Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Klukům je 33 a 29, vychovala jsem z nich slušné a pracovité lidi. Teď mám dceru v pubertě a doufám, že to bude podobné, i když mi teda dává nejvíc zabrat.
Dopřávám jim dost volnosti.
Příspěvek upraven 12.05.23 v 22:24
Jsem ráda za vztah který s dospělými dětmi mám. I s těmi kteří už nežijí doma. Nedávám nevyžádané rady, nehodnotím, podporuji. Miluji takoví jací jsou. Myslím, že kontakt by měl vycházet hlavně od rodičů, takže se zajímám, pokud chtějí sdílím a radím a pomáhám, když si řeknou. Jsou fajn. ![]()
Byla jsem vždy spíš benevoletni rodič za dodržení nastavených pravidel.
Ale ono hrozně moc i záleží na dan
ém dítěti.
U jednoho to může být úplně OK, u druhého to může drhnout…ten věk 16+ je někdy náročnější ![]()
Velkým dětem je 24 a 21 a 17.
Co jsem zjistila ze své zkušenosti tak nějaká důslednost a disciplína je důležitá těm dětem dát, protože potom človek se stane dospělým a není zvyklý na to mít za sebe zodpovědnost a je svým způsobem dětský, má problém si řešit věci co by si měl umět řešit. Na druhou stranu přílišné omezování a přínost může negativně ovlivňovat psychiku a vztahy. Takže je důležité nastavit pravidla které se budou dodržovat ale ne formou teď to uděláš, protože ti to přikazuju, ale formou domluvy.
@WW2212 píše:
Co jsem zjistila ze své zkušenosti tak nějaká důslednost a disciplína je důležitá těm dětem dát, protože potom človek se stane dospělým a není zvyklý na to mít za sebe zodpovědnost a je svým způsobem dětský, má problém si řešit věci co by si měl umět řešit. Na druhou stranu přílišné omezování a přínost může negativně ovlivňovat psychiku a vztahy. Takže je důležité nastavit pravidla které se budou dodržovat ale ne formou teď to uděláš, protože ti to přikazuju, ale formou domluvy.
Ale jak poznat tu herbicide mezi extremni volnosti a prisnosti?
@laducha píše:
Klukům je 33 a 29, vychovala jsem z nich slušné a pracovité lidi. Teď mám dceru v pubertě a doufám, že to bude podobné, i když mi teda dává nejvíc zabrat.
Dopřávám jim dost volnosti.Příspěvek upraven 12.05.23 v 22:24
U te me mi mi už obcas svrbí ruka na prilitnuti pohlavku
A to v 16 nemůže chodit na party? Já bych jim to dovolila od 15. Pokud v ní máte důvěru a dokáže, že dodrží danou domluvu, tak bych neměla problém. I puberťáci si zaslouží respekt a úctu.
@Psylocke píše:
A to v 16 nemůže chodit na party? Já bych jim to dovolila od 15. Pokud v ní máte důvěru a dokáže, že dodrží danou domluvu, tak bych neměla problém. I puberťáci si zaslouží respekt a úctu.
Dela blbiny. A aby mi v16 chodila opila rano o vikendu domu? A aby z ni mel 3 letej syn strach?
@Anonymní píše:
Řekla bych trvat na tom co musí to dítě splnit nějaké povinnosti které i v životě bude potřebovat aby si vypěstoval disciplínu a zodpovědnost, ale zase nezakazovat mu chodit ven nebo mít i ten svůj volný čas a občas si zajít na párty, ale zase pokud ty povinnosti nejsou splněné tak párty nebude.
@Anonymní píše:
Pardon, ma tu byt hranici
@WW2212 píše: Řekla bych trvat na tom co musí to dítě splnit nějaké povinnosti které i v životě bude potřebovat aby si vypěstoval disciplínu a zodpovědnost, ale zase nezakazovat mu chodit ven nebo mít i ten svůj volný čas a občas si zajít na párty, ale zase pokud ty povinnosti nejsou splněné tak párty nebude.
Povinnosti se ji Pliny nechteji ![]()
Nejdřív prý trdýlko dětská a teď naráz chodí domů ráno vylitá jak váza? No ano, v takovém případě se vyplatí ji držet zkrátka - už kvůli její bezpečnosti.
@PaníBovaryová píše:
Nejdřív prý trdýlko dětská a teď naráz chodí domů ráno vylitá jak váza? No ano, v takovém případě se vyplatí ji držet zkrátka - už kvůli její bezpečnosti.
Nebude to spíš obráceně? Je jak utržená ze řetězu, protože je držená zkrátka a považována za dětské trdýlko?
Moje 16 leté dítko už bylo na několika přespávacích akcích na chatách, po tanečních jim u nás ve městě taky někde nalili a nikdy dítko ani spolužáci nebyli „vylití jak váza“.
Já dávám přednost domluvě, volnosti při dodržování dohod a zodpovědnosti za vlastní chování a zatím funguje.
@Kasandra159 píše:
Nebude to spíš obráceně? Je jak utržená ze řetězu, protože je držená zkrátka a považována za dětské trdýlko?Moje 16 leté dítko už bylo na několika přespávacích akcích na chatách, po tanečních jim u nás ve městě taky někde nalili a nikdy dítko ani spolužáci nebyli „vylití jak váza“.
Já dávám přednost domluvě, volnosti při dodržování dohod a zodpovědnosti za vlastní chování a zatím funguje.
A já měla plno známých s benevolentními rodiči, co v tomto věku chodili vylití jak vázy pravidelně, protože prostě mohli.
To máš dítě od dítěte. Předpokladám, že důvěru už jí zakladatelka dala, když může chodit na party a domů ráno.
@Anonymní píše:
Cauky, mam takhle pro patecnim veceru premyslivou..
Me nejstarsi dite, dcera, je v puberte a lamu si nad ni hlavu s vychovou.
A tak by me zajimalo, jak vnimate vase deti v 18? Ve 25? Ve 30?
Litujete necoho? Jsme spokojení a pysni?Dcera je v 16 takovy trdylko, myslenkama stale detska, ale na party by chodila rada.
Zachovat anonym nebo smazat
Vyplati s deti drzet zkratka?
Vyplatí se k dětem vždycky chovat s respektem a slušně. Protože si všechno pamatují a všechno vám připomenou.
Cauky, mam takhle pro patecnim veceru premyslivou..
Me nejstarsi dite, dcera, je v puberte a lamu si nad ni hlavu s vychovou.
A tak by me zajimalo, jak vnimate vase deti v 18? Ve 25? Ve 30?
Litujete necoho? Jsme spokojení a pysni?
Dcera je v 16 takovy trdylko, myslenkama stale detska, ale na party by chodila rada.
Vyplati s deti drzet zkratka?
Zachovat anonym nebo smazat