Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky. Jedno z nejčastějších vánočních témat bývá štědrovečerní večeře. Ale co takový oběd na Štědrý den? Máte nějaký tradiční? Držíte půst, aby jste viděli zlaté prasátko?
U nás se dělá sváteční Kuba. Pro ty co neznají, je to pokrm z krup a hub. Já ho mám hrozně ráda a každoročně se na něj těším. Dřív ho u nás dělala babička. Já v této rodinné tradici pokračuji a vždy si na babičku vzpomenu (protože ona ho dělala nejlepší).
Kubu znám, ale nikdy jsem to nejedla. U nás žádný oběd není ![]()
Kubu znám, kamarádka to má jako jedno z vánočních jídel. My ho doma nedělali a neděláme. K obědu na Štědrý den děláme vinné klobásy a br. kaši nebo kus chleba, ale to já nejím, tak si buď dám tu kaši nebo chleba
Loni jsem si teda zkusila kus klobásy dát, nebyla špatná, ale ani nic co bych musela jíst
![]()
Kubu znám pouze teoreticky, kroupy nepozřu.
Jinak oběd nevařím, jídla je doma dost, takže si každý uloví, na co má chuť, než bude večeře a hlavně vstáváme pozdě ![]()
Kubu dělá na Vánoce extchyne, mnamka. I po rozchodu trosek nafasuju, posila mi ho po synovi v krabičce
spolu s porci jeji nedostižné rybi polévky.
U nas v dětství se jedla vždycky čočka. U partnera v rodine se jelo v chlebickach. Predloni byla čočka, loni chlebicky a musim uznat, ze to byla dobrota, takže letos asi zase chlebicky. Stejne se hen tak zobe u pohadek.
Delam klasicke se šunkou a „jarní“, ty jsou bozi, s pekingským zelim, porkem a vajíčkem, lehoučké jak sen. Takze po nich clovek nema sutr v žaludku
Příspěvek upraven 12.12.22 v 13:33
Na Štědrý den nemáme klasický oběd. Je výběr na konferenčáku (cukroví, chlebíčky nebo pár jednohubek, oříšky, ovoce čerstvé i sušené). Kdo má hlad, tak si něco vybere. V lednici jsou jogurty. Kdyby měl někdo hlad, tak na večer je den předem uvařená zelňačka. Tak si může dát polévku. Rybí u nás jí jen muž.
Ten pokrm znám, ale manžel nejí kroupy a děti zase houby. Už pár let dělám na oběd slepičí polévku. ten vývar mne přijde fajn a úplně nezasytí žaludek takže na večer v žaludku místa dost ![]()
Kubu znám, ale bezl. Kroupy nekoupím…
U nás tedy se jí střídmě, ráno vánočka s medem ( abychom byli celý rok dobří ), oběd je kulajda a pak až vecerine. Žádné zobání během dne, cukroví, ovoce, oříšky se chystá až na štědrovečerní stůl… chlebíčky jednohubky u nás k Vánocům nepatří…
Za mě je to taky jednoznačně kuba. Mám ho moc ráda, dělám si ho i párkrát do roka jen tak
![]()
Dělám hrachovou polévku a houskovýma kostičkama. Pak čaj a štrůdl nebo jinou sladkou buchtu - perník, oříškovou bábovku,…,
Na Štědrý den nikdy oběd nebyl. Maximálně utopenec anebo krupice, co si vzpomínám. Jinak půst. I cukroví se mohlo az po večeři.