Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chci se zeptat ohledně školky. Mala je narozena 4.5.2015…Mateřskou mám klasickou do 3 let dítěte.. Ale ted řeším zda jít na zápis do školky již příští rok, to bude malé 2 roky v květnu a kdyby šla od září do školky tak bude mít 2r a 4 měsíce…Vůbec nevím zda to tak mám udělat nebo počkat až na ten další rok až jí budou 3 roky a šla by po 3 roce do školky… Jde mi o to, kdyby šla dříve, tak mohu být normalně doma až dop toho května příštího roku? Chtěla bych jí dávat jen na dopoledne aby kdyby byla nemocna tak budu tu pro ní doma atd…Kdybych dala až po 3 roce a marodila by tak nevím jak pak s prací, do té se vracet nebudu a budu hledat jinou…Jak byste to udělali vy? Dali byste dříve, a nebo až déle…Jelikož nemame hlídaní, tak si rodičovskou prodlužuji z května 2018 do září 2018…Přijde mi divný dát dítě do školky a být doma, ale zase vím jak furt ten první rok marodí…:-( vůbec nevím.
Já jsem dávala dceru do školky od 2let 5 měsíců a v pohodě. Byla jsem taky doma, ze začátku chodila po obědě, později po spaní a já si našla brigádu.
Na zápis bych šla, většinou je hlavní kritérium přijetí věk, takže pokud zrovna u vás bude málo dětí a vezmou ji, tak proč ne. Reálný nástup do školky asi podle toho, jak zvládne být samoobslužná (jestli bude spolehlivě bez plínek, v pohodě se nají, jestli se alespoň částečně přezuje, převlékne apod.). Osobně bych asi dávala na podzim max. na 2 dopoledne v týdnu a pak od ledna to třeba zvyšovat. Ale školkovné nebývá nijak vysoké, stravné se platí jen za opravdu spotřebované jídlo, tak bych ani neměla problém s tím platit na podzim pár stovek měsíčně a mít ji ještě doma a dát ji až v zimě/na jaře.
U nás by si tedy u zápisu ani neškrtla, ale jsou lokality, kde ano, tak proč to nevyužít.
No předně do státní školky ti vezmou dítě až v měsíci, kdy dovrší tři roky, čili ve vašem případě až v tom květnu. Některé málo vytížené školky možná dřív, ale to si musíš zjistit. Funguje to tedy tak, že by šla na zápis už teď na jaře, pokud bude místo, přijmou jí, ale od září do dubna bude doma. Budeš platit školkovné a nastoupí až v tom květnu, případně po domluvě dřív. Což si tedy osobně myslím, že je hloupost platit školkovné, aby pak chodila jen dva měsíce, vyjde ti levněji soukromá školka.
Jinak já mám dítě o měsíc mladší než ty, na zápis teď zřejmě nepůjdeme, ale dám jí od těch 2,5 do soukromé, na zvykačku. Dvě, tři dopoledne v týdnu. A nastoupí až v těch 3,5.
edit:vím, že s tím držením místa to takhle nefunguje všude, ale v Praze mi to řekli nezávisle ve 3 školkách a v dalších velkých městech to bude zřejmě podobné.
Syn šel do státní díky práci od 2r. Pres rok uz ma odchozeny, v říjnu bude 3,5r.
Normálně bez z jara k zápisu, i kdyby to nevyslo, ono se může uvolnit místo i během roku ti můžou zavolat, ať nastoupí třeba v listopadu.
Pokud bude misto tak proc ne ve 2,5letech.. na dopoledne, se vylita, zvykne na prostredi, imunita bude taky odolnejsi a nebude to sok jako ji tam dat ve 3letech a nazdar:) ja to taky planuju ve 2,5 letech ikdybych mela platit jesle.
Klidně to zkus, hlavně záleží, jestli ta školka berou od 2,5 let, některé berou až od tří, ale kluci taky chodí tam, kde berou už mladší a první už nastoupil ve 2,5 letech a dobrý… bylo fajn, že když marodil, já byla doma s mladším a nemusela jsem si řešit volno a být doma… doufám, že právě získá imunitu, aby jak se budu vracet do práce (už brzo
), tak ať nemusím být pořád doma, jelikož to šéf asi nerozdýchá…
A taky je možné, že si tu školku budeš platit, že ti drží místo a nastoupí až v tom dubnu, záleží, jestli se ti to vyplatí no… ale pokud ti ho vezmou dřív, tak bych to zkusila, doma si ho pak můžeš nechat vždycky…
Malém bude teď v polovině dubna 2,5 a od září normálně nastoupil. Kdybych nešla k zápisu na jaře, ale o rok později, tak nevím, co bych s ním od 3 let do září, což je 5 měsíců, dělala, protože budu chodit do práce, navíc bych si nemohla dovolit žádné postupné zvykání atd. Teď chodil jen dopoledne, takže vlastně jen 4 hodiny, kdyby byl nemocný, není problém být doma. Dneska prvně bude ve školce i pokusně spinkat, ale nebudu to dělat každý den, i když starší je tam už i po obědě, takže tam pak lítáme odpoledne 2×, no uvidíme. Starší chodil od 2,5 do soukromé, ale jen párkrát v měsíci, abych si taky trochu užila miminko, on je, mírně řečeno, hodně aktivní a velice náročný, tak to byla nutnost, v rámci zachování mého psychického zdraví
od 3 a 3 m začal chodit do normální školky, to už bylo v pohodě. Teď je chudák zase jinde, musel do speciální třídy, takže je mu 4 a pár měsíců a už třetí školka
![]()
Ja se bavila s ředitelkou a zde se bere už po 2 roce, zaleží aby byla bez plínky a tak a pokud maj místo vezmou klidně..ja bych samozřejmě davala jen na 2h na zvykačku do prosince a pak od Nového roku již na 4h, bez obědů, to by jedla doma, jinak ja brigadničím už ted…tak bych pokračovala..ale jde mi o to že rodičkam mi končí květen 2018 ale ja si ho budu prodlužovat do konce srpna 2018 a přitom bych dítě měla ve školce vlastně už rok…a do bývalé práce se vracet nechci takže tam bych dala výpověd i když bych už dítě měla dávno ve školce…snad je to tak vůbec možné aby mi pak na UP přijali nebo nevím jak se to pak řeší když prodloužím rodičak o 4m..tak kdo za mě hradí socialní a zdravotní? Pořád stát?
@ixule já mám uplně to samé akorad ja si to vykreju těch 5 měsíců že si prodloužím rodičák..ale nevím zda to jde když dítě budu mít ve školce vůbec
@Schnapi píše:
Klidně to zkus, hlavně záleží, jestli ta školka berou od 2,5 let, některé berou až od tří, ale kluci taky chodí tam, kde berou už mladší a první už nastoupil ve 2,5 letech a dobrý… bylo fajn, že když marodil, já byla doma s mladším a nemusela jsem si řešit volno a být doma… doufám, že právě získá imunitu, aby jak se budu vracet do práce (už brzo), tak ať nemusím být pořád doma, jelikož to šéf asi nerozdýchá…
A taky je možné, že si tu školku budeš platit, že ti drží místo a nastoupí až v tom dubnu, záleží, jestli se ti to vyplatí no… ale pokud ti ho vezmou dřív, tak bych to zkusila, doma si ho pak můžeš nechat vždycky…
Já právě myslela, že bych si malého nechala doma a školku jen platila, že by nastoupil po novém roce a i tak by byl čas na adaptačku atd., ale bylo mi řečeno, když nepřijde jednou za 14 dní (pokud není nemocný), tak o to místo přijdeme, takže nastoupil. S odplenkováním nám to vyšlo jen tak tak
Ale u nás je to tedy bez pláče a slziček, chodí rád
Nevím zda bych to dokázala, když to zatím není vyloženě nutnost, když vidím, některé dětičky, jak pláčou ![]()
@Caborina píše:
Ja se bavila s ředitelkou a zde se bere už po 2 roce, zaleží aby byla bez plínky a tak a pokud maj místo vezmou klidně..ja bych samozřejmě davala jen na 2h na zvykačku do prosince a pak od Nového roku již na 4h, bez obědů, to by jedla doma, jinak ja brigadničím už ted…tak bych pokračovala..ale jde mi o to že rodičkam mi končí květen 2018 ale ja si ho budu prodlužovat do konce srpna 2018 a přitom bych dítě měla ve školce vlastně už rok…a do bývalé práce se vracet nechci takže tam bych dala výpověd i když bych už dítě měla dávno ve školce…snad je to tak vůbec možné aby mi pak na UP přijali nebo nevím jak se to pak řeší když prodloužím rodičak o 4m..tak kdo za mě hradí socialní a zdravotní? Pořád stát?
Tak v tom případě to zkus. Klidně jen na pár hodin týdně, podle toho, jak jí to půjde a bude jí to bavit ![]()
@Caborina píše:
@ixule já mám uplně to samé akorad ja si to vykreju těch 5 měsíců že si prodloužím rodičák..ale nevím zda to jde když dítě budu mít ve školce vůbec
To jde, od dvou let dítěte, může být normálně ve školce a na rodičák máš nárok.
Tak já bych si rodičák prodloužit mohla, ale přišla bych o místo v práci (které je tedy stejně zrušené, uvidíme, zda se do té doby něco objeví jiného), přišla bych o odstupné. Navíc pokud by se tam něco uvolnilo třeba dřív, tak prostě budu moct nastoupit hned, tak uvidíme. Navíc prodloužením by se mi rodičák ještě snížil a to už bych asi fakt nedala, už takhle mě to deptá ![]()
@ixule no a to mě nevadí ja o tu praci přijít chci, dam výpověd protože to byla málo placena práce a dřina proto se mi vyplatí prodloužit rodičák i když se sníží asi na 4500 a dovydělám si na brigádě a budu na tom stejně finančně
@Caborina Mám skoro stejně starou dceru. Dítě pod tři roky bych do klasické státní školky, pokud na to není evidentně zařízená, nedala.
Představa 20-28 dětí na jednu učitelku, a do toho dítě dva a kousek, je dost drsná, pokud to dítě není hodně napřed, co se týče samoobsluhy, mluvení, zvládání odloučení od rodičů. Stres pro dítě i personál.
Mnohem lepší je dávat dítě do soukromé školky nebo jeslí, kde je na míň dětí, víc učitelek, větší pozornost a benevolence ohledně plenky na spaní apod. A do klasické školky až po třetím roce.
A nevím, jak moc benevolentní bude státní školka k dlouhodobému vyzvedávání dítěte po 2 hodinách nebo před obědem. Může jim to nabourat režim nebo rozhodit další děti.