Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezky večer,
Posledni dobou me stále více trápí, ze naše dcera, které probíha uz 17. měsíc, nechodí sama..obchází nábytek, drží se me za malicek a jde, za varecku ci klacek..kdyz ji pustim, tak sama pokračuje..ale nikdy se sama nerozejde a nestoupne si do prostoru..myslite, ze bych ji měla již objednat na rehabilitaci ci neurologii? Nebo nechat byt? Nerada bych něco zanedbala..všichni kolem nas uz behaji ![]()
@suzanette Však ona chodit bude
Já mám zase dvouletou co řekne pár slov a samozřejmě všichni její vrstevníci kolem nás mluví ve větách, počítají, recitují básničky
Musíme holt vydržet ![]()
Ještě bych počkala, má čas do 18 měsíců a to je takto malých dětí dlouhá doba. Jinak je důležité vůbec ji nevodit za ruce, ani za malíček nebo klacek, protože jinak nemá vůbec důvod se sama snažit. Jen se ještě zeptám, zda se umí postavit a stát v prostoru? To většinou chůzi předchází.
@suzanette syn zacal sam chodit temer v 17 mesicich. Do te doby chodil po kolinkach. Vsechny deti okolo uz davno chodily a me to stresovalo. A dockali jsme se. Neboj, jednoho dne se pusti a pujde sama
. Cim je dite starsi, tim vic premysli a boji se pustit.
Příspěvek upraven 24.09.16 v 20:18
Mne rikala fyzioterapeutka, ze kdyz se ditko nauci chodit do 1,5 roku, tak se to neresi. Jsem zvedava, jestli to stihneme.
@Adelka951 s tímto zacala moje mama a mala to ted vyžaduje..:/ do prostoru se jeste nepostavi…také jsem zvedava, jestli to zvládneme do 18m..zatim to moc nevypadá..ale v prostoru stát dokáže, jen se sama nepostavi
Zkus to pár dní vydržet a nevodit, pokud sama stojí v prostoru, tak jde jen o to se rozejít, jak udělá pár kroků, tak už ji nezastavíš
.
@suzanette v klidu naše začala taky téměř v roce a půl a v prostoru se že země zvedla a šla ještě později neboj uvidíš máte ještě mj měsíc a půl čas ![]()
To chce klid
syn začal až ve 20ti měsících a dle dr naprosto v pohodě, prostě mu chyběla jen jistota k tomu aby se pustil toho, čeho se zrovna držel…jinak si dolezl kam potřeboval a nebo přeručkoval kolem nábytku, po stěně…problém by byl, kdyby nechodila ani kolem toho nábytku, nestála atd. takhle si prostě potřebuje najít jen v sobě ten impuls aby udělala první krok
a pak nastane šrumec ![]()
@janasib jo myslim, ze budeme mít asi stejný problém..je na ni videt, ze ma strach jeste..vzdy se ji snažím namotivovat, ale kdepa..neda si říct..
Našem malému je 15 měs a týden, také nechodí, ručkuje rád by chodil za ruce, ale máme to od rhc zakázané, na rhc docházíme od půl roka, takže sme hlídaní, ještě tak zvládne se něčeho držet a šoupat to před sebou, ani nestojí v prostoru, stoupne si, ale jen když se drží, máme čas, sedět začal také až po roce.
Ohledně mluvení, starší začal lépe srozumitelně mluvit až po třetích narozkách, takže si myslím, že v klidu, však ono to přijde..ale také mi to nedá a obě děti srovnávám, starší chodil v roce..ale každé dítko je holt jiné..
Dvojčata mi začala chodit až někdy v 19. měsíci, před tím taky kolem nábytku a ve větším prostoru po čtyřech. Lezením aspoň posílí záda
Ještě bych tak měsíc dva počkala a pak bych to řešila s Dr., ale myslím, že většinou je to tak, že děti dělají, na co mají.
Zatím užívej klidu, až se rozběhne, bude to mazec ![]()
Já jsem to měla stejné, chodit jsem začala sama až ve dvou letech a to díky tomu, že mi táta do ruky vrazil pomeranč. Do té doby jsem se bála chodit sama. Neboj, do toho doroste ![]()
@suzanette překáží ti to hodně, že samostatně nechodí??? Našemu Kubčovi bylo před pár dny 17m a taky obchází akorát tak nábytek, jinak se dostane kam potřebuje po kolenou. Samozřejmě babička s ním chytře už natrénovala chůzi za ruce
, ale na to já fakt nehraju. No a co, tak nechodí. Stejně tak no a co, pořád mixujeme kašičky a baby blafy. No a co, ještě neřekl první slovo. Prostě nemám tabulkové dítě!!! Jinak je to živý (až moc
), megasuperaktivní a veselý chlapeček, to že nesplňuje něčí normy, není problém můj, ale těch lidí ![]()
Diky za příspěvky!
uz jsem klidnější..mala se jinak jeví jako veselá a chytrá holcicka..brepta první sluvka, zacala ted hodne po nas opakovat..jen ta chůze..spis je to venku neprakticky..odmítá byt v kocare..furt říká tapi tap..no tak ji vytahnu a nabídnuta malicek, to je asi chyba co..jinak za ruce netaham to zas ne..ruku ma normalne dole..