Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Začala bych pomalu nastavovat rezim co se týče i jiných věcí než je spánek. Mně se to taky zdálo jako blbost, ale dcera se mi dost zlepšila, když ví co jí bude čekat. Když vstane, tak hned čeká na snídani, od té doby není řev, že nechce jist. Třeba pomáhá když ji řeknu, co se bude dít zítra, že třeba půjdeme ven na písek, nebo že pojede k babičce atd, a přes den ji řeknu, že až přijedeme domů, dá si večeři, sprchu a jde spinkat. Jasně, že se jí občas něco nelíbí nebo to na mě zkusí, ale není to hrozný tak jak to bývalo. Urcite musim byt v hodne věcech nekompromisní a stat si kazdy den za tim, ze nemůžu polevit. Ale že máš ještě miminko, tak to musí být zahul, no nezavidim ti. Snad se pak uklidní, až bude chodit do školky jestli ještě nechodí. Ono ho to víc vyčerpá a třeba se bude těšit do postýlky.
Zacni proste opakovat cinnosti. Nejde o cas, ale o posloupnost.
Triletak po obede uz spat nemusi, bud rada, ze to tak dobre spi v noci.
Pokracovala bych v tom intuitivnim. V cem je problem..?
Ve trech letech uz vetsina nespi a jasne, ze kdyz usne pres den, pujde spat pozde. Muzete v lete nekam na festak
.
A precti si Sourozenci bez rivality, je to takova bible dobrych sourozeneckych vztahu.
To bych řekla, že je ještě dobré. Není spáč, ale hlavně že v noci spí. Mě se tříletý ještě budil aspoň jednou
vstával v pět ráno. Někdy dřív a usínal odpadnutím teda v osm večer. Nic s tím nešlo dělat. Sourozence už měl ročního. V tohle období jsme si děti s manželem dělili. Bylo to tak pro nás nejlepší. Takže táta měl na starosti večer staršího a já mladšího. Až od 3,5 let a 1,5 mladšího mají režim stejný.
V tomto věku měl režim stejný jako od narození jen bez spaní. Máme ho stejný vlastně pořád.
5 hod vstával, mlíčko na sedačce, pohádka
Hraní
Kolem 8 hod. snídaně, pak vaření, úklid se mnou
V 11 oběd
Po obědě odpočinek - mladší chodil spát, takže my si vždy pustili pohádku, udělali si kafe, syn chtěl napěněné mléko a měli jsme takovou chvíli pro sebe. On sice nespal, ale potřeboval se zastavit. Bohužel čtení ho nebralo, tak pohádka v televizi.
Odpoledne chodíme ven. Čím dýl tím líp. Nebo si hrál doma. Svačinu jsem brala sebou.
Večeře kolem 18 hod. A pak koupel, večerníček, mléko před spaním a do postele vždy ve stejný čas. Povětšinou vždy po stejné pohádce. To už vypínal i televizi sám a vzal si svoje plyšáky a utíkal do postele. Tam ještě pohádka, promluvíme si co se dělo přes den a spánek. Naše děti potřebují ten večerní rituál opravdu aspoň dvouhodinový. Jakmile nemají doma takto klid tak je zle. Takže se snažíme jít domů včas, aby si i mohli pohrát. Kolikrát ani nechtějí televizi, ale jdou si hrát. Pak zapneme až klidně pohádku po které chodí spát. Jednu chvíli chodil po ovečkách na déčku. Hezky se s nimi v těch osm večer rozloučil a běžel.
Ale v podstatě ten režim si udělal sám. My je jen musíme dostatečně utahat a nepřehánět to s televizí a taky se sladkým.
Jak udělat, aby nežárlil. U nás tohle neproběhlo a nebo velmi slabě. Za mě základ hodně mazlit staršího, vysvětlovat všechno co jde. A vyvarovat se tomu, označení malý, velký. Chválit dost i staršího a ne se rozplývat jen nad miminkem. Kolikrát jsem schválně použila, že to miminko dnes tak zlobí třeba. Prostě něco aby neměl pocit, že něco provede jen on a miminko je zlaté.
U všech dětí máme od mého nástupu do práce nastavený skolkovy rezim. V 6,30-7 hodvstáváme, poté snídaně. Následně hraní/čtení/kreativní činnost. V 9-9,30 svačina, po ní ven. V 11 domu, udělám oběd a dítě si jde lehnout. Bud spí nebo prostě odpocívá, i kdyby s knížkou. Poté svačina a v cca v 15 hod jdeme ven. Vecer vecere, zase hraní/čtení, umýt se a spát. Víkendy vypadají obdobně. Čím je dítě starší, tím ty časy nedržíme tak pevně, ale jednotlivé činnosti za sebou nějak takto následují í o vínekdech.
A co se týče žárlení, tak ano, kniha Sourozenci bez riavality. A pak platilo, že pokud to jen trochu jde, přednost má starší dítě. Ale nám pomáhalo, že mělo starší dítě pevný režim a mimčo se do něj postupně přbíralo.
Vyloženě nejsem matka, která dodržuje striktní režim, ani to nikdy moc nešlo, protože co se týká vstávání a usínaní, tak se to dceři často měnilo.
Nechce spát? Zkusím, ale nenutím - to raději tu hodinu, co bych uspávala využiji lépe. Po hodině zkusím znova, když chce spát, tak prostě do 10 minut usne.
Nechce jíst? Opět zkusím později.
Ale snažím se dodržovat takovou tu posloupnost, jako má dospělý člověk.
Nicméně pokud ty nemáš ve 12 hlad, tak taky si dáš oběd později. Když se ti nechce spát, tak se taky nenutíš…
Režim jsem zkoušela od 3m, ale když jsem přišla na to, že vždycky nějaká událost ho zničila, tak jsem s ním přestala bojovat.
Stačila nějaká nemoc, nebo zuby a bylo po režimu.
@Lucie_Sx píše:
Pokracovala bych v tom intuitivnim. V cem je problem..?
Ve trech letech uz vetsina nespi a jasne, ze kdyz usne pres den, pujde spat pozde. Muzete v lete nekam na festak.A precti si Sourozenci bez rivality, je to takova bible dobrych sourozeneckych vztahu.
Mně teda spaly děti v tomto věku po obědě všechny. A kdyby většina dětí nespala, tak by asi režim ve školkách vypadal jinak, ne? ![]()
Jinak můj nejmladší čerstvě tříletý spí od osmi do půl sedmé a po obědě od jedné do půl čtvrté.
Moje tříleté děti spí odpoledne 3 hodiny a chodí pak spát většinou ve 22:30 s tím, že si ještě povídáme a čteme, usnou ve 23h. Asi by mi vyhovovalo, kdyby odpoledne nespaly a večer chodily spát dřív, nicméně takhle se jede na pohodu, bez únavy a bez pláče. Do školky vstávají ochotně. Přizpůsobila jsem se
.
@Sonmi mě to taky přijde normální, že dítě nespí. Mám jich kolem sebe víc co kolem třetího roku už nespí. Ale asi víc jich spát bude. První si zrušil odpolední spánek těsně po druhém roce. Díky za to. Začal vstávat až po pár hodině, usínal v osm. Hlavně byl po odpoledním spánku hrozně protivný třeba hodinu. Druhý si ho ruší pomalu taky teď po druhém roce, ale povětšinou jeden den spí, druhý den nespí. Ten toho spánku potřebuje víc. Ale znám i holčičku co v šesti letech spí po obědě tři hodiny a večer jde spát v osm ![]()
Můj 3 leták nespí už přes půl roku, když odpoledne náhodou usne, straší do půlnoci a to je na palici. Režim nějaký striktní nemáme, je to lepší, pak se člověk strašně vázaný. Kolikrat stačí jít někam k Dr a už tak je hned celý den jinak…ale jsou určitě činnosti, které dodržujeme, ale rozhodně ne na čas přesně.
@Sonmi poslední dítě si zrušilo spánek ve 2 letech. Dnes byl 3,5 hodiny dopoledne venku cca 6 kma stejně nespí. ![]()
Spí 21- 21.30 - 7.00, víc ani tuk.
@Sonmi píše:
Mně teda spaly děti v tomto věku po obědě všechny. A kdyby většina dětí nespala, tak by asi režim ve školkách vypadal jinak, ne?
Jinak můj nejmladší čerstvě tříletý spí od osmi do půl sedmé a po obědě od jedné do půl čtvrté.
Ok, „vetsinu“ jsem strelila od boku, ale cast deti uz proste nespi.
Holky, potřebuju poradit, jak si správně nastavit režim pro 3-letého chlapce. Od 20. měsíce věku mi nespí po obědě. Bohužel. Ráno vstává před sedmou a usíná kolem 20.-21. hod. Když mi usně odpoledne, usíná kolem 23. hodiny. Je to na bednu. Navíc večer svádíme obrovské boje kvůli spaní. Syn běhá po bytě a odmítá jít spát. Brečí, vzteká se. Každý den s ním usínáme, hladíme ho po vlasech, vyprávíme pohádky. Máme ještě 3měsíční miminko a syn žárlí. Bohužel jsem nikdy žádný režim úmyslně nevytvářela. Vše jsme dělali tak nějak intuitivně. Moc prosím, jestli je tady nějaká šikovná maminka, která by mi správný režim poradila i co se týká času svačinek, odpočinku. Moooc děkuji.