Vdovský a sirotčí důchod
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Především upřímnou soustrast. Ten šok je strašný a nejistota, jak to zvládnete finančně ještě horší. Kalkulačky důchodů moc nepomohou v situaci, kdy dotyčný sám ještě neměl vyměřený důchod a tuhle klíčovou informaci nevíš. Jasné je jen to, že každý z vás bude mít nárok na základní výměru 4400 Kč a pak na procentní výměru, která se bude odvíjet od výše invalidního důchodu III. stupně, na který by měl nárok manžel.
Vydrž s rozhodnutím ohledně návratu do práce, dokud vám ty důchody nevyměřej. Děti potřebujou co nejméně dalších změn a všichni potřebujete klid, abyste to zpracovali. Posílám
a kdybys měla nějaký další dotaz, tak klidně napiš i SZ. Zkušenost bohužel mám, vím, jak Ti je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, upřímnou soustrast. Před skoro 10 lety to bylo u mě kolem 5-7000 (sirotek, pobírala jsem 3 roky), mamka nevím kolik měla. Tata byl OSVČ a odvody neměl nijak vysoké, takže to nevymerovali z nějak zavratnych částek. A v mezicase důchody hodne vzrostly, takže tuším ze budete mít víc.
Držím palce, ať alespoň ty finance budou díky tomu únosné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Upřímnou soustrast
Díky valorizacím to bude slušná částka, u nás v rodině žena+2 děti je to částka převyšující 30 tisíc a dotyčný vydělával méně, naštěstí to vyplatí i zpětně
Doporučuji se obrátit s pomocí sem https://www.nadacnifondvrba.cz/
Opatrujte se ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Ono právě strašně záleží na příjmech dotyčného a počtu těch důchodů. Znám rodiny, co si finančně polepšily, my naopak byli tak pětině toho, co manžel vydělával.
Nadační fond Vrba je dobré doporučení, má know-how na spoustu věcí, které je třeba vyřešit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Pokud nemáte peníze, tak již sepsání můžete požádat o zálohu. Sice dnes čssz již není tak přetížená, ale přece jen to nějakou dobu trvá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jeremi píše: Více
Ano znám rodinu, kde byl manžel v ID asi 3. st., 3 děti, když pak zemřel, tak si rodina finančně velmi výrazně polepšila. Je to dost absurdní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelka: Děkuji všem za odpovědi…Naštěstí nyní mám k dispozici relativně slušnou částku na následující měsíce…Nicméně jde mi hlavně o tu práci a budoucnost… Ale manzela a tatínka nic nenahradí…
- Citovat
- Upravit
@Jeremi píše: Více
Chápu, že všude je to jinak, ale zakladatelka psala průměrný plat a 2 děti, tak předpokládám, že to vypadnutý příjem zcela pokryje, možná bude nakonec i vyšší a bude to znít možná drsně, ale na spotřebu jich bude o jednoho méně ![]()
- Citovat
- Upravit
Jestli teď máš rezervu, tak fakt rozhodnutí o návratu do práce odlož. Čím méně dalších změn a stresů, tím pro děti lépe. Já jsem si třeba hned navyšovala úvazek z 6 hodin na plný a zpětně vidím, že to byla chyba. Byla jsem vystresovaná, že máme podstatně méně peněz, ale bývalo by nám to stačilo o tak. Byla jsem zbytečně uštvaná a vyčerpaná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Před pár týdny mi nečekaně zemřel manžel… Je to hrozný šok… Vedle dalších problémů řeším finance…Jsem na rodičovské dovolené, máme dvě malé děti… Řeším zda se vrátit do práce předčasně, což by tedy bylo teď hodně komplikované, nemám hlídání, natož školku… Důchody mi zatím nebyly vyměřeny…Prosím o zkušenost, jak by se mohli částky pohybovat? Manžel měl zhruba průměrný plat, odpracováno dvacet let bez jakékoliv pauzy…Na internetu jsou různé kalkulačky, ale bohužel nevím, jaké částky zadat. Děkuji.