Vánoce - zvyky a pověry

20
28.10.23 22:11

Vánoce - zvyky a pověry

Ahoj. Blíží se Vánoce :D a tak by mě zajímalo…dodržujte nějaké zvyky? Věříte pověrám? Jak travite štědrý den?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1730
28.10.23 22:17

Jak travime Stedry den? Co mame deti, tak vetsinou s rymou a kaslem, k veceri Sinecod a cukrovi Olynth :lol: Loni jsme to teda jeste ozvlastnili pohotovosti a padem stromu. Joo, uz se tesime na Jeeeziska :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76590
28.10.23 22:35
@Janadel píše:
Jak travime Stedry den? Co mame deti, tak vetsinou s rymou a kaslem, k veceri Sinecod a cukrovi Olynth :lol: Loni jsme to teda jeste ozvlastnili pohotovosti a padem stromu. Joo, uz se tesime na Jeeeziska :lol:
:mrgreen: :palec: super shrnutí, jako dítě jsem marodila každé Vánoce, dcera to samé, před třemi lety jsme strávily Štědrý den na pohotovosti
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.10.23 22:38

Posledních cca 5 let je Štědrý den velice hektický, nesourodý a vůbec si ho neužívám.
Dřív jsem ho milovala
Měl svou váhu, byl každý rok stejný, měl svoje kouzlo, svoje zvykly…
Teď? Nic, partnerova rodina na to není. Nějakej Ježíšek, stromeček zbytečnost. je to jedno. Nejradši by dárky dali hned, okamžitě jídlo, fotky. Takovej chaos. To kouzlo tak nějak vyprchalo :,(

• Citovat
  • Upravit
37131
28.10.23 22:44

U nás pohoda. Dopol se deme projít, pak poustime pohádky, nějaký lehký oběd (děti nejíst do večera nevydrzi) a pak si dáme dřív večeři a rozbalujeme dárky, děti si pak hrajou a my u toho koukame na pohádky :D ale nějaký spesl vánoční aktivity, jako je lití olova apod neděláme :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1788
28.10.23 23:11

U nás taky pohoda. Konečně všichni volno, vše připravené předem. Takže od rána jsme vyvalení u pohádek, filmů, po obědě procházka, dřív tak před x lety ještě i koulovačka, když býval sníh o Vánocích. Mělo to své kouzlo. Nyní se jdeme projít v mikině při 15 stupních 😁, pak večeře, povídáme si, co nám ten rok dal. Pak jukneme pod stromek a už jen odpocivame ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148647
29.10.23 00:16

Už jenom ozdobený stromek a dárky je tradice, ne? Jinak cukroví, to je taky tradice. Vánočka, peču každý rok štolu. Večeře v pět hodin u jednoho stolu. Ryba, řízky, salát, to je taky tradice. A krájíme jablka, co nám vyjde, jestli křížek nebo hvězdička. A Tři oříšky pro Popelku já k tradici už taky řadím. Jmelí na lustru. Věnec se svíčkami už od adventu.
To jsou všechno tradice, koledy z rádia, pohádky. Těžko dnes budou lidi slavit Vánoce jako dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
29.10.23 00:31
@Anna766 píše:
Už jenom ozdobený stromek a dárky je tradice, ne? Jinak cukroví, to je taky tradice. Vánočka, peču každý rok štolu. Večeře v pět hodin u jednoho stolu. Ryba, řízky, salát, to je taky tradice. A krájíme jablka, co nám vyjde, jestli křížek nebo hvězdička. A Tři oříšky pro Popelku já k tradici už taky řadím. Jmelí na lustru. Věnec se svíčkami už od adventu.
To jsou všechno tradice, koledy z rádia, pohádky. Těžko dnes budou lidi slavit Vánoce jako dřív.

Jmelí máme na lustru už 9 let :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: stále drží

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30313
29.10.23 06:33

Já se snažím mít vše hotové 23. 24. Ráno nazdobime stromek a jedeme nazdobit větev a na oběd k našim. Dojdeme na procházku s pejsky, dáme si cukroví a jedeme zase domů. Kolem 18-19 večeře. Pak jdeme na prskavky a mezitím Ježíšek nandá pod stromeček dárky.
Jinak pečeme cukroví, vánočku, salát a kapra. Rybí polévku mi ostatní nejí, tak vařím čočkovou. Pohádky pouštím jak je začnou dávat v tv a je mi jedno, že u nás díky voyo běží celoročně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.10.23 07:03

Máme svoje tradice zajeté. Někdy je upravíme, přizpůsobíme. Hlavně klid, pohoda, radost. Nevedeme doma žádné lustry (jen bodovky v sádrokartonu). Ale jmelí si koupíme a pověsíme pod pergolu na trám. Cukroví jsem letos 2 kg objednala. Napřed jsem zvažovala kilo. A něco málo upeču s děckama, aby bylo zas v průběhu prosince na pojídání. Jim chutná, že si pár rohlíčků a perníků vezmou bonus ke svačině. Tradici máme, že zdobíme venku posledního listopadu a hvězdy svítící do oken. Ať můžeme prvního svítit. Letos prvně budeme dávat světelný řetěz venku přes celý barák, už je to tam nachystána i zásuvka v podbití. Ještě teda není řetěz koupený 😈. Musím příští týden urgovat manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
999
29.10.23 07:11

My teda celou vyzdobu vcetne stromku delame uz na prvni adventni vikend.. k tomu delam vajecnak a pod. Letos nas ceka spoustu vystoupeni dcerky v prosinci, tak asi nasajeme hodne atmosfery i tam. Na stedry den uz mam krom rizku vse pripravene a dopo je to valendo u pohadek, pak jdem donest zeleninu pro zviratka v lese do krmitka, letos chci jit poustet jeste lodicky s pranim na potok. Pak uz se jde chystat vecere. Po veceri jde dcerka s tatkou a dedou vyhlizet Jeziska a daji si jeste malou prochazku. Kdyz se vratej, jeste pred barakem lakame jeziska prskavkami ( behem toho zacne zvonit zvonecek ;) a pak uz je to o darcich a vecer s Peliskama v pelechu :srdce: loni jsme to zvladli i se strevni virozou 😂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.10.23 07:16

Výzdobu před dům a na dům děláme na začátek prosince. To je hezké, když se chodí večer na procházky a světla svítí. Nám to dává logiku zdobit na celý prosinec. Nechat to jen na týden svátků. Je to málo. A po 6. lednu uklizíme vše. To je pro nás konec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
29.10.23 07:19

Ráno si dáme vanočku a cukroví na snídani, uvařím polívku a nachystám chlebíčky a kolem 10 jdeme na hřbitov a k mojí rodině na cca 2 hodinovou návštěvu krátkou procházkou. Pak právě polivka a chlebíčky k obědu, pohádky, večeři chystám na cca 16:30, manžel vezme syna ven a já dám dárky pod strom a zavřu obývák, pak sprcha a sváteční oblečení ke stolu. Přípitek a krájení jablka. V mobilu mám aplikaci s vánočním cinkanim zvonku, ta se mi spustí během večeře. Mobil mam schovaný v chodbě před obyvakem. Až dojime jde se manžel podívat jestli už tam Ježíšek opravdu byl a rozsvítí stromek, pak jdeme my. Prskavky a aspoň jedna koleda. Rozbalime dárky, hrajeme si, pohádky a nakonec pelíšky.

Salát a vanočku dělám 23. Stromek zdobíme s manželem 23. V noci, ráno ho má jako překvapení, ale rozsvítí ho až Ježíšek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
29.10.23 07:20

Výzdobu bytu dělám začátkem prosince. Stromeček zdobime 23.
K adventu patří určitě vánoční trhy, vždycky jdeme na nějakou výstavu, divadlo, určitě do kostela na Betlém ( věřící nejsme, ale před Vánocemi tam dojdeme). Uvidíme, jestli i letos vlbude hrát na náměstí filharmonie Rybovu Českou mši.
Upečeme nějaké cukroví, vánočku. Vyrobíme přáníčka k Vánocům.
Děláme kapra, salát, polévku. V poledne teda máme kulajdu. Půst nedržime.
Na Štědrý den už je taková pohoda, stromek je nazdobený, s první hvězdou začínáme chystat večeři, šupina pod talíř, nikdo nevstava od stolu…po večeři se jdeme projít, pak dárky, pouštíme lodičky, krajině jablko. Olovo bohužel není na čem rozpustit, tak aspoň pro zábavu odlevame vosk. Po pravdě večer tu televizi ano nestihneme kolikrát pustit, ale pohádky jsou pak na Boží hod…

• Citovat
  • Upravit
24992
29.10.23 07:22

Poveram nevěřím. Adventní věnec většinou máme, nebo aspoň decentně 4 svíčky a nějaký jehličí. Jediná ozdoba je na vchodových dveřích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová