Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dceru 24letou, zkratka jsem ji nikdy nedržela, máme kamaradsky vztah, na party jsem ji pouštěla. Nelituju, je to skvělá chytrá, samostatná holka. Když si vzpomenu na svoje diskotékove mladí, kdy chodil každý od 15let, každý pátek, každou sobotu a přežili jsme ![]()
@Anonymní píše:
Dela blbiny. A aby mi v16 chodila opila rano o vikendu domu? A aby z ni mel 3 letej syn strach?
V 16 už jen sklízíš, cos zasela. Zakázat jí můžeš kde co, ale už to moc k ničemu není.
@Anonymní píše:
Cauky, mam takhle pro patecnim veceru premyslivou..
Me nejstarsi dite, dcera, je v puberte a lamu si nad ni hlavu s vychovou.
A tak by me zajimalo, jak vnimate vase deti v 18? Ve 25? Ve 30?
Litujete necoho? Jsme spokojení a pysni?Dcera je v 16 takovy trdylko, myslenkama stale detska, ale na party by chodila rada.
Zachovat anonym nebo smazat
Vyplati s deti drzet zkratka?
Mam 19 dceru, jsem s ni velice spokojema
a moc pyšná
.
Dcera mela vzdy volnost, ano v 16 taky mela hlavne rada party, v 19 letech uz to ma v hlave srovnané jinak, ne kazdy patek party
. Je samostatná, studuje vysokou v zahranici.
@hanka.br. píše:
Vyplatí se k dětem vždycky chovat s respektem a slušně. Protože si všechno pamatují a všechno vám připomenou.
Je to tak. A to až do takové míry, že třeba u mě s narcistní matkou je ten vztah narušený dodnes. I když se hodně snažím nad minulost povznést, a máma se změnila k výrazně lepšímu, je tam pořád z mé strany blok.
Nevidím nikde problém, že půjde v 15-16 letech na párty. Kdy jindy se má bavit? Snad v mládí.
Sama nesnáším trapné zákazy a příkazy. Sympatičtější je domluva a důvěra.
Mam deti 22, 20 a 16, kazde jine odmalicka. Nejmladsi hodne problemove, jeji vztah ke mne je komplikovany
Ma velike tendence si delat, co cchce, bez ohledu na ostatni, zatimco starsi deti jsou velmi empaticke, ona jen, pokud ma naladu, jinak hlavne ja ja ja. Ale snazim se tomu porozumet, tata na ne kasle a ona se podle me citi hidne nejista.
@WW2212 píše:
Co jsem zjistila ze své zkušenosti tak nějaká důslednost a disciplína je důležitá těm dětem dát, protože potom človek se stane dospělým a není zvyklý na to mít za sebe zodpovědnost a je svým způsobem dětský, má problém si řešit věci co by si měl umět řešit. Na druhou stranu přílišné omezování a přínost může negativně ovlivňovat psychiku a vztahy. Takže je důležité nastavit pravidla které se budou dodržovat ale ne formou teď to uděláš, protože ti to přikazuju, ale formou domluvy.
Jj, teď jsem v čekárně na rehabilitace s dítětem vyslechla v tv povídání nějakého psychologa na toto téma. Že je to hodně důležité dát dětem důvěru, volnost, svobodu a nechat je řešit svoje záležitosti samostatně. Že pokud se to nenaučí nejpozději do 22 let, už se to nenaučí nikdy. A že je to problém hlavně dnešní generace. Dlouho studují, bydlí u rodičů, tím pádem musí respektovat jejich pohled na věci a pravidla. Ve vlastním životě jsou potom často ztraceni.
A ještě mluvil o tom, že toto platí i pro děti nějakým způsobem omezené, hendikepované. Že by se měla podporovat co nejvyšší míra samostatnosti.
Určitě není v pořádku, aby člověk v 16(ani jindy) chodil domů nalitý jako doga. Správně by se k alkoholu na zábavě ani neměl dostat, ale víme, jak to chodí. Ale je v pořádku, že si sám rozhoduje, co s volným časem a jak si ho zorganizuje s ohledem na své povinnosti. A pokud má potřebu jít na zábavu, mělo by mu to být umožněno.
V tomto věku výchovu už nedozenes. Já chodila ven do noci od 14 a nikdy jsem domů opilá nepřišla. Měla jsem volnosti kolik jsem chtěla, takže jsem neměla potřebu dělat problémy.