Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, dělám tak trochu průzkum - kdo máte puberťáky kolem 15let, v kolik hodin chodí děti domů z venku?
Syn ještě donedávna dodržoval režim, že ve školní dny měl vycházky do 19hod, přes víkendy do osmi, občas po domluvě i trochu déle.
Teď mu bylo 15, začaly prázdniny - a já váhám, v kolik bych měla vyžadovat večerku - a jestli vůbec?
trošku mi do toho háže vidle, že jsem zvyklá chodit brzy spát (klidně už v devět - ráno vstávám do práce ve 4:40
) no a to by byl ještě kluk rád venku, já pak ale nemám vůbec přehled v kolik přijde domů. Zatím jsem povolila do 21:30, po dohodě nemám problém nechat občas déle.
Jak moc to u podobně starých dětí řešíte/neřešíte? Jo a bydlíme na vesnici, celkem klidné prostředí, většinou jsou děcka s partou u někoho na bazéně nebo společně sedí na hřišti, u rybníku a podobně. Někde v centru Prahy asi bude jiný režim ![]()
V 15 o prázdninách? Klidně do půlnoci.
Taky jsem chodila brzo spát, protože jsem ráno vstávala. Ale tak pokud máme důvěru tak nemám potřebu dítě nějak pravidelně kontrolovat. Oni vždy tedy museli dodržovat a respektovat, že doma už spíme a tedy chovat se dle toho.
Příspěvek upraven 01.07.26 v 08:48
Me to prijde ok. Bráni se syn hodne, ze chce do pozdeji? Chapu, ze to neni od tebe zbytečná buzerace. Ale když holt chodíš brzo spát asi je to tak lepší.
Me i dospěla dcera (bydli s námi) napise v noci sms “jsem doma”. A ja se v noci vzbudím, kouknu na mobil a spim dál.
Nebo když se chce někde zdržet, nasdili mi polohu.
M chodíme spát tak v 11. Tak deti chodily do te doby.
Ale jsem asi spis úzkostlivá. Ja nesměla jako dítě nikam. Tak jsem se v 19 vdala.
@TaLucie Taky jsem většinou zaregistrovala, že přišli v noci domů.
I v plnoletosti případně posílají SMS, pokud někde zůstanou. Ale tedy polohu po nich nechci. Stejně jako ji nechci po manželovi.
V 15 letech na klidné vesnici bych mu večerku nedávala… My jsme také trávili léto na vesnici a s kamarády jsme byli jak dlouho jsme chtěli, častokrát jsme někde přespávali nebo někdo u nás. Neumím si představit chodit domů ve 21.30. A to jsem já byla nejstarší, všichni ostatní byli min o rok mladší.
Třeba v 17 kluci už prakticky večerku neměli. Ale já jsem hodně volný rodič a vztahy stavím hodně na dohodě a respektu. A pokud není problém s dodržením dohody z jejich strany, nemám problém já a vlastně povolím skoro vše, protože v 17 jsou skoro dospělý.
@AnastazieB My jako děti jsme na vesnici směli někdy do 21.00 už někdy na prvním stupni ZŠ. V létě o prázdninách samozřejmě. Pamatuji si to, že to bylos rozsvícením lampy na jednom objektu a pak hned domů a to jsme museli dodržovat jinak byl mazec. My lítali po venku naprosto běžně. Prostě vesnice a parta dětí. Co bychom doma dělali ![]()
@Snopy123 píše: Více
Ja sdílení polohy nevyžaduju. Přišla s tím sama dcera - jezdi na koni na vyjížďky. Ma strach, ze nekde spadne a zůstane. Nebo jezdi na neznámá místa sama. Je to faktna ni. Dava mi to časově omezeně - právě když někde je. Me ma asi porad.
S manzelem to mame proto- jezdi tisíce kilometru. Pomáhá mi to najít čas, kdy mu volat, (aby třeba nebyl na schůzce), hledám mu náhradní trasy atd.
@Terapeutka píše: Více
Povol mu víc, pokud dodržuje domluvy a dá se mu věřit. Jinak se ti vzbouří a budeš bez kontroly. Já v 15 dle mamky měla mít večerku v 19:00, skutečnost byla půlnoc + konzumace alkoholu a bydleli jsme v tom centru Prahy.
Ale to byl důsledek kontrolující a úzkostné výchovy od dětství + špatná puberta a to nechceš ![]()
Dcera od cca 13r nema zadna extra pravidla, jen pokud se zrovna nekde zdrzi, tak chci, at zavola kde a s kym je a v kolik cca prijde. Zatim duveru nezklamala. Ale chapu, kdybych vstavala 4:40, asi bych taky chtela, at je nejpozdeji 21:30-22 doma. At nejsem uplne mrtva. Nastesti vstavam az v 6. Dcera teda se vetsinou zdrzi na treninku, mivaji volny trenink az treba do 20 hod a pak to ma hodinu domu, nebo jeste jdou s holkama nekam na zmrzku/pizzu po. Celkove dcera je sikovna studentka na viceletem gymnaziu, ma hodne konicku, kterym se venuje, takze nemam duvod ji omezovat. Zatim prisla nejpozdeji cca 22:15.
Copak o večerku. Ale jde o to, jestli se pohybuje tam, kde je bezpečno. Dneska potkáš magora se zbraní v pravé poledne na hlavní třídě. A taky už neplatí, že jsou přepadávané jenom holky. To by mi vadilo víc, než ten zmíněný časový problém. Ono zjistit ráno, že kluk ještě není doma a po obvolání kamarádů se dovědět, že se večer rozešli jako vždycky, to už může být pozdě. I velké dítě se může ztratit beze svědků. V partě spíš kluk doprovodí holku, a sám jde pak domů…
@Pe.M.1 Ale tak takhle se úplně stejně může ztratit i přes den.
Nevím jak ostatním, ale mně tedy děti nehlásí každý pohyb a tedy normálně fungují jako "Jdu s Katkou, přijedu do… Jdu po škole na trénink, pak na pivo (jsou plnoletí) přijedu do… " a mezi tím třeba 8 hodin. A nehlídám jim polohu, ani nějak nemám potřebu znát přesné místo výskytu a neřeším jestli s Katkou sedí v Praze nebo v Kralupech a na pivě s Honzou u Smrčků a nebo s Matějem u Suchánka. ![]()
A my jsme to tedy jako pubertáci nedělali jinak. Přijdu do a nazdar. A to mobil nebyl. O GPS v telefonu / hodinkách se rodičům mohlo zdát.
Vždyť se v 18 může klidně sebrat a odstěhovat a budeš vědět naprosté prd úplně klidně
Asi bych spíš ten vztah stavěla na důvěře a pravidlech / poučení (třeba nejezdi s kamarády co požili alkohol, takové to svážení z akcí, atd…/ - což my jsme hodně v těch +- 18 letech doma řešili. Ale i tak, můžu poučit a pak se pouze modlit. ![]()
Příspěvek upraven 01.07.26 v 11:09
Já jen, že večerka je jedna věc a bezpečnost druhá. Když jdu mezi 22-24 městem domů, myslíš, že jdu zlehka, zvesela a nebojácně? A to jsem dávno dospělá.
@Pe.M.1 No tak ty třeba ne, jiný ano. Jde o poučení, ale zase co by se Ti tak mohlo mega šíleného stát.
Já třeba chodím za tmy u nás naprosto běžně běhat ![]()
Do odlehlých míst si beru psa, ale tedy že by mě nějak ochránil nevím.
Jako nepolezu k místům bezdomovců, nepolezu k místům kde se schází jistá skupina lidí, ale proč bych se měla klepat cestou domů ze spoje třeba netuším.
U nás se omladina schází na fotbalovém hřišti, kde jsou kamery policie
Domů na kole za 5 minut.