Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj zlatuše ![]()
Moje malá milá pětiletá furt otravuje, že chce už vařit. Ale je rozumná a říkala „ale maminko neboj, oheň budeš dělat jenom Ty, na to jsem malinká“, nůž taky ví, že nesmí. Od 10ti měsíců asistuje u pečení, perníčky, linecké apod. udělá prakticky sama, já už max pomáhám dovypracovat těsto, které je tužší a dovyválet, jinak jenom strkám do trouby a vytahuju. A protože je do toho tak strašně hr, tak si říkám, co bude nejvhodnější, abych ji k tomu pustila. Nechci být jak moje máma, která mě vždycky z kuchyně vyháněla, že překážím a nemá na mě čas a já se vlastně dostala do kuchyně poprvé, když jsem sama byla těhotná a mimo domov, takže se snažím Sophii k lecčemu pustit, pokud je to k jejímu věku bezpečné a tak. Takže první mě napadly lívance, mám super recept na klasické lívance, takže ty budeme bojovat ještě dneska, hezky s trochou zmrzliny a ovocem a tvarohem. Tam může dávat všechno do mísy a pak zkusíme, jestli zvládne nalít šufánkem trochu těsta na pánvičku. Obalování řízků u nás padá, protože dítěna má odpor k masu.. Napadá Vás nějaké nemasové (a pro ostatní mamči s dětma vlastně i masové) jídla, u kterých může dítě pomáhat, cítit se dospěle a šikovně a v jakém věkovém rozpětí jste to asi zkoušeli? Děkuju za rady a nápady, šup i s recepty klidně. ![]()
Co nějaká pomazánka? Může to zkusit i mazat na nakrájené chleby (mám vyzkoušeno, že to zvládají prvňáci), dál ovocný salát(děti krájely měkké ovoce obyčejným jídelákem) nebo jednohubky (všechno nakrájíš a malá bude zdobit).
livance? na horkou panev??? to jako fakt??
nechala bych michat testa : knedliky bramb i kynute a ovocne
udelat zeleninovy salat
natrhat do nej syr a zeleninu atd
umatlat pomazanky
Já dělám s malou (4roky) vaječnici. Rozbiju ji vajíčka do talířku, ona je vidličkou předmíchá, na pánvičku je nalejeme společně a poté už pod mým dohledem míchá.
Příborovým nožem ji nechám i nakrájet pažitku, dáme na talíř a roznáší ona.
Mě napadá dávat na kynuté těsto tvaroh a dělat uzlíčky.Omočit ve vajíčku a v drobence.Svatební koláčky. ![]()
a co třeba brokolicový karbanátky? dáš ji uvařenou brokolici, ona ji nakrájí (nemusí mít ostrý nůž), přidá vše ostatní, vytvaruje karbanátky na talíř a ty je budeš jen smažit
jinak u nás je děsnej řev když nenechám syna (2 a 1/4roku) rozklepávat vajíčka do mísy, už to umí perfektně že mu tam ani nepadají skořápky ![]()
@jizvíková píše:
livance? na horkou panev??? to jako fakt??
nechala bych michat testa : knedliky bramb i kynute a ovocne
udelat zeleninovy salat
natrhat do nej syr a zeleninu atd
umatlat pomazanky
Jo, to fakt.
Ona mi normálně pomáhá míchat u sporáku, stojí na židli, já ji jednou rukou držím, aby nebyla moc blízko nebo nespadla a tak. A lívance neprskají a nebude u toho stát nahá, kdyby něco prsklo, schytá to zástěrka a rukávy.
Jen nalije a zbytek já. ![]()
Pomazánky by byly super, jenže ty u nás nejí vůbec nikdo. Možné nějaké sladké kdyby byly, ovocné pomazánky asi nejsou, že? ![]()
Brokolicové karbanátky super!! Brokolice u nás frčí, to by se dalo.
Zítra musím koupit. ![]()
Další nápady taky super!! Joj ta bude vařit a pomáhat až jí to znechutím. ![]()
Ovocné knedlíky, vaječné smaženky, lité koláče, bábovky, přílohy k jídlům (rýže, těstoviny, jáhly, pohanka…), zeleninové polévky, zelenina může být z nějaké mražené směsi, ať nemusí krájet. Bramboráky, bramborové placky.
Jinak šikovná věc je třeba ruční mixér, já mám od tescomy takový na kličku, hodím do ní na velké kusy nakrájenou cibuly a nekrájím, ale mixuju, stejně tak tam dělám bramborový salát, že vařenou zeleninu tam hodím a párkrát otočím, aby to bylo nahrubo, http://www.eva.cz/…slusenstvim/ , pak by mohla některé věci vlastně „krájet“ mixérem, třeba díky tomu mám brsalát hotový raz dva, jen brambor krájím extra.
Ještě mě napadají nějaké pomazánky se základem z pomazánkového másla, třeba do něj nastrouhá mrkev, petržel, promáčkne stroužek česneku a pomazánka hotová ![]()
Krupičná kaše.
pošli mi mail mám uloženého něco co se ti bude fakt líbit,ale neumím to vložit sem