Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, včera jsme byli nuceni uspat morče, byl mu teprve rok a půl. Měl prý degenerativní onemocnění kostí - osteosarkom v páteři a čelisti. Přestal jíst, chodit hrůza. Mám šestiletou holčičku, bylo to její první setkání se smrtí ![]()
Chci se zeptat: Za jak dlouho jste kupovali nové morče? A jaký druh? Nám bylo včera řečeno, že máme vybírat co možná nejobyčejnější, jsou odolnější vůči nemocem. Měli jsme saténového aguta.
@Fassatka měli jsme páreček, takže to nebylo tak hrozné.. mmchdm, „obyč“ bych fakt nedoporučovala.. nám pošel peruánec, bylo mu 6 let, teď ještě přežívá - tedy užívá si na prázdninách - coronetka, té jsou 4 roky..
obě jsou s pp…
My jsme měli aguta se saténovým podkladem, prý jsou přešlechtění, proto mají ty degenativní onemocnění.
@Fassatka píše:
My jsme měli aguta se saténovým podkladem, prý jsou přešlechtění, proto mají ty degenativní onemocnění.
to se říká i o skinny a pod
tak pořiďte něco na ten způsob, co jsem psala ![]()
To je mi líto. Když nám umřel pes v listopadu, tak v lednu jsme si jeli pro nové štěně a tak dlouho to trvalo protože jsme čekali na určité plemeno. Jinak bych se řídila tím, co chce dcerka, každý truchlí jinak dlouho a jiným způsobem. A co se týče plemene morčete, tk bych si spíš důkladně prověřila chovatele a jeho vrhy, doby dožití atd. To je jako u psů, kdy vám řeknou, že voříšci jsou zdravější než psi s PP, nejsou, jen se to u nich řeší míň než u psů s PP.
Já jsem nedávno přišla o hladkosrsté morče-3,5 roku
další morče jsem si koupila hned druhý den, ale ne kvůli sobě, ale kvůli peruánce která byla po smrti její kámošky celá poblázněná, chudinka nejedla, nepila a byla pořád schovaná od chvilky kdy jsme jí kámošku odnesli. Bylo mi jí líto, měla jeden rok a jinak to byl hroznej živel. Druhý den jsem teda přinesla malou rozetku a moje peruánka zase pěkně ožila
ale hladkosrsté je mi moc líto, byla úžasná ![]()
@Fassatka Je mi to moc líto
Za sebe můžu doporučit Rozetu mám už druhou a s prominutím jsou to sviňky nesmrtelný
první se dožila 5,5 let a druhá slavila v dubnu 6 let a stále je akční
Díky holky, nám se taky s dcerou líbí peruánec
Našla jsem chovnou stanici a zrovna ve středu se narodili. Prý se prodávají okolo 6 týdnů. Odpoledne budeme mít rodinou poradu, tak možná nějaké zamluvíme…
@Fassatka píše:
Díky holky, nám se taky s dcerou líbí peruánecNašla jsem chovnou stanici a zrovna ve středu se narodili. Prý se prodávají okolo 6 týdnů. Odpoledne budeme mít rodinou poradu, tak možná nějaké zamluvíme…
peruánci jsou fajn, akorát já té mojí musím občas vyčesat (nebo ustřihnout
) chuchvalec u zadku a pročesat ji, jinak je jak křovák
ale nedělám to moc ráda protože je to hysterka a dělá u toho scény ![]()
Morče jsme pořizovali vždy okamžitě po smrti předchozího (řekněme do pár dnů). Byl to nejlepší lék na bolest. Naše se dožili různě, 7 let, 11 let, 6 let, 4 roky.. Jedno zakousla cizí kočka ve 3 letech. ![]()
VMěli jsme rozety.
Příspěvek upraven 01.07.16 v 08:25
@Fassatka píše:
Díky holky, nám se taky s dcerou líbí peruánecNašla jsem chovnou stanici a zrovna ve středu se narodili. Prý se prodávají okolo 6 týdnů. Odpoledne budeme mít rodinou poradu, tak možná nějaké zamluvíme…
jen je třeba je pravidelně česat a stříhat.. ale jinak jsou super ![]()
@Fassatka Saténová morčátka jsou nádherná, ale bohužel, občas se u nich vyskytne osteodystrofie. Bývá to dědičné, tak je dobré si zjistit, jak jsou na tom předci, sourozenci daného morčete…
Teď máme hladké s PP a nejsou nějak nemocná.
Přeji dobrý výběr a hodně radosti s novým morčátkem.
@Fassatka To je mi líto. Ale i setkání se smrtí je pro dítě důležitá zkušenost.
S morčaty zkušenosti nemám, ale morčák je kachna: https://cs.wikipedia.org/…C4%8D%C3%A1k ![]()
@Knihomyš Morčák a morčice, spolu mají morčičátka, doplň si mezery ![]()
(Ale taky jsme klukovi od morčete říkali morčák, i když o té kachně vím…
)
Já ještě teda doporučím pořídit dvě morčata - ideálně holky, je to sranda s nima je pozorovat. I morčatům je o mnoho lépe ve skupince - ale pro samečky je to těžké zařídit, když s ostatními samečky se často perou a se samičkama by zase pořád.. se množili.
Máme teď rozetku a druhá holka je crested, říkám jí Pleška.