…

Je to samozřejmě vaše věc, ale mě by to bylo líto. Vánoce jsou právě o světylkach a o rozdávání radosti. Dost by mě mrzelo, kdybych od manžela nic nedostala nebo pro něj nemohla něco nachystat. O dítěti se ani nebavím, s těmi jsou Vánoce nejkrásnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24144
30.9.19 16:04

@hanabenešová já jako dospělá už vyloženě Vánoce slavit nemusím, ale zase mě těší ty rozzářené očka dětí, jak se těší na Ježíška, jak prožívají ten adventní čas u kalendáře, ve škole, dříve ve školce, jak tam procházeli jednotlivé neděle, co to znamená, vyprávěli si o Vánocích, proč jsou apod. Takže my s manželem i rodičemi (obou stran) děláme Vánoce hlavně kvůli dětem.

Mě tedy ale baví péct cukroví, i když ho už osekávám, baví mě mít vyzdobený byt, dělat adventní věnec. Ráda se projdu vánočním městem. Sice to nemá už tu atmosféru jakou to mělo, když jsem byla dítě, ale pořád se mi to líbí. Stromek či alespoň větve bych si zdobila vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1176
30.9.19 16:05

Nikdy mi nešlo o dárky, ale o tu atmosféru, klid, vůni, ozdobený a osvětlený stromeček, to, že jsme spolu, pohádky, vánočku k snídani, houbovýho kubu k obědu, řízečky, salát, cukroví, pohodu.. Jaké si to kdo udělá, takové to má. Já jsem vždycky doma měla Vánoce hezké, jsem ráda, že si s tím rodiče vždycky dali tu práci, byl to pro mě kouzelný čas a pořád je, a tak to chci ve stejném duchu předat dál i svým dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný